Enquête

Welke inbakerdoek heeft jouw voorkeur?

Recente reacties

Inbakeren slecht voor baby heupjes?

30 oktober 2013 op nu.nl:
'Inbakeren beschadigt ontwikkelende babyheupen'.

Mijn Twitter timeline en mailbox stroomden vanochtend meteen vol: ‘Sylvie, wat is jouw mening?’

Mijn mening in het kort: Inbakeren is niet schadelijk voor baby's heupjes, mits je een goede inbakerdoek of goede methode gebruikt.

Wat 'goed' is, zal ik uitleggen.

Op nu.nl: “Om te zorgen voor een gezonde en natuurlijke ontwikkeling van de heupgewrichten moeten de benen echter kunnen buigen. En dus moeten ze niet strak worden verpakt en tegen elkaar worden gedrukt”, aldus orthopedisch chirurg Nicholas Clarke.

Mee eens, maar naar mijn mening oud nieuws. Hoewel het goed is om te blijven benadrukken. Sinds inbakeren zo’n vlucht heeft genomen (het werkt immers goed!) worden er ook producten en methoden gebruikt die wel problemen kunnen veroorzaken.

In Nederland wordt inbakeren al weer zo’n 15 jaar toegepast en daarbij is altijd gehamerd op zogenoemde contra-indicaties: Niet inbakeren bij een verhoogde kans op heupdysplasie, bij koorts, na vaccinaties en bij ernstige benauwdheid.

Baby’s heupjes in de Pacco

De Pacco heb ik ontworpen in 1999 en ook toen, was ik al op de hoogte van het feit dat inbakeren de heupontwikkeling ongunstig kon beïnvloeden als je het niet op de juiste manier deed. Bij het ontwerp en het schrijven van de gebruiksaanwijzing heb ik hier rekening mee gehouden. Ik ben vanochtend in mijn archief gedoken en de oudste Pacco gebruiksaanwijzing die ik kon vinden is van 2003. Op pagina 3: “Laat baby’s tot 6 maanden slapen met hun benen in natuurlijke stand. Deze ‘kikkerstand’ is noodzakelijk voor een goede heupontwikkeling. Er is genoeg ruimte als je baby zijn benen in opgetrokken stand kan spreiden en volledig kan strekken.”

Hoe zit het nu precies met die heupontwikkeling?

Een inbakerdoek mag strak om het bovenlijfje tot óp baby’s heupjes. Als baby’s beentjes ontspannen in kikkerstand kunnen liggen, worden de heupjes niet belast.

Ongeveer 1 op de 50 baby’s wordt geboren met een onvoldoende ontwikkeld heupgewricht. Bij deze afwijking is de heupkom niet diep genoeg waardoor het heupgewricht zich mogelijk niet goed ontwikkelt of de heupkop uit de heupkom kan raken.

De verloskundige of gynaecoloog onderzoekt daarom meteen na de geboorte de heupjes van je baby waarna dit onderzoek door de consultatiebureauarts voortgezet wordt. Als er een afwijking wordt vastgesteld, volgt een behandeling die er op gericht is dat de heupkom zich ten goede kan ontwikkelen: de vlakke kom wordt dan dieper en gaat de heupkop beter omvatten.

Omdat meestal niet meteen duidelijk is of een baby een heupprobleem heeft, wordt geadviseerd om de beentjes van alle baby’s niet strak te omwikkelen, maar voldoende ruimte te geven.

Vertaling van buitenlandse persberichten

In het nieuwsbericht spreekt men van een deken. Het moge duidelijk zijn dat het onverstandig is om je baby in een deken te wikkelen!

In het oorspronkelijke persbericht wordt gesproken over een ‘blanket’. Dat is het nadeel van nieuwsbrengers als nu.nl die letterlijk vertalen zonder kennis van zaken. In de VS en in GB wordt dus gesproken over swaddling blankets. Men bedoelt daarmee een katoenen doek. In Nederland worden swaddlingmethodes met 1 (vierkante) doek niet als veilig genoeg gezien.

