Recente reacties

Welke maat slaapzak voor je baby?

Welke maat slaapzak kies je voor jouw baby? Baby's groeien in de eerste 6 maanden het hardst: zo’n 3 centimeter per maand. In de tweede helft van het eerste levensjaar is dat ongeveer 1,5 centimeter per maand. In het tweede levensjaar ongeveer 1 centimeter per maand en vanaf 2 jaar plm. 0,7 centimeter per maand.

“Een babyslaapzak moet goed passend zijn, d.w.z. dat hals- en armopeningen niet zo ruim mogen zijn dat een baby in de zak kan verdwijnen en dat er in de zak voldoende ruimte moet zijn voor vrij bewegen van de benen.”

Bron: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid

Voldoende ruimte dus, maar niet zo groot dat jouw baby in de slaapzak kan zakken. Je kind moet zijn benen volledig kunnen strekken in een slaapzak. In een slaapzak die aan de onderkant breder uitloopt kunnen baby’s benen ontspannen in ‘kikkerstand’ liggen wat weer goed is voor de heupontwikkeling.

Maten 70, 90 en 110

De maten van slaapzakken hebben vaak een andere aanduiding dan kledingmaten. De maten 70, 90 en 110 worden het meest verkocht. Maten 60, 75, 80 of 100 cm zijn ook verkrijgbaar. Het gaat dan om de lengte van schouders tot onderkant slaapzak. Een baby van 72 cm zal dus qua lengte nog net in een slaapzak maat 70 passen.

Als de zomer aanbreekt en je op zoek bent naar een nieuwe slaapzak voor jouw baby van 72 cm, dan kun je beter maat 90 kiezen. Baby’s die gemiddeld zijn qua lengte, maar qua gewicht boven de gemiddelde lijn groeien zullen ook wat sneller aan een volgende maat toe zijn.

 

Bekijk alle zomerslaapzakken >>

 

Winterslaapzak of zomerslaapzak

Houd bij het kiezen van de juiste maat ook rekening met het jaargetijde. In Nederland dragen baby’s 7 à 8 maanden per jaar een winterslaapzak. En 4 à 5 maanden per jaar een zomerslaapzak. Het heeft dus weinig zin om voor je baby van 4 maanden in mei een zomerslaapzak maat 90 te kopen. Tegen de tijd dat deze goed past is het al weer wintertijd.

Bekijk alle winterslaapzakken >>

 

De volgende maten slaapzakken zijn een indicatie:

Maat slaapzak Lengte baby Leeftijd
60 cm tot 64 cm 0 - 3 à 4 maanden
70 cm 60 tot 76 cm 3 - 9 maanden
75 cm 64 tot 80 cm 3 - 9 maanden
(vaak tot 12 maanden)
90 cm 76 tot 98 cm 6 - 18 maanden
(vaak tot 24 maanden)
110 cm vanaf 94 cm vanaf 18 maanden
Baby zomerslaapzak Nijntje
Baby zomerslaapzak biologisch katoen
Babyslaapzak winter welke maat voor een baby?
Groeicurve baby lengte