Warme kleertjes & pyjama's

Warme pyjama voor jouw baby, biologisch katoen, basic en comfortabel, fijn om in te slapen

Nieuw bij Pacco: Zachte & warme pyjama's voor baby's, peuters en kleuters.

Materiaal: 100% biologisch katoenen velours, dus heerlijk warm, zacht en ademend.

Bekijk alle kleding >>

Babydekens van katoen

Zachte babydekens voor in wieg of ledikant, 100% katoen, in diverse kleuren, effen of met ster, katoenen fleece of gebreide dekens.

Bekijk alle dekens >>

Pacco inbakerdoek

De Pacco is in Nederland de meest verkochte inbakerdoek (bron: inbakeren.nl) en wordt aanbevolen door het consultatiebureau. Ook in veel ziekenhuizen wordt met de Pacco inbakerdoek gewerkt, zie ervaringen van deskundigen.

Pacco is Italiaans voor pakje. Als je jouw vermoeide baby op het juiste moment inpakt, zal hij in slaap vallen. Eenmaal uitgerust kan je baby rustig en effectief drinken en heeft hij minder last van krampjes.

Baby veilig inbakeren

Ben je overtuigd dat inbakeren jouw baby zal helpen slapen, dan wil je dat natuurlijk veilig doen. Helaas bestaat er geen keurmerk voor inbakerdoeken. Hoe maak je dan toch de goede keuze?

Niet doen:

Eén doek. Risico: loswurmen.
Elastische inbakerzakjes, meer kans op omrollen.
 Inbakeren met hydrofiel luiers, slecht voor de heupontwikkeling.

Wel doen:

Armpjes stevig inpakken, ook rondom de schouders.
 Beentjes losjes inpakken en onderkant sluiten.
Beentjes moeten ontspannen in 'kikkerstand' kunnen liggen.

Overige aandachtspunten

  • Leg jouw ingebakerde baby altijd op zijn rug.
  • Geen mutsje, niet inbakeren na een vaccinatie.
  • Armpjes of beentjes mogen door beweging niet vrij komen te liggen.
  • Er mag geen stof voor baby's mondje kunnen komen.
  • Baby's ouder dan 6 maanden niet (meer) inbakeren.
  • Nieuwe doek eerst goed wassen waardoor de stof luchtiger wordt en beter vocht kan opnemen (vergelijk met nieuwe theedoeken).

Wat is er zo goed aan de Pacco?

  1. Uniek ontwerp: De Pacco doek kan helemaal open, je legt jouw baby op de doek en alle klittenband sluit aan de voorkant.
  2. Omdat je baby's armpjes één voor één vastlegt, heb je aan twee handen 'genoeg' om jouw kind in te bakeren.
  3. Door de schoudercoupe kan je baby zijn armpjes er niet aan de bovenkant uitwurmen.
  4. De onderkant van de Pacco is vergelijkbaar met een trappelzak met voldoende ruimte voor baby's beentjes.

Zie hoe de Pacco doek werkt en de baby daarna in zijn bedje wordt gelegd en toegedekt. Ook dat is belangrijk bij veilig slapen.

 

De Pacco is gemaakt van 100% katoen. De maat Piccolo is ook verkrijgbaar in Fairtrade biologisch katoen en een extra dunne Summer variant.

De Plus maten zijn bedoeld om het inbakeren stapje voor stapje af te bouwen, voor baby's voor wie de overgang naar een slaapzak te groot is.

Maat Gewicht baby Lengte Prijs Webshop
Pacco Primo 2 - 4 kg tot 54 cm € 39,95 Primo bestellen
Pacco Piccolo 4 - 7 kg 52 - 64 cm € 49,95 Piccolo bestellen
Pacco Summer 4 - 7 kg 52 - 64 cm € 49,95 Summer bestellen
Piccolo Fairtrade
(uitverkocht)
4 - 7 kg 52 - 64 cm € 55,90 Fairtrade bestellen
Pacco Comodo vanaf 7 kg 60 - 72 cm € 58,95 Comodo bestellen
Pacco Plus Medium vanaf 5 kg 52 - 64 cm € 55,90 Medium bestellen
Pacco Plus Large vanaf 6 à 7 kg 56 - 68 cm € 57,50 Large bestellen
Pacco Plus XL vanaf 8 à 9 kg 60 - 72 cm € 59,95 XL bestellen

 

Heb je moeite om te kiezen voor de juiste maat of het juiste model? Kijk dan bij de veel gestelde vragen of stuur ons een e-mail. E-mails worden doorgaans binnen 24 uur beantwoord.

Meer (algemene) informatie over inbakeren >>

Webshop overzicht van alle inbakerdoeken >>

 

Reacties

Voor Erika

Beste Erika,
Dat kan, doe je baby een muts op. En als het erg koud is een extra dekentje over haar heen.
Als je weer binnen bent, muts en extra deken weer af.
Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Welke maat

Graag zou in een Pacco inbaker doek bestelken maar twijfel over de goede maat.
Mijn zoontje is nu 5.5 week is 4.3 kilo en bijna 53 cm.

