Hoe een baby inbakeren? Waarom de Pacco inbakerdoek?
Hoe een baby inbakeren?
Bij het inbakeren van een baby worden haar armen naar beneden gelegd, langs haar lichaam en stevig ingepakt. Bij het inpakken moet de stof ook rondom de schouders zodat de baby haar armen niet uit de doek kan bevrijden.
Voor een gezonde heupontwikkeling worden baby’s benen losjes omwikkeld. Onder de voeten moet de doek of zak gesloten zijn.
Veel inbakerslaapzakken bieden een baby bewegingsvrijheid, dat lijkt fijn voor hem, maar geeft vaak niet de gewenste rust. Bovendien gaat dit ten koste van de veiligheid. Hoe meer bewegingsvrijheid een baby heeft, hoe meer behendigheid en kracht hij kan aanwenden om te kunnen rollen. Dit geldt voor alle niet stevige en/of elastische inbakerslaapzakken.
Veilig inbakeren volgens de Consumentenbond
In 2019 heeft de Consumentenbond de inhoudelijke informatie en adviezen overgenomen van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en de Stichting Wiegendood.
Volgens de Consumentenbond zijn er twee categorieën producten:
- Inbakerdoeken
- Inbakerslaapzakjes
Inbakerdoeken
Armen stevig langs het lichaam, benen losjes ingepakt en hebben ruimte om te strekken en te spreiden.
Advies: Na 4 maanden niet meer starten met inbakeren en op de leeftijd van 6 maanden moet het inbakeren helemaal zijn afgebouwd.
In het filmpje hieronder wordt uitgelegd waarom de Pacco inbakerdoek als veilig wordt bevonden *
Inbakerslaapzakjes
Inbakerslaapzakjes zijn een alternatief voor inbakerdoeken. Je kunt ze niet aan de omvang van het kind aanpassen, je sluit ze met een rits. De armpjes zitten wel in de slaapzak maar niet strak tegen het lichaam.
Advies: Sluit de armen daarom na 3 maanden niet meer op.
Bron: Consumentenbond.nl
* Deskundige uitleg - interview Consumentenbond
In dit interview vertelt Monique l; Hoir dat inbakeren bewezen effectief is, vooral bij jonge baby's. Er zijn maar een paar producten veilig genoeg, en daar is Pacco er één van!
L'Hoir is klinisch pedagoog en heeft 23 jaar in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC) te Utrecht gewerkt op de afdeling Medische Psychologie. Zij is gepromoveerd op onderzoek naar risico- en preventieve factoren van wiegendood.
In het interview vertelt zij waar je op moet letten bij inbakeren:
"Inbakeren is in Nederland goed onderzocht. We weten dat het absoluut helpt als een baby onrustig slaapt, vooral de eerste zeven weken."
"Veilig inbakeren heeft wel wat regels:
Een baby moet zijn benen kunnen optrekken en kunnen spreiden.
En hou baby’s hoofd vrij zodat hij overtollige warmte kwijt kan."
"Er zijn maar een paar producten die veilig genoeg zijn bevonden. Die zijn onderzocht en staan op de site van de Consumentenbond. Eén daarvan is de Pacco."
"Een baby heeft zijn armen nodig als hij op zijn buik belandt. Daarom hebben we hele strenge regels over wanneer je moet gaan afbouwen."
Simpel gezegd:
- Na vier maanden niet meer starten met inbakeren
- Voor zes maanden afbouwen
- Doet je baby pogingen tot omdraaien: direct stoppen en overgaan op een slaapzak
Welke inbakerdoek is het beste?
Als je hebt besloten dat inbakeren jouw baby zou kunnen helpen, dan moet je nog een goed werkende en veilige inbakerdoek kiezen. Wij vertellen je waarom de Pacco zo goed is:
- De Pacco heeft een uniek, gepatenteerd ontwerp. De doek kan helemaal open, je legt jouw baby op de doek en alle klittenband sluit aan de voorkant.
- Door de schoudercoupe kan je baby zijn armpjes er niet aan de bovenkant uitwurmen.
- De onderkant van de Pacco is vergelijkbaar met een trappelzak met voldoende ruimte voor baby’s beentjes en dus een gezonde heupontwikkeling.
- De Pacco wordt aanbevolen door het consultatiebureau. Ook in veel ziekenhuizen wordt met de Pacco inbakerdoek gewerkt. Lees hier hun ervaringen.
- Het is de meest verkochte doek in Nederland (bron: inbakeren.nl)
- De Pacco is veilig bevonden door het Kenniscentrum VeiligheidNL.
- De Pacco is veilig bevonden door de Consumentenbond.
Het filmpje (1.45 min.) laat goed zien hoe je je baby op de juiste manier inbakert met de Pacco doek. Zie ook hoe de baby daarna in zijn bed wordt gelegd, toegedekt en ondergestopt. Ook dat is belangrijk bij veilig slapen.