Recente reacties

White noise kalmeert huilbaby

Op YouTube zijn diverse filmpjes te vinden waarop heftig huilende baby's kalmeren van ‘white noise’, een voor een baby herkenbaar geluid. In de baarmoeder hoort een baby een continue geluid van moeders bloedstroom via de bloedvaten. Dit geluid schijnt qua sterkte vergelijkbaar te zijn met een stofzuiger. Het gemiddelde geluid is zo’n 70 dB, met uitschieters naar 90 dB.

Op YouTube is zelfs een 8 uur durend white noise bestand te vinden. Ik vond ook een app en een cd.

Hoewel overal ter wereld ouders hun baby sussen (shhh, stil maar) was het kinderarts Harvey Karp die dit als troosttool groots onder de aandacht bij baby-ouders. Via 5 stappen: Swaddling, Swinging, Side/Stomac position, Sushing sounds en Sucking krijgt Karp bijna alle huilbaby’s binnen 1 minuut stil. White noise staat volgens Karp niet op zichzelf, maar is 1 van deze 5 stappen (en in die volgorde).

Huilen is een duidelijk signaal, maar een slecht signaal om te weten wát je baby nu precies nodig heeft. Huilen klinkt divers, milde kreten wekken de indruk van een milde behoefte en intense kreten lijken een dringende noodzaak weer te geven. Karp: "Het probleem is dat sommige baby’s de milde kreten overslaan en direct intens huilen, ook wanneer hun behoefte niet dringend is.” Karp maakt de vergelijking met een rookmelder, die kan maar één geluid maken ongeacht of het veroorzaakt wordt door rook uit het broodrooster of dat het huis in brand staat. Een huilbaby huilt altijd krachtig, of het nu is van schrik, van een boertje of van pijn. Ik noem dit zelf een 'alarmtoestand' waar een baby in kan ‘schieten’. Wellicht herken je dit, het kan erg zwaar voelen om hier mee om te gaan.

“Herscheppen van de zintuiglijke omgeving van de baarmoeder kalmeert pasgeborenen, niet omdat ze heimwee naar de baarmoeder", zegt Karp, "maar omdat het leidt tot een diepgaande rustgevende reactie - wat ik noem de kalmerende reflex - die stopt huilen en bevordert ontspanning."

De Ssshhh zal je baby kalmeren (reflex) en een white noise gebruik je bij het slapen gaan.

Hoe harder je baby huilt, hoe harder de Sushing om je baby stil te krijgen. De intensiteit kan dus per baby en per moment verschillend zijn. Van een hoge naar een lage toonhoogte als je baby ontspant. En de ontspanning bevordert vervolgens de slaap.

Het klinkt aannemelijk. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Jij wel? Wil je dit vertellen?

Reacties

White noise

Gewoon de app kopen en downloaden en op ene oude gsm zetten en afspelen maar. Succes.

Ik sluit mijn laptop aan op

Ik sluit mijn laptop aan op boxjes. Mijn zoontje reageert goed op fohn geluiden. Kan je gewoon op youtube vinden. En das een stuk veiliger dan 2 uur lang de fohn aan te zetten.

Witte ruis

Jazeker! Mijn dochtertje van nu 5 maanden was een echte huilbaby en wou alleen maar bij mij zijn.. Na nachten lang wakker waren we allebei doodop.. Geen idee meer hoe ik erop ben gekomen maar inderdaad de 'witte ruis' of 'baarmoedergeluiden' aangezet & mijn prinses sliep binnen 5 minuten als een roosje.. Tot op de dag van vandaag nog steeds! En mama ook ❤️

Reactie toevoegen