Pacco Piccolo - voor Svea

Beste Svea,

de Pacco Piccolo is voor jouw zoontje de beste maat. Dat hij nog niet helemaal 54 cm is, is geen probleem bij deze leeftijd en dit postuur.

Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Pacco Plus Large of Pacco Comode

Beste,

Mijn dochter van 15 weken slaapt erg onrustig na de voeding van 19.00 uur. Veel huilen en maaien met de armen en benen. We willen haar nu gaan inbakeren, maar ik twijfel over de maat.

Ze is nu 61 cm en bijna 7 kilo. Welke model en maat adviseer je?

Pacco Plus Large - voor Anja

Beste Anja,
Beide maten kunnen, maar gezien haar leeftijd kun je het beste de Pacco Plus Large kiezen.
Tot 8 kg kan ze in deze maat nog met beide armpjes ingebakerd worden. Tegen de tijd dat ze dat gewicht heeft, ga je waarschijnlijk ook afbouwen.
Met de Pacco Comodo kun je langer doen, maar daarmee heb je geen afbouwmogelijkheid.
Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Bedankt voor je reactie, maar

Bedankt voor je reactie, maar is de Pacco Plus XL dan niet beter? ik zie bij de Pacco Plus Large de volgende omschrijving staan: De Pacco Plus Large is geschikt voor baby’s vanaf 6 à 7 kg. Bij 6 kg met beide armpjes er bij in, vanaf 6,5 kg één armpje vrij en vanaf 7 kg twee armpjes vrij.

Dat zou betekenen dat ze nu al met beide armpjes vrij zou moeten liggen. Dat is juist niet de bedoeling voor nu.

Het is vanaf

Beste Anja, de maataanduidingen zijn 'vanaf'. Ook bij 8 kg kun je één armpje vrij laten. Met deze maat kun je jouw dochter stevig inbakeren, de XL is echt nog (veel) te groot, deze past vanaf 8 kg pas goed. Groet, Sylvie

Temperatuur

Wij doen nu al 4 weken aan het inbakeren en lopen nog een beetje tegen een probleem op. Als onze dochter huilt als ze ingebakerd ligt dan gaat haar lichaamstemperatuur bij harder huilen erg omhoog. Natte haartjes. Kan dat kwaad?

Huilen & warmte

Beste Nienke,
Of het kwaad kan, is moeilijk te zeggen, maar fijn is het niet voor haar. Heb je de Pacco doek volgens de wasvoorschriften gewassen? Kan de omgevingstemperatuur omlaag?
Overleg met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau waarom ze nog zo huilt. Dat zou na vier weken niet meer moeten. Of lees eerst dit blog om te kijken of je nog ergens iets kunt verbeteren: http://www.inbakeren.nl/blog/inbakeren-kwestie-van-doorzetten/
Groet, Sylvie

Welke maat nodig

Hi,

Graag zou ik een Pacco inbakerdoek willen kopen voor mijn zoontje. Hij valt moeilijk inslaap doordat hij erg veel beweegt en zoals ik op jullie website lees zou het inbakeren met de Pacco wel moeten helpen.

Ik twijfel alleen over de maat, mijn zoontje was afgelopen dinsdag 8 weken, 5,8 kg en 60cm lang (op cb geweest). Ik zou de Piccolo Fairtrade willen nemen, maar deze kan hij dan maar relatief kort aan denk ik, hij groeit als kool ;) Andere optie is de Pacco plus large, maar ben bang dat deze nu nog net te groot is. Hoor graag wat jullie adviseren.

Groet,
Ingrid

Piccolo of Plus Large en hoe met inbakeren en ritme beginnen

Beste Ingrid,
De beste maat is inderdaad de Piccolo. Een inbakerdoek moet nu eenmaal goed passend zijn. Ik weet uit ervaring dat een baby van acht weken en 5,8 kg een ander postuur heeft dan een baby van drie maanden en 5,8 kg. Bovendien is het ook een hele lange jongen dus door die combinatie zeg ik: Piccolo.
Wil je alle twijfel wegnemen, staat het je natuurlijk vrij om beide maten te bestellen, thuis te passen en te vergelijken.
Twee dingen: wil je de optie retourneren open houden, zorg dan dat je alleen past, niet proberen of wassen en vouw de Pacco netjes op compleet met gebruiksaanwijzing weer in de verpakking. Klinkt streng misschien, maar dit is door onze ervaring met retoureren. Verder kost het 3,45 om een Pacco retour te sturen (brievenbuspost > 250 gram).
Meer informatie lees je hier

En in dit blog vind je misschien ook aanknopingspunten hoe met inbakeren en met een ritme te beginnen.

Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

te lang maar niet zwaar

Mijn dochter van 9 weken is nu 64cm bij 5.1kg, lang en dun. Ze ligt in de Piccolo, maar het past niet echt goed. Ik merk dat ze eigenlijk wat te 'dun' is waardoor het klittenband heel ver over elkaar heen gaat. En qua lengte ligt ze klem als ik het touwtje dichtbind, dus dat laat ik nu maar open. Ik zie in jullie overzicht wel XL maten voor zwaardere kindjes, maar niks voor lichte maar lange kindjes. Wat kan ik het beste doen? Qua gewicht zit ze voorlopig nog goed met deze maat, maar qua lengte dus niet.

Beste Ilse,

Beste Ilse,

De Pacco doeken hebben wel een groot pasbereik, maar soms is het helaas net niet genoeg. Heeft je dochtertje haar handjes nog geheel in de binnendoek? Misschien verbetert de pasvorm iets als je de binnendoek iets lager (1cm, hooguit 2cm) op de buitendoek plakt. Voordat je haar gaat inpakken leg je haar wel hoog genoeg op de Pacco. Haar bovenarmpjes zitten dan niet volledig in de binnendoek, maar dat wordt qua stevigheid wel weer opgevangen door de buitendoek waar die brede strook klittenband zit. Bekijk (nog een keer) het filmpje van de Pacco.

En het eindresultaat van de schouderpartij zou er dan ongeveer zo uit moeten zien >>
En als het goed is, kan het koordje dan toch nog gesloten worden.

Ik hoop dat deze tips toch een beetje helpen. Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

welke pacco?

Hoi hoi,

Ik zit te overwegen om een inbakerdoek aan te schaffen omdat ons zoontje zo onrustig slaapt. Hij maait met zijn armpjes en trekt ook vaak zijn speentje uit zijn mond. Hij slaapt daardoor overdag telkens maar 10 minuutjes. Na het troosten weer 10 minuutjes en zo gaat het maar door. Daardoor is hij naar mijn idee oververmoeid aan het raken.
Nu heb ik heel veel positieve reacties gelezen over de pacco en ik wil daarom deze proberen. Ons zoontje is nogal sterk en naar wat ik hier lees is de pacco zeer geschikt voor de sterkere armpjes.
Maar dan de hamvraag..welke kan ik het beste aanschaffen? Hij is nu over 4 dagen precies 2 maanden (dus nu 8 weken). Bij geboorte 3780g / 54cm, na 4 weken 4970g / 58cm en ik schat nu dat hij tussen de 5500/6000g is en 60/62cm (ik moet donderdag pas naar t cb). Zijn kleertjes in maatje 62 begint hij nu te passen namelijk..

Gezien de prijzen wil ik niet degene kopen waar hij waarschijnlijk nog maar een week in kan..Graag advies.

Groetjes Lisette

Pas de Pacco Plus Large

Beste Lisette,
Je kunt de Pacco Plus Large overwegen. Dit is een doek voor baby’s vanaf 6 kg. Je kunt je zoontje daarmee inbakeren en t.z.t. het inbakeren ook weer stapje voor stapje afbouwen. Ik weet niet zeker of deze al past. Twee baby’s van 6 kg kunnen ieder toch een verschillend postuur hebben. En inbakeren moet nu eenmaal strak kunnen, anders heeft het geen zin.
Als je de Pacco Plus Large alleen past (niet wassen of gebruiken) dan kun je m eventueel nog ruilen voor een Pacco Piccolo.
Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

tot wanneer mag je inbakerdoek gebruiken

Ik dacht ergens gelezen te hebben dat je de pacco niet meer mag gebruiken wanneer ze kunnen gaan rollen, maar kan het nergens meer vinden. Is dit zo, want onze kleine man begint te rollen maar slaapt erg goed in de pacco picolo.

Pacco piccolo te groot

wij hebben de Pacco Piccolo gekocht omdat ons dochtertje (4 weken) waarschijnlijk al te groot is voor de Primo. Alleen is ze dus nog aan de kleine kant voor de Piccolo. Ze kan haar armpjes namelijk nog wel omhoog krijgen op haar buikje. Ze slaapt al een stuk beter met de Pacco aan, alleen denk ik dat het nog beter zou gaan als ze er echt goed in past. Wat zou je adviseren om te doen?

Beste Lianne

Beste Lianne, wat is het gewicht van je dochtertje? En weet je hoe lang ze is?

Groet, Sylvie

Beste Sylvie,

Beste Sylvie,

Is er een ander manier om een baby in te bakeren met een Pacco? Mijn consultatie bureau heeft mij een manier geleerd. Dan hou ik de armpjes tegelijk vast en doe ik de klitteband er laag over laag heen.
Maar op de filmpjes zie ik dat je eerst 1 armpje vast houdt. Een laag dicht plakt en dan het ander armpje.
Ben ik fout geïnformeerd?

