Warme kleertjes & pyjama's

Warme pyjama voor jouw baby, biologisch katoen, basic en comfortabel, fijn om in te slapen

Nieuw bij Pacco: Zachte & warme pyjama's voor baby's, peuters en kleuters.

Materiaal: 100% biologisch katoenen velours, dus heerlijk warm, zacht en ademend.

Bekijk alle kleding >>

Babydekens van katoen

Zachte babydekens voor in wieg of ledikant, 100% katoen, in diverse kleuren, effen of met ster, katoenen fleece of gebreide dekens.

Bekijk alle dekens >>

Inbakeren, wanneer helpt het?

Heeft jouw baby moeite om in slaap te vallen?
Doet jouw baby alleen maar korte slaapjes?
Is jouw baby snel overprikkeld?
Huilt of jengelt jouw kind veel van moeheid?

Inbakeren helpt!

 

Voor welke baby's?

Inbakeren is niet alleen voor huilbaby's, maar voor álle baby's die moeite hebben met slapen. Juist als een vicieuze cirkel dreigt te ontstaan is inbakeren een mooi hulpmiddel om een ritme te vinden. 

Wat is inbakeren?

Inbakeren is het 'van schouders tot voetjes inwikkelen' van een baby. Ter hoogte van de armpjes strak, ter hoogte van de beentjes losjes. 

Het stevig inpakken van zijn armpjes helpt jouw baby om in slaap te vallen, wat dieper en daardoor langer te slapen. 

Hoe?

Veilig inbakeren houdt in dat de inbakerdoek niet losraakt, dat je baby er niet uit kan wurmen, dat baby's heupontwikkeling niet belemmerd wordt en dat een ingebakerde baby niet op zijn buik kan rollen. Om dat laatste te voorkomen stop je met inbakeren als jouw baby 6 maanden is of ga je voor die tijd het inbakeren stapje voor stapje afbouwen.

Veilig inbakeren is een onderdeel van veilig slapen dus ook baby's bedje en beddengoed moeten veilig zijn.

Waarom?

In de eerste maanden heeft een baby nog geen controle over zijn armpjes. Baby's die moe worden gaan niet automatisch ontspannen, soms blijven baby's armpjes teveel in beweging. Jonge baby's gaan ook sabbelen op hun handjes als ze moe zijn. Dit is een natuurlijke reflex, maar als jouw kind goed gedronken heeft, dan zal hij binnen afzienbare tijd eerst weer aan slapen toe zijn. Een uitgeruste baby kan rustig en effectief drinken en heeft minder last van krampjes of reflux.

Wanneer helpt inbakeren?

  1. Bij een vaste volgorde van slapen-voeden-knuffelen-box (box vanaf 6 weken)
  2. Na slaapsignalen naar bed brengen, kort vast bedritueeltje, inbakeren & stevig onderstoppen

Je geeft jouw kind dus geen voeding op bepaalde tijden, maar je legt hem (ingebakerd) te slapen als hij moe is en zodra hij wakker wordt, mag hij meteen drinken. Dat is regelmaat die een baby begrijpt.

Slaapsignalen -> baby naar bed
Wakker -> baby voeden

Timing is essentieel voor een goed effect

Heel belangrijk: baker jouw baby op het juiste moment in, bij de eerste signalen van vermoeidheid.

Vergelijk eens met jezelf. Je hebt gewerkt, komt thuis en gaat eten. Meestal voel je na verloop van tijd een 'dip'. Als je dan gaat liggen, slaap je meteen. Je kunt ook iets doen om je moeheid te verdrijven. Ga je daarna liggen, kun je niet slapen, ook al ben je moe. Zo is het ook bij baby's. Als ze over hun moeheid heen zijn, kunnen ze niet in slaap vallen. Als je baby overstuur is, heeft het dus geen zin om hem in te bakeren in de hoop dat de doeken het huilen zullen stoppen. Troost je baby, wacht een nieuwe 'dip' af en baker hem in en leg hem volgens een kort bedritueeltje wakker in bed.

Reacties

Mag na 1.5 week al inbakeren? Welke doek geschikt?

Beste Sylvie,

Ons meisje is pas 1,5 week oud maar is een zeer onrustige baby. Het ziekenhuis heeft haar om die reden zelfs na de geboorte een nachtje ter observatie gehouden. Nou gooide zij het op de voeding en ben ik over gegaan op flesvoeding omdat dat haar en ons meer rust en regelmaat zou geven. Helaas is dat niet helemaal uitgekomen. Liza slaapt nog steeds heel moeilijk in, na het flesje wordt er geknuffeld maar moeten we ook zorgen dat ze echt in slaap valt want als we haar dan in der wiegje leggen wordt ze meteen of na een half uurtje weer wakker. Het is nu zo erg dat ze alleen bij mij of mijn vriend op de borst kan slapen en als we der in der wiegje leggen begint ze meteen met der armen te slaan en te huilen wat overgaat in hysterisch huilen... Zou een inbakerdoek helpen en zo ja welke? Ze weegt nu nog 3450 gr. Groet, jaimy

Diverse tips - voor Jaimy

Beste Jaimy,
Wat naar dat je dochtertje zo onrustig is. Inbakeren zou kunnen helpen. Bekijk wel eerst even wanneer het niet mag >> 
Qua maat kun je kiezen tussen de Pacco Primo of het inbakerslaapzakje van TinyNanny. Bekijk ze hier >>
Het zal misschien lijken of de Pacco Piccolo voor baby’s vanaf 4 kg al bijna past, maar die is voor jouw kindje echt nog te groot (weet ik uit ervaring).
Misschien helpt het al om haar stevig onder te stoppen >>

Ongeveer 2 weken na de geboorte komt er ook een jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau op huisbezoek. Je kunt de onrust van je kindje ook eerst met haar bespreken.
En ik tip je nog dit blog Tips voor na de kraamtijd >>
Sterkte hoor met je dochtertje. Groet, Sylvie

Ingebakerd nog steeds korte slaapjes

Dag Sylvie
Vanaf vier weken bakeren wij onze dochter van nu vier en een halve maand in. Het gaat veel beter met doeken, maar nog zijn haar slaapjes niet aaneengesloten. Wij houden netjes de volgorde slapen-voeden-knuffelen-box aan. Maar door de slaapjes van hooguit een uur, bleef ik elke twee uur voeden.
Wat wij nu doen bij twee van de drie slaapjes, is als volgt: zij slaapt een uur, wij houden haar een half uurtje op en dan slaapt ze weer een uur. Zonder voeding tussendoor dus waardoor ik op zes voedingen uit kom incl een nachtvoeding.
Maar goed, ik vraag mij inmiddels wel af of zij ooit haar slaapjes aan elkaar zal plakken. 's Nachts gaat het overigens wel goed.
Zijn er nog tips om haar aaneengesloten te laten slapen? Of zijn er meer baby's die het op deze manier doen? Vooral met oog op het afbouwen (nu een paar keer geprobeerd, maar het inslapen gaat dan gepaard met veel huilen..)
Zij bleek overigens kiss syndroom te hebben, vandaar wellicht haar verstoorde ritme..?
Heel graag hoor ik jouw mening over onze situatie, advies om de korte slaapjes aan elkaar te plakken, al aan afbouwen beginnen ja of nee?
Het is misschien een beetje vaag verhaal met en onduidelijke graag maar de onzekerheid zit me momenteel zo hoog.. Elke hulp is welkom!
Alvast bedankt.
Een warme groet,
An

Beste An, Er zijn inderdaad

Beste An,
Er zijn inderdaad meer baby’s die overdag alleen kortere slaapjes blijven doen. KISS heeft het haar natuurlijk niet gemakkelijker gemaakt, maar of dit de oorzaak is van de korte slaapjes, daar kom je niet achter. Zo te lezen doe je alles goed, ritme, voorspelbaar zijn voor haar, goed haar signalen volgen. Bij elkaar krijgt ze vast voldoende voeding en slaap. Ik lees geen directe verbeterpunten. Complimenten hoe je het doet! Misschien helpt het als je het inbakeren combineert met een stevig opgemaakt bedje. Pacco heeft sinds kort een ledikantlaken die altijd goed blijft zitten. Bekijk het laken hier >>

Als je haar vanaf 4 weken inbakert, dan is niet te verwachten dat je nog meer/beter resultaat met de Pacco bereikt. HET juiste moment qua afbouwen is er niet. Op deze leeftijd gaat het meestal wel goed, stapje voor stapje, armpje voor armpje vrij. Lees meer hier >> 
Soms lukt het niet in 1x, dan gewoon afwachten en een week of twee weken later een ‘frisse’ afbouwpoging doen. Let ook op je eigen uitstraling. Kindjes voelen heel veel aan. Ook dat jij het spannend vindt om 1 armpje vrij te laten of als je iets anders doet dan anders… sommige baby’s zijn daar heel gevoelig voor.