Dat is ook wat dr. Charles T. Price van het International Hip Dysplasia Institute zegt in bovenstaand filmpje: kans op losraken en kans op wiegendood. Vervolgens raad hij (vanaf 3.51 min.) een ‘SleepSac Swaddle’ aan, een commercieel product. In Nederland kan dat niet, hier is zorg en commercie wettelijk gescheiden. Wat ik begrijp, want een deskundige moet objectief en onafhankelijk advies geven. Misschien is de tijd eindelijk rijp voor een inbakerdoeken-keurmerk?

Oververhitting en wiegendood

Op nu.nl: “Volgens Jane Munro van de Koninklijke Universiteit van Verloskundigen wordt met inbakeren, naast beschadiging van de heup, ook de kans op wiegendood en oververhitting van de baby vergroot. "Het is een schijnbaar onschuldig ding om te doen, maar het creëert grote problemen voor de baby", aldus Munro.”

In het oorspronkelijke persbericht staat “The Royal College of Midwives and other experts advised parents to avoid tightly swaddling a child.”

Niet strak inbakeren? Ik heb zo’n hekel aan zo’n uitspraak! Leg ouders uit hoe ze het wél moeten doen! Niet te strak betekent losjes? En losjes is weer gevaarlijk…

De veiligheid van inbakeren is afhankelijk van welk materiaal je gebruikt, de 'techniek' van het inbakeren en in hoeverre je de adviezen bij het inbakeren horen opvolgt. Doeken die niet goed (vast) zitten kunnen opstropen naar boven (voor baby's mondje). Doeken die te los zijn, maken het baby's makkelijker om te draaien.

Het risico van oververhitting ligt niet aan het inbakeren zelf of aan de mate van strakheid, maar aan de gekozen materialen en de materialen van kleding en bedbekleding. Of door een veel te warme omgevingstemperatuur. Zet je ingebakerde baby geen mutsje op en als je baby gevaccineerd is of koorts heeft: niet inbakeren.

Het lijken een heleboel haken en ogen. Tegenstanders van inbakeren grijpen dit maar wat graag aan, maar ouders met een baby die veel huilt, zoeken een oplossing! Niet nog meer wanhoop en onzekerheid.

Denk je dat inbakeren jouw baby kan helpen, kies voor een goed product, informeer jezelf (over zowel veilig inbakeren als veilig slapen) en als je vragen hebt: zoek een betrouwbare deskundige.

Ouders die na deze informatie blijven twijfelen, mogen de de Pacco of TinyNanny meenemen naar het consultatiebureau of de kinderarts en dan samen passen en bekijken. Mocht je dan toch besluiten de doek niet te houden kun je m retourneren en krijg je het aankoopbedrag teruggestort.*

* Voorwaarde is wel dat de doek alleen gepast is, niet gebruikt of gewassen.

Inbakeren slecht voor baby heupjes?
Pacco gebruiksaanwijzing 2003
In de Pacco hebben baby's heupjes voldoende ruimte voor een gezonde ontwikkeling

Reacties

Inbakeren slecht voor baby's heupjes?

Beste Sylvie,

Dank je wel voor je blog. Helaas staan er inderdaad onjuistheden op nu.nl, deels gerelateerd aan hoe het is vertaald, deels ook doordat het oorspronkelijke bericht bij de BBC misschien wat kort door de bocht ging en ik me afvraag of de uitspraken van de orthopeed niet uit zijn verband zijn gerukt. Verder gaat het ook om een oordeel van de Koninklijke Vereniging van Verloskundigen (Royal Association en dus niet Universiteit!).