Overigens vraag ik me af welke ik het beste kan gebruiken. Mijn zoontje is 10 weken. Weeg 5.5 kilo en is 57 cm. Ik heb nu de Pacco Piccolo te leen gekregen van mijn consultatie bureau.
Ik twijfel alleen heel erg. Aangezien het ook zo warm is is de summer misschien beter? Of toch voor een grotere variant?

Alvast bedankt, Daisy

Pacco Piccolo, Faitrade of Summer

Beste Daisy,
Mijn bedoeling als ontwerpster van de Pacco doek is dat je armpje voor armpje kunt vastleggen, dus zoals op het filmpje. Zoals jouw consultatiebureau het jou heeft voorgedaan is niet echt fout, maar beide armpjes tegelijk vasthouden en de doek goed en strak sluiten kan lastig zijn waardoor de doek minder goed zit en je kindje zijn armpjes meer kan bewegen. Ik raad je aan om het zoals het filmpje en de gebruiksaanwijzing te doen.

Voor jouw kindje kun je kiezen tussen de Pacco Piccolo of de Pacco Plus Medium. Deze doeken hebben met baby’s armpjes erbij in dezelfde pasvorm. Bij de Medium staat er vanaf 5 kg omdat je niet eerder 1 armpje kunt vrijlaten. Voor jouw kindje is het afbouwen nog niet van toepassing dus adviseer ik je de Pacco Piccolo. De meest dunne variant is de Pacco Summer. Deze stof is niet alleen dunner, ook gladder. Het is ‘laken’katoen. Wil je wel het zachte en soepele stof dan is de Pacco Piccolo Fairtrade een goede optie. Deze stof zit tussen de ‘gewone’ Piccolo en de Summer. Een beetje zacht en een beetje dun zeg maar. Ik hoop dat je hiermee voldoende informatie hebt. Heb je nog meer vragen, laat gerust weten.
Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

welke maat?

Hoi!

Onze dochter is 6,4 kg en 59,5 cm lang met 9 weken. Welke maat is nu het beste voor haar?

groetjes Ragna

Pacco Plus Large

Beste Ragna, mijn advies voor jouw kindje is de Pacco Plus Large, deze maat past ze totdat ze 8 kg. is.

Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Juiste maat paccodoek.

Beste Sylvie,

Mijn zoontje van 7 weken heeft moeite met het inslapen vooral rond de avonduren.
De advies van de CBJ is om een pacco inbakerdoek aan te schaffen.

Ik heb mijn twijfels van welke doek het juiste is qua maat.
Hij weegt 5582.

Gaarne u advies hierover.

Alvast bedankt.

Groeten Shaniska

Beste Shaniska,

Beste Shaniska, waarschijnlijk twijfel je tussen de Pacco Piccolo en de Pacco Plus Medium. Deze doeken hebben beide dezelfde pasvorm met baby's armpjes erbij in. De Medium heeft een extra afbouw-mogelijkheid, maar je gaat nu starten met inbakeren dus tegen de tijd dat je gaat afbouwen weet ik niet of je kindje nog in deze maat past. Mijn advies is de Pacco Piccolo te gebruiken. Je zoontje past deze (met zijn postuur) tot 3 a 3,5 maand. Groet, Sylvie

Betse Sylvie,

Betse Sylvie,

Dank u wel voor uw reactie.
Ik ga mijn bestelling plaatsen hopelijk heb ik het snel in huis.

Vriendelijke groeten,
Shaniska

Bedankt voor je bestelling

Beste Shaniska, bedankt voor je bestelling. De Pacco wordt vandaag verstuurd. Einde van de middag ontvang je van ons een bevestiging per e-mail en een Track&Trace code. Groet, Sylvie

Welke maat?

Hallo,
Ik twijfel welke maat geschikt is voor onze zoon. Hij is nu 8,5 week oud (wel twee weken te vroeg geboren..), weegt 5800 gram en is 60cm lang. Hij groeit erg snel.
Is het raadzaam de Piccolo te bestellen of kan ik de Comodo al beter kopen?
Alvast bedankt!

Beste Petra,Ik begrijp je

Beste Petra,
Ik begrijp je vraag, toch is de Pacco Comodo echt nog te groot op dit moment. Wat misschien zou kunnen is de Pacco Plus Large, maar ik denk dat deze ook nog te groot is.
Het staat je vrij om zowel de Pacco Piccolo als de Pacco Plus Large te bestellen, te passen, vergelijken en 1 weer te retourneren. Hoe dat werkt >>
Doe de Pacco wel op de goede manier aan. Er zit een duidelijke gebruiksaanwijzing bij en je kunt ook even kijken op dit filmpje >>

Vriendelijke groeten,
Sylvie Zuidam

Ons zoontje van 3,5 maand is

Ons zoontje van 3,5 maand is met zijn 7400 gram en 64 centimeter echt uit de Pacco Picollo gegroeid... We hebben ook een Pacco Plus xl, die leek mooi aan te sluiten (aangezien er vanaf 7 kilo op staat), maar die is echt nog te groot... Wel al gewassen helaas. Hij krijgt beide zakken nu zelf open, wat is wijsheid?

