De Pacco inbakerdoek is geschikt voor het inbakeren van (zeer) onrustige en/of sterke baby’s.
De TinyNanny inbakerslaapzak is uitermate geschikt voor jonge baby’s die licht onrustig zijn en milde hulp nodig hebben om in slaap te vallen.
De eigenschappen van de beide inbakerproducten op een rijtje:
Pacco inbakerdoek
Geschikt voor (zeer) onrustige en/of sterke baby’s
Verkrijgbaar in drie maten (2 tot 4 kg, 4 tot 7 kg en vanaf 7 kg)
Eén mogelijkheid: inbakeren
Inbakeren tot maximaal 6 maanden
TinyNanny inbakerslaapzak
Geschikt voor licht onrustige baby’s
Verkrijgbaar in één maat (3 tot 6 kg)
Mogelijkheden: foetushouding, inbakeren, arm vrij
Inbakeren tot maximaal 3 maanden, daarna als slaapzak te gebruiken
Welke maat Pacco inbakerdoek voor welke leeftijd?
Maattabel Pacco inbakerdoek
Maat
Gewicht baby
Lengte baby
Pacco Primo
2 tot 4 kg
tot 56 cm
Pacco Piccolo
4 tot 7 kg
52 tot 64 cm
Pacco Comodo
vanaf 7 kg
60 tot 72 cm
Bij kleding kun je nog eens een mouwtje omslaan, maar koop een inbakerdoek niet op de groei. Een baby die teveel bewegingsvrijheid heeft met zijn armen, zal namelijk onvoldoende tot rust komen. Inbakeren kan dan zelfs averechts werken.
Toch begrijpen wij dat je zo lang mogelijk met één maat wilt kunnen doen. Lees daarom alle aanwijzingen om te bepalen welke maat inbakerdoek voor jouw baby het beste is.
Leeftijd, gewicht en lengte baby
De leeftijd van een baby is een factor die bepalend is voor de keuze van een maat. Een pasgeboren baby van 4 kg heeft namelijk een ander postuur dan een baby van 2 maanden en 4 kg.
Een baby kan voor zijn leeftijd langer zijn dan gemiddeld, maar qua gewicht op het gemiddelde zitten. Dan heeft een baby een slank postuur. Andersom kan ook: Een baby met een gemiddelde lengte, maar zwaar voor zijn leeftijd.
De eerste maanden kan een baby hard groeien, dit wordt geleidelijk minder. Kijk maar naar de groeicurve, deze loopt de eerste maanden vrij steil en daarna wat vlakker. Een baby van 4 maanden heeft dus een minder groot pasbereik nodig dan een baby van 4 weken.
Als jouw baby iets boven of onder het gemiddelde groeit, dan kun je onze maataanduidingen gewoon aanhouden. Bij twijfel kijk je naar de groeicurve van je baby. Kies de beste maat op basis van het huidige gewicht van je baby en trek zijn groeilijn door evenwijdig aan de voorgedrukte lijnen. Dan zie je wat jouw baby ongeveer zal wegen over 2 maanden. De meeste baby’s passen voldoende lang in één maat inbakerdoek.
Voorbeeld 1 Een jonge, kleine of tengere baby die bij 4 weken 3,5 kg weegt, heeft een Pacco Primo nodig. De Pacco Piccolo is nog te groot. Helaas is er geen passende maat waarmee de hele inbakerperiode overbrugd kan worden. Bestel eventueel meteen twee maten en maak gebruik van 20% korting op de tweede doek *
Voorbeeld 2 Een baby met gemiddeld postuur weegt bij 6 weken 4,5 kg en bij 14 weken 6 kg. Deze baby past een hele inbakerperiode dus prima in de Pacco Piccolo.
Voorbeeld 1 Een forse baby van 6 weken kan al 6 kg wegen. Helaas is de Pacco Comodo dan nog te groot, zowel qua omvang als qua lengte. In ditvoorbeeld bestaat er geen passende maat waarmee de hele inbakerperiode overbrugd kan worden, ook de Pacco Plus Large is voor een baby van 6 weken nog te groot.