Het onderzoek waarover het gaat is van Enbo Wang, MD, PhD, et al.: ‘‘Does Swaddling Influence Developmental Dysplasia of the Hip? An Experimental Study of the Traditional Straight-Leg Swaddling Model in Neonatal Rats’’. Zoals te zien gaat het hier om een onderzoek naar bakeren bij ratjes en dan op de traditionele manier, iets wat we in Nederland en de VS al jaren niet meer doen. De chirurg die is geïnterviewd had dit moeten aangeven: het ging om strak bakeren van de heupjes.

Inbakeren op de niet-traditionele manier, met de beentjes en heupjes los wordt aanbevolen in de VS door de Vereniging van Kinderartsen (AAP), sectie Pediatric Orthopedics, de International Hip Dysplasia Institute en in de AAP boeken, de AAP website en het programma tegen kindermishandeling Het wordt ook aanbevolen door onderzoekers in de VS die onderzoek doen naar wiegendood (SIDS), en door SIDS and Kids in Australie.

Deze richtlijnen beschrijven het bakeren inderdaad in een grote katoenen doek van 1.10 bij 1.10 en die is groot genoeg om niet los te raken. Er wordt daar veel aandacht besteed aan hoe ouders simpel kunnen bakeren volgens deze zogenaamde DUDU methode. In de VS het is ook veiligheid boven alles en vooraanstaande kinderartsen als Price, Schwend en Korioth hebben ook goede artikelen over bakeren uitgebracht in Pediatrics over het niet-traditioneel bakeren. Niets aan de hand dus. Helaas lijken sommige journalisten wetenschappelijke artikelen niet altijd te volgen of juist te interpreteren.

Dus ouders hoeven zich echt geen zorgen te maken. Overigens lijkt inbakeren eerder een beschermende factor tegen wiegendood te zijn omdat baby;s zich minder snel op de buik draaien als ze ingebakerd zijn, wat ze niet ingebakerd dus sneller doen. Als ouder moet je echter heel goed in de gaten houden wanneer je baby gaat omrollen en altijd controleren op oververhitting. En dat moet je ook altijd doen als je kind niet ingebakerd is. Verder nooit bakeren bij koorts, pijn of andere ziekten en altijd altijd op de rug in bed leggen.
Hartelijke groet,
Roos Rodenburg

Onzin bericht

Deze ervaring heb ik niet. Mijn beide meiden hadden hun beentjes altijd uit elkaar liggen als ze ingebakerd waren. Ze hebben allebei enorm veel baat bij de Pacco doeken gehad. Ik zou niet weten wat ik zonder had gemoeten. Ik ben van mening dat er veel meer kindjes ingebakerd zouden moeten worden als ik soms hoor/zie hoe onrustig veel kinderen zijn. Wat een onzin zeg, dit bericht. Jammer want dit gaat veel mensen beïnvloeden die er wel baat bij zouden hebben!

Slecht voor de heupjes??!!

Ik las het vanochtend op nu.nl, maar bedacht me meteen dat mijn zoontje bij het inbakeren in de pacco doeken gewoon lekker met z'n beentjes alle kanten op lag.. dus erg jammer dat dit nu zo in het nieuws gebracht wordt.
Wij hebben echt onwijs veel baat gehad bij de pacco doeken, en bij een volgend onrustig kindje zou ik absoluut weer voor pacco kiezen!

Inbakeren en heupen

Storm in een glas water. In Nederland weten deskundigen waar op te letten en werken ze volgens protocol. Zoals in de blog beschreven is wordt hier zorgvuldig mee om gegaan. Bij juiste manier van inbakeren, kunnen benen in de "kikkerstand".

Dank je wel!

Dank je wel! Ik werd al meteen giftig toen ik het bericht op nu.nl las. Inbakeren op zich is niet slecht, het is de manier waarop. Weer zo'n stof op waaiend bericht waarbij de nuance ontbreekt. Zo jammer, want zo worden er weer een hele hoop jonge ouders op het verkeerde been gezet.

Reactie toevoegen