Recente reacties

Tijd van inbakeren & tijd van afbouwen

Uit een peiling¹ onder 1860 ouders is gebleken dat van de baby’s die worden ingebakerd, 6% ouder dan zes maanden is. Dit ondanks het advies om met inbakeren te stoppen bij uiterlijk 6 maanden.

Pacco onderschrijft de richtlijn die ook wordt gehanteerd vanuit het consultatiebureau:

  • Kan je baby (in de box of op een speelkleed) rollen van rug naar buik –> inbakeren afbouwen
  • Doet je ingebakerde baby in bed pogingen om te rollen –> direct stoppen met inbakeren
  • Baby 6 maanden –> stoppen met inbakeren (liever van te voren stapje voor stapje afbouwen)

Wanneer kan een baby omrollen?

De leeftijd waarop baby’s omrollen varieert enorm. Op de leeftijd van 5,5 maand kan de helft van de baby’s rollen van rug naar buik. Soms lukt het een baby van 3 maanden al, maar er zijn ook baby’s die deze mijlpaal bereiken als ze ouder zijn dan 9 maanden.²

Soms komt een baby ‘per ongeluk’ op zijn buik terecht door veel kracht of spierspanning (overstrekken). Dan spreek je niet van een verworvenheid in zijn ontwikkeling.

Iedere baby heeft zijn eigen ontwikkelingstempo.

Ongeveer 10% van de baby’s van 3 maanden kan dit:

De leeftijd van dit babymeisje heb ik niet kunnen achterhalen, maar volgens mij is ze nog jonger dan 3 maanden:

Het derde filmpje verduidelijkt bepaalde risicofactoren t.a.v. wiegendood. Je ziet en hoort een moeder die heel trots is dat haar baby kan omrollen, maar wat ik zie is een baby die op een zacht matras ligt en moeite heeft om zijn hoofdje omhoog te houden.

Ter preventie van wiegendood worden in Nederland zachte matrassen, stootranden en synthetische dekbedden afgeraden. Een trappelzak is juist een beschermende factor omdat je baby hiermee minder snel kan omrollen. Ook stevig onderstoppen met laken en/of deken heeft dit effect.

De richtlijn m.b.t. inbakeren is vrij duidelijk, maar vraag me niet hoe snel je inbakeren moet afbouwen als je baby voor het eerst van rug naar buik rolt. Het belangrijkste is dát je het inbakeren van je baby dan gaat afwennen. Uitstel is niet verstandig en lost niets op. Neem die stap, maar wees niet acuut ongerust.

Kies ook voor een veilige manier van inbakeren afbouwen, maak bijvoorbeeld de doeken tijdens het slapen niet los.

Afwennen kan prima in een tijdsbestek van één of twee weken. Het succes van afbouwen valt of staat met wat je voor die tijd hebt opgebouwd met hulp van de inbakerdoeken. Als je je baby en zijn signalen goed hebt leren kennen en het tempo van je baby volgt, dan wordt inbakeren als hulpmiddel vanzelf overbodig. Een baby krijgt vanaf 3 à 4 maanden steeds meer controle over zijn armpjes en handjes. Bij een oudere baby die moeizaam slaapt en onrustig is in zijn bewegingen is meestal nog onvoldoende bereikt op het gebied van rust en regelmaat. Vraag dan tijdig om raad.

Meer informatie over inbakeren afbouwen >>

Bronnen:

¹ Tiende Peiling Veilig Slapen, M.P. L'Hoir, C.G.M. Groothuis-Oudshoorn, M. Scheltes, B.E. van Sleuwen en M.M. Boere-Boonekamp, Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg, april 2013.
² De Nieuwe Baby Wanneer leert je baby omrollen? 


Tijd voor afbouwen? Tip: Pacco Plus >>

Reacties

Oudere baby en afbouwen...

Hi!!
Elle is nu ruim 5 mnd en het lukt haar om in de box (speelkleed) van rug naar buik te draaien. We bakeren haar echter nog maar een paar weken in en zijn dus nog niet zo ver dat we alweer kunnen gaan afbouwen... (Oh waren we maar eerder gaan inbakeren!) Advies?
Dank!

Mijn advies

Hoi Lies, mijn advies is om 1 armpje vrij te laten en de komende weken goed te investeren in rust en regelmaat. Maak Elle's leventje voor haar overzichtelijk en voorspelbaar, volg haar tempo, niet rekken of over haar vermoeidheidsgrens heen gaan. In een kort opgemaakt bedje mag je haar toedekken tot over haar schouders. Leg laken en deken dwars zodat je deze aan de zijkanten tot onder het matras kunt onderstoppen, ook dat geeft de nodige rust. 

Aan het einde van het filmpje zie je hoe deze baby wordt toegedekt en ondergestopt.

Ken je het boek Regelmaat en inbakeren? Ook daaruit kun je diverse tips halen hoe je Elle helpt om te ontspannen en over te geven aan de slaap.

Reactie toevoegen