Een geschikte combinatie is dan: de Pacco Piccolo en de Pacco Plus Large. Dit nadeel heeft wel een voordeel: Met de Large kun je later ook stap voor stap de armen vrijlaten en zo het inbakeren afbouwen (20% korting op de tweede doek *).
* met kortingscode PACCO20
Heb je moeite om te kiezen voor de juiste maat? Neem dan gerust contact met ons op.
Pacco Comodo of Pacco Plus?
De Pacco Comodo is een inbakerdoek voor baby’s vanaf 7 kg. Deze maat is speciaal bedoeld voor baby’s met een fors postuur en een groei langs de bovenste groeicurve. Sommige baby’s wegen met 2 maanden immers al 7 kg en soms zelfs 8 kg. Voor deze grote baby’s is er dus ook een geschikte Pacco inbakerdoek.
De meeste baby’s met een gewicht van 7 kg zullen qua leeftijd niet zo lang meer ingebakerd mogen worden.
Het advies¹ is om het inbakeren tussen 4 en 6 maanden af te bouwen. Zodra jouw baby kan draaien van rug naar buik is het verstandig om een ‘afbouwplan’ te maken. Kies dan voor een Pacco Plus (Large of XL).
De meeste baby’s houden niet van grote veranderingen in één keer of meerdere veranderingen tegelijk. Met de Pacco Plus kun je baby’s armen één voor één vrijlaten. Als jouw baby al in de Pacco Piccolo slaapt en je op korte termijn het inbakeren wilt afbouwen, kun je overgaan op een Pacco Plus. Een Pacco Plus is namelijk geschikt om in te bakeren (beide armpjes erbij in) maar ook om de armpjes één voor één vrij te laten (inbakeren afbouwen).
Met de Pacco Plus Large kun je afbouwen vanaf 6,5 à 7 kg en met de Pacco Plus XL vanaf 8 kg. Let op, dit is echt vanaf. De Plus doeken vallen ruim, kies een afbouwdoek daarom niet op de groei. Zodra je de eerste arm van je baby vrijlaat, ontstaat er namelijk meer ruimte in de Pacco wat ook weer van invloed is op de pasvorm.
Pacco binnendoek niet los gebruiken, waarom niet?
Om diverse redenen raden wij het af om de Pacco binnendoek los te gebruiken. De Pacco inbakerdoek is namelijk alleen veilig als je de binnen- en buitendoek in combinatie gebruikt. Ook in de zomer.
Minder rust
Het doel van inbakeren is geborgenheid en begrenzing, niet alleen maar baby’s armen stil leggen. Bovendien verplaatst de onrust naar zijn benen als je alleen de armen van je baby inpakt. De gehele Pacco doek geeft je baby meer rust dan alleen de binnendoek.
Meer kans op omrollen
Baby’s van ongeveer 3 maanden worden steeds actiever met hun benen. Ook worden ze sterker en behendiger. Een baby met vrije benen kan eerder omrollen. En een baby kan zich zonder hulp van zijn armen minder goed oprichten als hij op zijn buik terecht komt.
Het is dus veiliger om baby’s benen ook (losjes) te omwikkelen met stof en de doek onder de voetjes vast te maken. Zo maak je het jouw baby lastiger om te draaien.
Meer kans op schuiven / opstropen
Als de binnendoek niet goed of te los wordt aangelegd kan deze naar boven of beneden schuiven.
Alleen een combinatie van binnen- en buitendoek zal goed blijven zitten.
Welke kleding bij inbakeren?
Als je jouw baby gaat inbakeren met de Pacco inbakerdoek, welke kleding mag hij daar dan nog onder aan? De kleding onder de inbakerdoek hangt af van de omgevingstemperatuur en van jouw baby zelf. Sommige baby’s hebben het snel warm en andere baby’s zijn kouwelijk van zichzelf. Op deze pagina geven we uitleg en een richtlijn.
Slaapomgeving
Een baby regelt zijn temperatuur vooral via zijn hoofd. Het hoofd van een baby is in verhouding met de rest van zijn lichaam redelijk groot, namelijk 20% van het lichaamsoppervlak. Bij een volwassene is dit 9%. Hierdoor koelen baby’s sneller af dan grotere kinderen of volwassenen.