XL geschikt vanaf 8 kg, graag contact

Beste Susanne,
Op de ‘oude’ XL staat inderdaad vanaf 7 kg. Sinds vorig jaar hanteren we de maataanduiding vanaf 8 kg en is er een nieuwe maat (Pacco Plus Large) bij gekomen. De Large is geschikt voor baby’s vanaf 6 à 7 kg. We kunnen de XL omruilen voor een Large zodat je in elk geval een passende afbouwdoek hebt. Heb je de XL bij Pacco gekocht of ergens anders? Wil je mij je gegevens en telefoonnummer mailen?
Groet, Sylvie

Heel erg bedankt voor de

Heel erg bedankt voor de fijne service! Hopelijk wacht mijn zoontje nog even met rollen, want hij slaapt als een roosje...

Inbakeren starten met 3 maanden?

Hoi!

Mijn zoontje van 3 maanden is overdag erg onrustig en doet alleen korte slaapjes (30 min tot max 1 uur). Heeft het nog zin om met 3 maanden te starten met inbakeren? Hij heeft in het begin wel een tijdje in een puckababy gelegen maar dit hielp niet.

Hij is momenteel 59,5 cm en weegt 5900 gram, welke doek zou dan eventueel geschikt zijn?

Alvast bedankt!

Starten met 3 maanden kan

Beste Ina, als je zoontje nog niet kan rollen (de meeste baby’s van 3 maanden doen dit nog niet) kan kun je gerust nog starten met inbakeren. Ik raad je aan om dan ook het boekje Inbakeren brengt rust te bestellen om zo goed mogelijk te starten dat je ook maar korte periode nodig hebt om het gewenste effect te bereiken.
Hij past zowel de Pacco Piccolo als de Pacco Plus Medium. Met beide armpjes erbij in hebben deze doeken dezelfde pasvorm. De Medium heeft als voordeel dat je daar ook weer stapje voor stapje mee kunt afbouwen door 1 armpje vrij te laten. Dit vrijlaten kan vanaf 5 kg, eerder niet. Vandaar de andere maataanduiding bij de Medium. Een afbouwdoek is niet altijd nodig en je kunt ook slaapje voor slaapje afbouwen.
De Pacco Piccolo past sowieso tot 7 kg, soms iets langer. Op dat moment zou je zoontje ook weer zonder inbakeren moeten kunnen slapen.
Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

welke maat

Ik wil graag een pacco inbakerzak bestellen maar weet niet goed welke maat.
Mijn meisje is nu 62cm en 5.675 gram. Welke maat past het beste, want ik wil er voorlopig nog wel gebruik van maken
Niet dat ze er zo uit is gegroeid. En wat voor kleding trek je dan nog aan? Alleen een rompertje of ook nog een pyjamaatje? En dan nog een dekentje met lakentje? Ik vind dat erg moeilijk. Vooral nu de zomer eraan komt of het dan niet te warm is.
Graag hoor ik hier meer over.
Alvast heel erg bedankt.
Vriendelijke groet,
Ciska

Advies over maat en temperatuur

Beste Ciska,
Hoe oud is je baby? Ze heeft in elk geval een slank postuur dus de Pacco Plus Large (vanaf 6 kg) is echt nog te groot.
De Pacco Piccolo of Pacco Plus Medium zullen haar qua omvang perfect passe, maar qua lengte kan ze er nog max. een maand mee doen. Als je maar 1 Pacco wilt kopen dan zou mijn advies zijn om van iemand een Pacco Piccolo te lenen of over te nemen en daarna voor de Pacco Plus Large te gaan. Met deze doek kun je je baby inbakeren, maar het inbakeren t.z.t. ook stapje voor stapje weer afbouwen.
(p.s. koop je toch twee Pacco doeken/maten dan krijg je bij ons standaard 10% korting over het gehele bedrag)

Kleding onder de doek is afhankelijk van je baby (kouwelijk of snel warm) en de slaapkamertemperatuur.
Meer informatie >>

Een nieuwe Pacco goed uitwassen van te voren is heel belangrijk, dat maakt de stof luchtiger (zie ook wasvoorschriften in de gebruiksaanwijzing).
Altijd combineren met een stevig lakentje, voldoende hoog toegedekt zijn en goed ondergestopt geeft een baby ook rust, kijk eens >>

En mocht het nu ineens heel warm gaan worden, lees dan dit blog over inbakeren in de zomer >>
Is dit voldoende antwoord op je vraag? Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Hallo Silvia,

Hallo Silvia,

Mijn zoontje is nu drie maanden oud en krijgt zijn voeding via de sonde binnen. Wij geven hem op vastgestelde tijden voeding aangezien hij niet te weinig mag hebben maar zeker ook niet te veel. U geeft aan dat je kinderen vooral niet te lang wakker moet houden en wanneer ze slaperig worden op bed moet leggen. Als je hiermee te lang wacht zijn ze over hun slaap heen. Wij zijn met onze zoon een half uur bezig met de voeding door de sonde te laten lopen en vervolgens bijna wel een half uur bezig om te laten voorkomen dat hij zijn eten weer overgeeft. Al met al is hij meestal een uur wakker. Heel vaak valt hij op een gegeven moment bij ons op de schouder in slaap maar wanneer we hem dan na een uur (nadat we klaar zijn met voeden) weer terug in zijn bedje leggen is hij alweer wakker en wil niet meer slapen. Ook wanneer we hem dan inbakeren gaat hij niet echt meer goed slapen, wel een korte slaap van hooguit een kwartier. Wanneer we hem wakker proberen te houden tijdens het voeden dan is hij over zijn slaap heen en slaapt hij ook maar heel kort, na een hele tijd van huilen en de speen in zijn mond stoppen.
Verder komt het ook geregeld voor dat we hem inbakeren dat hij heel erg met zijn hoofd heen en weer gaat bewegen en onder tussen proberen zijn lichaampje los te wurmen uit de doeken. dit doet hij overigens in zijn slaap, wat kunnen wij hier aan doen.?

Groet Nynke

Beste Nynke

Beste Nynke,

Beste Nynke,
Een baby die op tijd geboren is, kan op de leeftijd van 3 maanden - per keer - ongeveer 5 kwartier à anderhalf uur wakker zijn (indien hij daarvoor goed geslapen heeft).
Een half uur voeden en een half uur goede houding moet dus kunnen, maar dan is het beter dat je zoontje meteen voeding krijg als hij wakker is. Omdat hij nu nog geen goede slaapjes maakt is dat voor jullie heel lastig, dat begrijp ik. Hoe maak je een begin met een ritme? Ik raad jullie aan om dat te overleggen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Je kunt ook overwegen om met een specialist contact op te nemen, namelijk een babyconsulente van Babyconsulenten Nederland. Een aantal van hen bieden ook telefonisch of per email begeleiding. Groet, Sylvie

Primo of Piccolo bestellen?

Hallo Sylvie,

Voor onze dochter heb ik nu een pacco primo geleend van het consultatiebureau om te proberen. Ze reageert hier goed op en slaapt en drinkt al stukken rustiger. Over 1,5 week moet ik de doek weer inleveren op het bureau. Onze kleine meid was afgelopen dinsdag 51,5 cm en woog 3475. Ze raadden mij aan op het bureau om de piccolo te bestellen als ik het inbakeren wil doorzetten maar ik ben bang dat deze nog te groot zal zijn voor onze meid. De primo past nu nog prima alleen niet heel ruim meer natuurlijk. Nu twijfel ik welke ik het beste kan bestellen, de primo of de piccolo. Ik ben namelijk bang dat de piccolo nog te groot zal zijn waardoor ik haar niet strak kan inbakeren. Met de primo lukt dit nu namelijk nog prima.

Kun jij mij hierover adviseren?

Groetjes Danielle

Beste Danielle

Beste Danielle,

Fijn dat de Pacco je dochtertje beter laat slapen. De Piccolo zal inderdaad nog te groot zijn voor haar. Op deze leeftijd groeien ze wel hard dus het hangt er gewoon een beetje om. Probeer anders een Primo van iemand anders te lenen of over te nemen. Je kunt eventueel ook een Pacco Piccolo passen (kijk of er een winkel bij je in de buurt zit). Als je een Piccolo via onze webshop bestelt, kun je ook passen. Als deze (nog een beetje) te groot is, kun je op dat moment ook aan cb vragen of ze de Primo al voor een andere baby nodig hebben. Leg uit dat je de Piccolo al in huis hebt, maar deze nog te groot is.

Ik hoop dat mijn meedenken je voldoende antwoord is op je vraag. Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

p.s. Bij een tweedehands Piccolo zie ik nog wel eens dat de pasvorm iets gewijzigd is t.o.v. nieuw. Er komt natuurlijk rek op de flappen te staan waarmee je baby's armpjes vastlegt. Soms is de armendoek dan 1 of 2 cm uitgerekt wat bij een baby die aan de ondergrens van de maat zit erg veel uitmaakt.

Welke doek?

Mijn zoontje is 14 weken en is 63 cm en 6,4 kilo gewogen. Nu twijfel ik welke doek ik moet nemen... Ik gebruik nu de Swaddle me maar daar breekt hij uit zowel de small als de Large. Het is een super onrustige baby die dus inderdaad kei hard huilt als hij naar bed moet tot hij vast ligt daarna wordt hij rustig. Nu slaapt hij natuurlijk erg kort omdat hij 'uitbreekt' omdat de ene te klein is en de andere veel te groot waardoor hij zichzelf weer wakker slaat.... Wat adviseren jullie ?

Pacco steviger dan SwaddleMe

Beste Birthe,
De Pacco is een veel steviger inbakerdoek dan de SwaddleMe. Je zoontje zal er niet uitwurmen. Mijn maatadvies zou zijn de Pacco Plus Large, een goed passende doek voor het postuur van jouw kindje. Hiermee kun je hem inbakeren en t.z.t. ook het inbakeren stapje voor stapje afwennen door eerste 1 armpje vrij te laten.

Vriendelijke groet, Sylvie

Maat inbakerdoek

Goedemorgen!
Onze dochter van 10 weken bakeren wij in sinds ze een week of 4 is en dit helpt erg goed! We zijn begonnen met de puckababy, maar hier waren al armen te vrij wat dus niet werkte. Het CB heeft toen uitgelegd hoe je kan inbakeren met hydrofiele doeken, wat een tijdje goed heeft gewerkt. Inmiddels gebruiken we de Swaddle me inbakerdoek, maar op de een of andere manier krijgt ze toch haar arm vrij. Nu zit ik eraan te denken om een pacco aan te schaffen. Het principe is geloof ik hetzelfde (armen zitten vast langs het lichaam), zal ze in de pacco dan ook niet haar armen vrij krijgen? En welke maat zou ik moeten gebruiken? 3 weken geleden woog ze 4650gram en was ze 55,5 cm. Dus ik schat dat ze dan nu wel over de 5kg is?

Bedankt alvast voor de reactie!

Gr. Channa

Pacco is een steviger inbakerdoek dan de Swaddle Me

Beste Channa,
De Pacco doek is een steviger doek dan de Swaddle Me. Je dochtertje zal niet uit de Pacco kunnen komen. Je kunt kiezen tussen de Pacco Piccolo of de Pacco Plus Medium. Beide inbakerdoeken hebben dezelfde pasvorm met de armpjes erbij in. De Medium heeft als extra dat je daar ook weer mee kunt afbouwen door armpje voor armpje vrij te laten (bij de meeste kindjes lukt dit tussen de 4 en 5 maanden het beste).
Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Te laat)

Mijn dochter is bijna 11 weken en slaapt snachts hartstikke goed in d'r wiegje... Maar alleen snachts...
Overdag slaapt ze ook goed, maar dit doet ze dan alleen op mijn schoot.. Hartstikke lekker natuurlijk maar t wordt tijd om weer eens wat ih huishouden te doen... Nu werd ik door een kennis gewezen op de Pacco... Is dit niet al te laat om er met 11 weken aan te beginnen ? En welke moet ik dan nemen? Ze is een flinkerd van 6250 gram. Z

Starten met inbakeren kan ook bij 11 weken

Beste Lindsey,

Ik raad je de Pacco Plus Large vanaf 6 kg aan. Daarmee kun je je dochtertje inbakeren en t.z.t. ook het inbakeren weer afwennen door armpje voor armpje vrij te laten.
Je kunt zeker nog beginnen met 11 weken. Op het moment ze gaat omrollen van rug naar buik is het tijd om weer te gaan nadenken over afbouwen.

Het succes van inbakeren wordt bepaald door goed naar haar vermoeidheidssignalen te leren kijken. Een baby van 11 weken kan van nature maximaal 5 kwartier wakker zijn, incl. voeding. 
Lees deze artikelen, dan begrijp je wat ik bedoel Inbakeren, wanneer helpt het je baby slapen? >>
Inbakeren kwestie van doorzetten? >>
Succes! Mocht je vragen hebben kun je het beste even overleggen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Groet, Sylvie

Hallo Sylvie,

Hallo Sylvie,
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Beide artikelen die je noemt had ik al gelezen. Ik moet de verkoopster wel de credits geven, dat ze me niets probeerde aan te smeren. Dat viel me juist zo op, het ging haar duidelijk niet om het verkopen. De TinyNanny klinkt op zich goed, maar mijn zoontje is al 13 weken en ik denk dat hij al ruim over de 5,5kg. is. (laaste keer cb op 29/8: 56,5cm. 5,48kg.) Dus dat lijkt me niet zinvol op die te bestellen. Wel jammer want qua systeem spreekt die me wel het meest aan. Ik woon overigens gewoon in Nederland, (dus vochtig genoeg op warme dagen helaas), maar in dit oude huis loopt de temperatuur snel op en blijft lang hangen.
Wat betreft de houding, dat vroeg ik me af omdat ik zelf totaal niet kan ontspannen plat op m'n rug met m'n armen naast me. Maar als een baby door het "nestelen" zijn armen nog wel iets kan verplaatsen, lijkt me dat wel prettiger voor hem.
Ik merk dat mijn zoontje snel schrikt van geluiden. Dat vind ik wel lastig, aangezien het in huis nooit volledig stil kan zijn overdag, zeker aangezien ik ook een dochter van bijna 5 heb. Ik probeer wel die rust en regelmaat zoveel mogelijk in te bouwen.
Met vriendelijke groet, Glen.

Meedenken

Beste Glen,

Mooi dat je niet het gevoel kreeg dat het een verkooppraatje was. En het lijkt er op dat je echt probeert een goede afweging te maken. Ik zal proberen nog wat met je mee te denken.