Voor echte hulp is het fijner om irl met iemand te spreken. De jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau kan bijvoorbeeld samen met jou even naar de huidige situatie kijken. Zij is je eerste/meest logische aanspreekpunt. Als je contact met haar niet zo goed is, kun je ook een van de verpleegkundigen van Babyconsulenten Nederland consulteren. Check even – of vraag het na – in hoeverre hun zorg vergoed wordt. Groet, Sylvie

Wel of niet inbakeren ivm heupjes?

Hallo Sylvie,

Mijn dochtertje is 11 weken oud en komt moeilijk in slaap, haar armpjes houden haar wakker. Van het consultatiebureau mag ze niet worden ingebakerd, omdat ze lang in stuit heeft gelegen. Nu ga ik steeds naast naar bedje zitten en houd ik met mijn handen haar armpjes langs haar lijfje. En dan wordt ze snel rustig en meestal slaapt ze binnen 10 minuten. Nu las ik op de website inbakeren.nl: "Als er sprake is van (een verhoogd risico op) heupdysplasie wordt meestal afgeraden om je baby in te bakeren. Zeker op de traditionele manier. Als je baby erg onrustig is en een hulpmiddel bij het slapen goed kan gebruiken, kun je met de behandelend arts overleggen of je baby in een Pacco doek mag liggen, deze is niet belastend voor de heupjes. (...) Als je je baby inbakert, is het van belang dat je zijn benen tot de leeftijd van 6 maanden voldoende ruimte geeft. Het makkelijkst is dit aan te duiden als de 'kikkerstand'. Anders gezegd: geef je baby de ruimte om zijn benen in de doeken in opgetrokken stand te spreiden en volledig te strekken."

Hoe zit dit nou, mag het toch wel?

Ik hoor graag van je!

Groetjes,
Marjan

In de meeste gevallen kan de Pacco gebruikt worden

Beste Marjan,

Op het consultatiebureau hanteert men een inbakerprotocol waarbij een verhoogde kans op een heupafwijking inderdaad een reden is om een baby niet in te bakeren. De afgelopen 15 jaar zijn er veel kant en klare inbakerproducten op de markt verschenen waarvan de meeste niet geschikt zijn bij deze zogeheten contra-indicatie. Ik snap dus het advies van jouw jeugdarts. 

Hoe zit het nu precies met de heupontwikkeling? Een inbakerdoek mag strak om het bovenlijfje tot óp baby’s heupjes. Als baby’s beentjes ontspannen in kikkerstand kunnen liggen, worden de heupjes niet belast. Ongeveer 1 op de 50 baby’s wordt geboren met een onvoldoende ontwikkeld heupgewricht. Bij deze afwijking is de heupkom niet diep genoeg waardoor het heupgewricht zich mogelijk niet goed ontwikkelt of de heupkop uit de heupkom kan raken. De verloskundige of gynaecoloog onderzoekt daarom meteen na de geboorte de heupjes van je baby waarna dit onderzoek door de consultatiebureauarts voortgezet wordt. Als er een afwijking wordt vastgesteld, volgt een behandeling die er op gericht is dat de heupkom zich ten goede kan ontwikkelen: de vlakke kom wordt dan dieper en gaat de heupkop beter omvatten. Omdat meestal niet meteen duidelijk is of een baby een heupprobleem heeft, wordt geadviseerd om de beentjes van alle baby’s niet strak te omwikkelen, maar voldoende ruimte te geven.

Wat is voldoende ruimte? Ik duid dat meestal aan met ontspannen beentjes die in ‘kikkerstand’ liggen. Bij een goede maat Pacco is de stand van baby’s beentjes dus niet anders dan ‘vrij’ of in een babyslaapzak. Als jij of je arts blijft twijfelen mag je de Pacco meenemen naar het consultatiebureau of de kinderarts en dan samen passen en bekijken. Mocht je dan toch besluiten de doek niet te houden kun je m retourneren en krijg je het aankoopbedrag teruggestort.
Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Regeldagen

Ervaringen delen is altijd waardevol.

Geloof me, er zijn betere boeken op de markt dan het sprongetjes boek. Op een of andere manier is het een hit geworden in Nederland, en weten mensen niet meer beter of baby’s hebben groeisprongetjes.

Hoe had je meteen moeten weten dat je productie was teruggelopen? Het voelt als een ‘fout’ maar dat is het natuurlijk niet. Al doende leer je. Zelfs bij je 5e baby leer je nog nieuwe dingen.