Pasgeboren baby’s kunnen zichzelf nog niet goed op temperatuur houden. Doe een baby de eerste maand 1 laagje meer aan dan jezelf aanhebt, maar zet je baby in huis geen muts op.
Een omgevingstemperatuur van 15 tot 18 graden is warm genoeg voor een baby die zichzelf op temperatuur kan houden.
Baby’s vanaf 2 à 3 maanden kunnen hun hun eigen lichaamstemperatuur goed regelen, maar dan nog, is je kindje afhankelijk van jou. Hij kan immers nog geen deken van zich afslaan zoals oudere kinderen en volwassenen doen als ze het te warm hebben.
De Pacco Piccolo (inbakerdoek) en de Pacco Plus Large (afbouwdoek) zijn er ook in een summervariant. Dit zijn doeken die bedoeld zijn tijdens hoogzomer. Lees hier meer over inbakeren bij warm weer.
Inbakerdoek en kleding
In een slaapkamer van ongeveer 18 graden is een richtlijn: Romper met lange mouwen, sokjes, Pacco inbakerdoek, laken en dunne deken. Heeft je baby het dan toch te fris, dan trek je hem nog een broekje aan onder de Pacco.
Blijf er steeds alert op dat jouw baby het behaaglijk heeft, niet te warm, maar ook niet te koud. Je kunt je slapende baby checken door de achterkant van zijn nekje te voelen met de rug van je hand. Een transpirerende baby heeft het te warm, laat dan een laagje kleding of beddengoed weg.
Tijdens hoogzomer draagt je kindje een romper met korte mouw (of mouwloos) en dek je jouw ingebakerde baby toe met alleen een laken. Geen sokjes onder de inbakerdoek.
De nek van je baby is een goede warmtemeter. Als de huid van je slapende baby warm en droog is, is het goed. Voelt de huid klam, laat dan een laagje kleding of een deken weg.
Op warme zomerdagen kan een baby zweten ook als hij slaapt, maar hij mag geen rood gestuwd hoofd hebben.
Let op de samenstelling van de kleding van je baby. Gebruik alleen kleding van 100% natuurlijk en ademend materiaal en was nieuwe kleding altijd voor gebruik. Dat geldt ook voor de Pacco inbakerdoek, een aantal keren wassen maat het katoen luchtiger (lees de wasvoorschriften in de gebruiksaanwijzing).
De Pacco Piccolo (inbakerdoek) en de Pacco Plus Large (afbouwdoek) zijn er ook in een summervariant. Dit zijn doeken die bedoeld zijn tijdens hoogzomer. Lees hier meer over inbakeren bij warm weer.
Inbakeren en heupen, hoe zit dat nou precies?
Ongeveer 1 op de 50 baby’s wordt geboren met een onvoldoende ontwikkeld heupgewricht. Bij deze afwijking is de heupkom niet diep genoeg waardoor het heupgewricht zich mogelijk niet goed ontwikkelt of de heupkop uit de heupkom kan raken.
De jeugdarts op het consultatiebureau checkt op de leeftijd van ongeveer 4 weken en 3 maanden de heupjes van je baby. Als er een mogelijke afwijking wordt vastgesteld of als er sprake is van risicofactoren zal je baby worden doorverwezen voor verder onderzoek en eventueel een behandeling.
Omdat na de geboorte meestal niet meteen duidelijk is of een baby een heupprobleem heeft, wordt geadviseerd om de benen niet strak te omwikkelen, maar voldoende ruimte te geven. Losjes omwikkelen is wel nodig om te voorkomen dat je baby zijn benen gebruikt om om te rollen.
Al bij het ontwerpen van de Pacco (in 1999) is rekening gehouden met de heupontwikkeling. Daarnaast staat in de gebruiksaanwijzing: “Laat baby’s tot 6 maanden slapen met hun benen in natuurlijke stand. Deze ‘kikkerstand’ is noodzakelijk voor een goede heupontwikkeling. Er is genoeg ruimte als je baby zijn benen in opgetrokken stand kan spreiden en volledig kan strekken.”
