Recente reacties

Dichtbij je baby & veilig slapen

Heel vroeger

Wat als normale manier van slapen wordt beschouwd is in de loop van de geschiedenis nogal veranderd. In de 15e eeuw sliep een kind tot minstens tweejarige leeftijd bij zijn moeder. In de 16e eeuw bestond het familiebed uit één groot bed voor het gezin en onderschuifbedden voor bedienden of logés. Aan het begin van de 18e eeuw werd door geestelijken verkondigd dat het onfatsoenlijk was je bed met iemand te delen en in de 19e eeuw veranderden deze opvattingen nog verder.

Toen wij baby waren

Als kind heb ik vanaf mijn geboorte een eigen kamer gehad. Jij waarschijnlijk ook. Ooit werd het in ons land een gewoonte om baby's op babykamers te laten slapen. Zowel overdag als ’s nachts.

21e eeuw

Sinds uit onderzoek¹ naar wiegendood bleek dat deze apartheid een zelfstandige risicofactor is, wordt ‘rooming-in’ geadviseerd: baby's in eigen bedjes zo dicht mogelijk bij het ouderbed.²

Bednest co-sleeper, dichtbij je baby en veilig slapen

Na mijn bevallingen stond ons bed meestal nog een poosje op klossen en onze baby lag een stuk lager in zijn wieg. Als baby geen honger (meer) had, maar nog wel zuigbehoefte, ‘hing’ ik mijn pink in zijn mondje en probeerde ik verder te slapen. Dit resulteerde niet zelden in een koude kramp-arm. Zonder klossen-onder-het-bed was troosten nog lastiger, dan zat de zijkant van de wieg in de weg.

Ook al voelde ik na een paar doorwaakte nachten mijn arm niet meer, het is toch fijn dat er tegenwoordig co-sleepers bestaan! In mijn tijd had ik graag zo’n handige Bednest gewild! Ik had ’m zeker weten vier keer een half jaar gebruikt en tussendoor uitgeleend aan schoonzus of vriendinnen.

Bronnen:

¹ G. de Jonge, ‘Borstvoeding en veilig slapen’, Borstvoeding Natuurlijk 2004 nr. 1
² Stichting VeiligheidNL – Veilig Slapen tips

 

Meer over Bednest bed >>

Bednest bed, handig, veilig en dichtbij mama

Reacties

Ja heel herkenbaar, die kramp

Ja heel herkenbaar, die kramp-arm. Ook ik heb m'n vier kinderen altijd naast me gehad in een wiegje de eerste maanden. Een bednest? Klinkt echt als een sublieme en veilige oplossing, om de eerste maanden je kindje dichtbij je te hebben voor voedingen!

Reactie toevoegen