Regeldagen doen zich vaak voor als je baby 10 dagen, 6 weken of 3 maanden oud is. Maar ik noem er altijd bij dat een baby ook kan gaan ‘regelen’ na een (te) drukke dag, na een verkoudheid of door een zieke, menstruerende of vermoeide mama, enzovoort. Behalve de tepelhoedjes zijn er dus meerdere oorzaken van een dip in de melkproductie. In de meeste gevallen is 1 of 2 dagen rustig aan doen en extra aanleggen voldoende om weer te kunnen voldoen aan de behoefte van je baby. Meer informatie en tips >> 

Blijven kijken en luisteren

Fijn dat je benoemt dat je naar je baby bleef luisteren en op je eigen gevoel afging. Die 30 minuten wordt soms veel te letterlijk en te lang toegepast. ‘Doorzetten om het doorzetten’ noem ik dat, nooit doen.

Als je goed leert kijken naar de signalen van je kindje en hij op het juiste moment ingebakerd in zijn bedje wordt gelegd, dan duurt een inslaaphuil echt geen 30 minuten. Maar eerlijk is eerlijk, elke ouder voelt zich na 1 minuut huilen al rot. Als je baby echter oververmoeid is geraakt en hij te moe om te goed te kunnen slapen, huilt hij ook. Van moeheid, net zo zielig. Wil je een ritme oppakken, dan kan een inslaaphuil daarbij horen de eerste dagen, maar meestal neemt het huilen al snel in lengte en intensiteit af. Zo niet, ‘trek opnieuw aan de bel’, zeg ik dan tegen ouders.

Heeft je jeugdverpleegkundige – behalve de check (vieze luier e.d.) – ook over lichaamstaal verteld? Hoe je aan je baby kunt zien dat hij aan slapen toe is? En wat het verschil is met hongersignalen? Wel jammer dat ze jou geleerd heeft met één doek in te bakeren. De traditionele methode is met 2 doeken veiliger. Daar kwam je zelf ook achter. Fijn dat je de Pacco ontdekt hebt en je zoontje goed op het inbakeren reageerde. Als het ritme zoekt lijkt, ga je weer terug naar rust en regelmaat. Super! En jij laat zien dat als je die basis eenmaal begrijpt, dat het ook zonder inbakerdoeken kan.

Je aanvulling m.b.t. afplatting onderschrijf ik. Ouders die meer willen weten over een voorkeurshouding of afgeplat hoofdje, verwijs ik naar een uitgebreid artikel wat ik schreef op inbakeren.nl Aanpak van voorkeurshouding en schedelvervorming >>

re: blijven kijken en luisteren

Hai Syvie,
ik heb bij de borstvoedingsinfoavond van het ziekenhuis (tergooi Blaricum) geleerd wat hongersignalen zijn. (vanuit slaap: eerst ogen onder de oogleden bewegen en zuigbewegingen maken, dan smakken en op knuistjes bijten, beetje murren en als je echt te lang wacht huilen (dan ben je eigenlijk te laat.))

Ik heb voordat de wijkverpleegkundige kwam op internet gespit wat signalen zijn. (gapen, oogjes wrijven, staren, rooie randjes rond de ogen maar ook ineens heel actief worden.)
Het enige wat ik als tip heb onthouden van de verpleegkundige is dat ze uitlegde dat de kleintjes zo over hun slaap heen zijn en dat je daar alert op moet zijn. Ze gaf als voorbeeld: "Stel je bent op een verjaardag en er zijn allemaal leuke mensen en het is super gezellig. Op een gegeven moment word je moe en denk je... "eigenlijk moet ik naar bed". Als je dan langer blijft, ben je over je slaap en kan je zo tot diep in de nacht door." Dat gebeurd ook bij de kleintjes maar dan vele malen sneller. En dat heb ik ook in mijn oren geknoopt. Gapen is dus ook meteen rustig naar boven.

