Tips bij korte slaapjes

Beste Chantal,

Je hebt veel vragen. Moeilijk om online een goed passend antwoord op te geven. Ik zal met je meedenken, als het onvoldoende is, raad ik je aan om e.e.a. door te spreken met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Dat je kindje om de 3 uur drinkt is prima. Sommige baby’s komen zelfs nooit in een ritme ‘om de 4 uur’. Die schema’s zijn meer een richtlijn, een gemiddelde, maar een baby slaapt wisselend en kan ook wisselend drinken. Meestal slaapt een baby ’s ochtends wat beter dan einde van de dag. Je kindje groeit goed, hij krijgt niet teveel voeding dus wacht even af hoe zich dat verder ontwikkelt. Laat hem niet te lang over een fles doen, laat hem geen restjes opdrinken. Let op zijn drinktempo, 15-20 min. actief drinken (met oogjes open) anders eens andere fles/speen proberen. 

Een kindje van zijn leeftijd kan van nature ongeveer 5 kwartier wakker zijn, inclusief drinken. Dat hij te vroeg is geboren maakt misschien een paar minuten uit, maar op zijn lichaamstaal letten is belangrijker dan de klok. Als hij een kort slaapje heeft gedaan zal hij ook weer snel moe zijn. Als je goed zijn lichaamstaal kunt lezen en hij structureel korte slaapjes doet is die volgorde van slapen-drinken-knuffelen-box-slapen-box-slapen inderdaad een idee. Wachten/rekken met voeden vind ik zelf niet goed werken. Ook niet duidelijk voor je kindje.

Meer info korte slaapjes http://www.inbakeren.nl/korteslaapjes.htm
Meer over lichaamstaal http://www.inbakeren.nl/hoe-zie-je-aan-je-baby-of-hij-moe-is-of-honger-heeft.htm 

Probeer ook goed te kijken waar je prikkels kunt verminderen. Soms moet je (tijdelijk) even naar een heel ‘saai’ en voorspelbaar leven zodat je baby tot rust komt, kan ontspannen, meer ontspanning = langer slapen.

Een ledikant stevig opmaken wil ook helpen http://pacco.nl/hoe-het-bedje-voor-je-baby-veilig-en-kort-opmaken
Je mag je baby in een kort opgemaakt bed toedekken over zijn schouders tot zijn kinnetje. De druk op de schouders vergroot het effect van inbakeren.
Ik hoop dat je verder kan met deze tips, succes! Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam