Inbakeren afbouwen bij jonge baby

Beste Tamara,
Ik begrijp uit je verhaal dat ze op de kinderopvang niet willen inbakeren? Op zich is er tussen afbouwen op jonge leeftijd en vanaf plm. 4 maanden niet zoveel verschil. De belangrijke basis van Rust, Regelmaat, Voorspelbaar handelen, weinig prikkels voor je baby zijn hetzelfde. Die doek is daar een tijdelijk hulpmiddel bij. Een baby van 10 weken hoeft nog geen strak ritme op de klok te hebben, sommige kinderen bereiken dat nooit, wat heel normaal is omdat je zelf ook wisselend slaapt en op wisselende tijden eet. Als ze maar naar je kindje blijven kijken, naar haar lichaamstaal en een goede timing aanhouden v.w.b. het naar bed brengen. Als je bij een baby over de vermoeidheidsgrens gaat, wordt in slaap vallen steeds moeilijker.

Blijf investeren in het leren kennen van je kindje. Blijf veel thuis, speel in op haar lichaamstaal en volg haar ritme (in babytempo). Leg een zo goed mogelijke basis voor een gezond slaap-drink-speel-ritme. Tegen de tijd dat ze naar de kinderopvang gaat, sta dan ’s ochtends op tijd op en neem ruim de tijd voor het ochtendritueel (drinken, wassen, aankleden, kletsen, zingen, etc.) voordat je je kindje naar de crèche brengt. Geef de verzorgsters zoveel mogelijk informatie over je baby. Hoe lang kan ze wakker zijn? Hoe zie jij aan haar dat ze moe is? Welke slaapsignalen gaan aan haar huilen voor af? Spreek af wat te doen als hij ze maar een kort slaapje heeft gedaan; toch meteen voeden? (eventueel een aangepaste hoeveelheid).

Als je dochtertje bij het slapen gaan een fopspeen gewend is, vraag de verzorgsters of zij deze op de kinderopvang ook consequent willen geven. Vraag of ze het bedje (kort) opmaken, laken en deken overdwars, en je baby toedekken over de schouders tot de kin: Baby ledikant kort opmaken >>
Tijdens de wakkere tijd weinig speelgoed in de box, in elk geval geen baby-gym of ander speelgoed boven haar hoofd, zodat haar slaapsignalen beter zichtbaar of sneller hoorbaar zijn.
Zorg ervoor dat ze na een dag kinderdagverblijf weer een dag thuis kan zijn zodat ze zo nodig kan bijslapen. Dit betekent wel, dat je je baby waarschijnlijk groot plezier doet door op een thuisdag ook echt thuis te blijven. Denk er eens over na hoe je dat zelf vindt. Het zal tijdelijk zijn… er komt een tijd dat je baby niet meer zo snel uit zijn doen is van veranderingen en sneller ‘herstelt’.

Succes! Vriendelijke groet, Sylvie Zuidam