Overigens heb ik de signalen natuurlijk niet altijd juist... zo ben ik er vandaag achtergekomen dat heel stiekem mijn melkproductie achteruit is gelopen, waardoor onze kleine man toch erg bleef huilen en vooral niet in bed wilde. Tevens is hij nu 19 weken (19 weken sprongetje...?) en zijn tandjes beginnen te komen (bijten op knuisjes en enorm kwijlen).. Dus ik schaarde het gehuil onder de 19 weken sprong/tandjes... Maar nu blijkt het dus te zijn dat hij gewoon knallende honger had... Oh Oh, vreselijk vind ik het! Ik heb natuurlijk vandaag direct de lactatiekundige ingeschakeld. Hopelijk komt het weer goed op gang, ik moet na elke voeding leegkolven en navoeden. (Waarom het terug gelopen is? Omdat het wat druk thuis is want mijn man heeft zijn rug gebroken (goede afloop, hij loopt nog) en omdat ik met tepelhoedjes voed. Echter is mij nooit eerder dan vandaag verteld dat je als je met hoedjes voed, minimaal 1x of 2x in de 24 uur, liefst na de ochtend voeding, je borsten helemaal leeg moet kolven anders loopt de productie dus langzaam terug...) Ik deel het maar even omdat misschien iemand anders ermee geholpen kan zijn. Het blijft jammer dat je geen raampjes in je borsten hebt om te zien hoeveel hij drinkt... :)

Groetjes,
Francesca

Mijn ervaring met inbakeren

In het begin vond ik het idee van inbakeren zo zielig. Toen mijn zoontje een week of 8 was en we beide behoorlijk oververmoeid waren, ben ik hem toch gaan inbakeren. Hij sloeg zichzelf regelmatig wakker met zijn nog ongecontroleerde bewegingen.

De wijkverpleegkundige had me geleerd om met 1 doek op de Russische manier te bakeren. Met enig lood in mijn schoenen ging ik aan de slag. Dipje afwachten, neuriënd met steeds hetzelfde slaapliedje naar boven, in de doek en de teller van 30 minuten wachten begon te lopen. De wijkverpleegkundige had uitgelegd dat het soms wel 30 minuten kan duren voor hij zijn slaap te pakken zou hebben. Indien hij na 30 minuten nog niet sliep, zou ik het checklijstje af gaan: Vieze luier? Boertje? Geen haar om zijn teentje gewikkeld? kalmeren en opnieuw proberen. De eerste keer sliep hij binnen 5 minuten! Natuurlijk waren er ook momenten en zelfs dagen dat het niet lukte, maar ik wist dat hij het kon en snapte. Ik had ook mijn eigen regel dat als hij echt op een bepaalde manier huilde (zo'n pijnhuiltje) dat ik eerder ging kijken.

Na 2 weken strikt houden aan moeheidssignalen en het ritueel wat heel goed ging en wij beide uitgeruster waren, merkte ik dat hij zich uit de doek kon wurmen. Dat was wel even schrikken want er zaten 2 babyveiligheidsspelden in, waarvan er dus 1 strak tegen zijn halsje getrokken stond toen ik binnenkwam tijdens een huilbui. Die avond nog een Pacco Piccolo gehaald, wat een verademing! Geen enge spelden en een stevige maar zachte baker. Hij slaapt er als een roos in en het geluid van het klittenband associeert hij met slapen gaan.

Na een week of 6 te hebben gebakerd kreeg ik het gevoel dat hij wilde gaan draaien. Toevallig had Sylvie een prijsvraag lopen waar ik de Pacco Plus heb gewonnen! Dat kwam supergoed uit, want ik wilde gaan afbouwen. Dus eerst met 1 arm wat slaapjes gedaan, toen met 2 armen los. En nu, bijna weer 2 maanden later slaapt hij nog in de Pacco Plus als zijnde zijn slaapzakje. Ideaal.

Het enige waar ik iedereen nog even extra op wil wijzen is... DRAAI HET KOPPIE VAN JE KLEINTJE REGELMATIG OM AFPLATTING TE VOORKOMEN... op zich heeft dit niet specifiek te maken met inbakeren, maar meer met het voorschrift dat de kleintjes op hun rug moeten slapen i.v.m. wiegendood. Onze vent heeft een lichte afplatting nu hij 4 maanden is. Maar we zijn er alert op en het komt volgens de arts, fysio en osteopaat goed. Denk dus niet: "Oooh mijn baby slaapt eindelijk! Ik raak hem niet meer aan... " Maar blijf het koppie goed naar links en naar rechts draaien. Hoe eerder je dat doet hoe beter. Maar goed, inbakeren heeft ons ritme gegeven en als we een periode hebben waarin het ritme zoek lijkt, doordat hij een sprongetje maakt, denk ik terug aan het ritueel en pak ik de draad weer op (natuurlijk nu met losse armen i.v.m. zijn leeftijd/draaien). Ik zeg: Pacco (Sylvie) bedankt! X