Wil je 100% zeker zijn, overleg dan met een arts. Je mag de Pacco doek meenemen om te beoordelen. Ga je de Pacco niet in gebruik nemen, dan mag je de doek binnen 8 dagen retourneren. Voorwaarde is wel, dat de doek alleen gepast is, niet gebruikt of gewassen.
Baby krijgt borstvoeding, wel of niet inbakeren?
Inbakeren van een baby die borstvoeding krijgt, kan prima, als je maar weet waar je op moet letten.
Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod, blijf je kindje dus wel vaak genoeg aanleggen, minstens 8x per etmaal. Maak hem wakker na 2 à 2,5 uur op het moment dat je ziet dat hij in een lichte fase van de slaap ligt: hoofdje draaien, zuigbewegingen, bewegingen van tong of mond, lachstuipjes, oogbewegingen. Dit laat je baby vaak al zien voordat hij zijn oogjes open doen of gaat huilen. Het enige hongersignaal dat een ingebakerde baby niet kan laten zien, is sabbelen op zijn handjes, maar er zijn dus veel meer signalen!
Het doel van het inbakeren-van-nu is een vermoeide baby die niet kan slapen, daarbij te helpen. Dit komt ook de borstvoeding ten goede! Baby’s die oververmoeid zijn, hebben onvoldoende energie om te drinken, drinken slordig, onvoldoende of zijn onrustig aan de borst, met nadelige gevolgen van dien. Een uitgeruste baby kan rustig en effectief drinken.
Baby’s die alleen maar hazenslaapjes doen, komen niet aan het diepere stadium van slapen toe. Dit zijn de baby’s die de hele dag half hongerig en half moe zijn en continue ontevreden lijken. Door je baby in te bakeren krijg je beter zicht op wat hij nodig heeft en op welk moment.
Als inbakeren niet nodig is, maar een veilige omhulling wel gewenst, dan is er voor jonge baby’s ook een inbakerslaapzakje waarin een baby in foetushouding kan liggen, met zijn handjes bij zijn gezicht.
Inbakeren als je baby spuugt of reflux heeft
Als je kind spuugt, overleg dan altijd eerst met je huisarts of de arts of verpleegkundige van het consultatiebureau voordat je jouw baby gaat inbakeren.
Let er op dat je baby in ieder geval zijn hoofd goed opzij kan draaien.
Onrust heeft nogal eens te maken heeft met de voeding of de drinktechniek van jouw baby. Voor diverse voedingsproblemen is meestal een eenvoudige oplossing te vinden. Een jeugdverpleegkundige of een lactatiekundige kan je hierbij helpen.
Heeft jouw baby last van reflux? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met de kinderverpleegkundigen en lactatiekundigen van Baby & Borstvoeding. Zij zijn zeer ervaren op het gebied van reflux. Je kunt hen IRL, telefonisch of via e-mail consulteren, ook als je kind flesvoeding krijgt.
Hoe lang mag je een baby inbakeren?
Inbakeren hoort bij slapen. Als je baby wakker wordt, pak je hem uit de doek voordat je hem voedt. Tijdens nachtvoedingen kun je je baby ingebakerd laten als hij niet verschoond hoeft te worden. Als hij ingebakerd niet goed drinkt, kun je hem beter eerst uit de doek halen.
Baby’s slapen veel. Je baby mag tijdens alle slaapjes ingebakerd liggen. Zijn armen liggen naast zijn lichaam in plaats van omhoog, maar dit is geen geforceerde houding. In de Pacco kan je baby zijn armen (ellebogen) licht buigen, wat de meeste baby’s ook doen omdat dit prettiger ligt.
Baby’s benen horen net zoveel ruimte te hebben als in een trappelzak of slaapzak. Voor een goede heupontwikkeling is het nodig dat je baby zijn benen in opgetrokken stand kan spreiden (kikkerstand) en ook volledig kan strekken. Voor geborgenheid en veiligheid is het belangrijk dat de benen ook worden omhuld en dat de doek aan de onderkant gesloten is. Voeten vrij geeft onrust en een verhoogde kans op draaien naar de buik wat niet veilig is. De Pacco doek voldoet aan al deze voorwaarden!