Recente reacties

Pacco of Puckababy

Het is een (zeer) veelgestelde vraag: Als ik mijn baby wil inbakeren, gebruik ik dan het beste de Pacco of de Puckababy? Wat is eigenlijk het verschil? Lees dit blog en kies wat goed voelt voor jouw kind. Naast gevoel is verstandig kiezen ook belangrijk, daarom lees je in de laatste alinea nog wat informatie over veilig inbakeren.

Wat is het verschil?

Met een Pacco doek kun je jouw baby inbakeren zoals inbakeren bedoeld is: armen stevig ingepakt en benen losjes. Met de Puckababy kan een baby niet ingebakerd worden, het is een slaapzak met baby’s armen erbij in. In een Puckababy heeft een baby meer bewegingsvrijheid met zijn armen.

‘Meer bewegingsvrijheid’ vinden veel ouders prettiger klinken, maar juist daardoor komen baby’s vaak niet tot rust. Een jonge baby kan namelijk niet de bewegingen maken die hij zelf wil, hij beweegt als gevolg van reflexen en zijn bewegingen zijn onwillekeurig. Zo zal een baby in een Puckababy zijn handjes met stof en al in zijn mond proberen te stoppen. Niet omdat hij dat lekker vindt, maar omdat het een reflex is van een baby.

Ongeboren baby’s worden stevig omhuld door de baarmoeder, dit is wat je met inbakeren nabootst en wat onrustige baby’s een gevoel van geborgenheid en veiligheid geeft.

Sommige ouders vinden het zielig om hun baby stevig in te pakken, maar een baby die moe is en zich niet kan ontspannen, blijft alsmaar bewegen. Hoe langer je baby wakker is, hoe drukker zijn bewegingen worden, hoe moeilijker hij in slaap kan vallen en hoe harder hij gaat huilen van pure moeheid. Dat is wel zielig. Je kunt je onrustige baby dus helpen door zijn armen stil te leggen. Niet zelden zie je tijdens het inbakeren je baby al onder je handen ontspannen.

Wat zijn ervaringen van andere ouders?

Op diverse fora zijn de meest gegeven antwoorden:
Mijn baby sliep in de Puckababy, dat was voor hem voldoende.
Mijn baby sliep in de Pacco, zij had echt dat strakkere nodig.

Van 2004-2014 liep er op inbakeren.nl een enquête die door meer dan 2000 ouders ingevuld is. Lees waar andere ouders voor kozen.

Welke product is het meest veilig?

Hoe meer bewegingsvrijheid een baby in een doek of zak heeft, hoe meer kracht hij kan aanwenden om zich om te kunnen rollen naar zijn buik. Buikligging is voor een baby de minst veilige slaaphouding en ingepakte armen maken deze houding nog onveiliger.

Puckababy, vanaf 3 maanden moeten armen vrijEen baby in een Puckababy moet daarom al vanaf 3 maanden met zijn armen vrij slapen, waar onrustige baby’s op die leeftijd nog niet altijd aan toe zijn.

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (waaronder Stichting Wiegendood):
“Bakerzakken zijn geen inbakerproducten, maar slaapzakjes waarin de armen van de baby worden opgesloten. Het zijn slaapzakjes zonder armsgaten, bedoeld om het maaien met de armen tegen te gaan, opdat onrustige kinderen beter slapen. Volgens de aanbieders een alternatief voor strak inbakeren en geschikt tot de leeftijd van 6 maanden of zelfs langer. Ze worden aangeboden onder namen als o.a. Puckababy, Ergococoon en Woombie.”

Het NCJ adviseert bij de Puckababy, maar ook bij de Woombie en de Ergococoon, om bij baby’s vanaf 3 maanden de armen vrij te laten. Omdat vlotte baby’s al vanaf 3 maanden kunnen rollen.

Inbakeren met de Pacco inbakerdoek armen stevig, benen losjes, ontwikkeling heupjesIn een Pacco inbakerdoek liggen baby’s armen naast langs zijn/haar lichaam en stevig ingepakt. Dit kan tot de leeftijd van vier maanden veilig. Bouw het inbakeren daarna geleidelijk af (bijvoorbeeld met de Pacco Plus) en stop uiterlijk op de leeftijd van zes maanden met inbakeren.