Het slaapzakje van TinyNanny is inderdaad niet meer zinvol bij deze leeftijd/postuur. De meest veilige slaaphouding voor een baby is op zijn rug en een ontspannen, niet ingebakerde, baby ligt dan meestal met de armpjes omhoog naast zijn hoofdje. Bij onrustige baby’s is het een ander verhaal, die hebben juist last van hun armpjes. Dat komt omdat hun bewegingen in de eerste maanden nog onwillekeurig zijn, ze hebben geen controle over hun lijf, dus… interne prikkels (bijv. darmbewegingen) of externe prikkels (zoals geluid) zorgen ervoor dat hun lijfje in beweging komt. En dat wordt vaak versterkt omdat ze steeds moeier worden. Dan worden de bewegingen ook steeds ‘drukker’. Lijkt me niet fijn… stel je eens voor… je bent moe, gaat liggen, maar je lijf blijft in beweging en je valt daardoor niet in slaap. Dan schreeuw je het op een gegeven moment uit. Zoiets moet het zijn voor een baby. 

Je hebt gelijk, ik lig ook nooit op mijn rug in bed, maar een baby heeft geen keuze. Ik vind het wel fijn om het dekbed strak over mij heen te trekken, iets over mij heen, liefst stevig dus, maar ook dat is weer persoonlijk. Wat jij zelf fijn vindt, hoeft niet te gelden voor je baby. En andersom ook, dat maakt het lastig. Het gaat om je baby, maar je bent niet de enige hoor die eigen gevoel projecteert op kind, denk dat iedereen dat wel in meer of mindere mate doet. Hoe vaak wordt er niet gezegd: Een moeder voelt zelf wat beste is voor haar kind. Tja, welk gevoel is dat dan? :-) 

Warmte blijft soms hangen, maar in Nederland kun je baby’s grootste gedeelte van het jaar gewoon inbakeren. Let dan niet alleen op een veilige doek en veilig gebruik daarvan, maar ook veilig beddengoed, niet roken, goed ventileren enz. enz. Veilig slapen is een combinatie van factoren. Je kent de rijtjes waarschijnlijk wel. 

Als de Pacco doek meerdere keren gewassen is (vergelijk met nieuwe theedoeken) dan is de katoen luchtig genoeg en neemt het goed vocht (transpiratie) op. 

Is inbakeren iets wat je echt serieus een kans wilt geven? Of past het gewoon niet bij je? Dat kan. Sommige kindjes vinden het direct fijn om ingebakerd te worden. Ze lijken opgelucht dat hun lijf eindelijk stil ligt en dat ze kunnen slapen. Sommige kindjes gaan huilen, of het dan van het inbakeren is of dat ze niets meer fijn vinden en huilen van moeheid, dat kunnen ze niet zeggen. Maar voor ouders is het niet fijn om hun baby in te bakeren als hij gaat huilen. En dan ook al huilend in bed leggen. Het is echt  niet de enige optie. En niet een laatste redmiddel. Inbakeren is een hulpmiddel als je nu de stap wil nemen om met een ritme te beginnen en je baby wilt leren om in zijn bedje te slapen. Als je ziet dat hij moe is en je hem de rust wilt geven om in zijn eigen bed te slapen, dan zal de doek je daar hoogstwaarschijnlijk bij helpen, maar het begint bij je eigen overtuiging dat je dit wilt voor jouw kindje. Er zijn echter ook genoeg ouders die ervoor kiezen om hun baby goed en veilig te leren dragen. Ik noem maar een voorbeeld. Ik wens je veel succes bij de afweging, kies wat goed voelt! En niet omdat je denkt dat het zo hoort o.i.d. Het is belangrijk dat je keuze praktisch haalbaar is wat jij (jullie) aan zorg/werk enz. te doen hebben. Dat is in elke situatie en voor elke persoon anders. 

Groet, Sylvie

Te warm voor Pacco?

Hallo Sylvie,
Ik ging laatst bij Prénatal kijken voor een inbakerdoek of -zak. Ze verkopen daar Pacco en Puckababy. De verkoopster raadde me de Pacco af, gezien de warmte. Volgens haar alleen handig bij een winterbaby, en ze snapte niet dat het zo geadviseerd wordt. Ze liet me zien dat er in totaal 5 lagen flanel (als ik het goed heb) op je baby leggen. Aangezien het in ons huis makkelijk 30 graden wordt en slecht te koelen is, lijk het mij veel te warm voor mijn zoontje. Die mooie aanbevolen slaapkamer-temperatuur is in ons huis uit 1928 in de zomer niet haalbaar. Doe ik er wel goed aan als ik toch een Pacco zou gebruiken?
Ik zou ook graag willen weten waarom de armen naast het lichaam moeten. Mijn zoontje vindt dat niet fijn, hij ligt meestal met zijn armen over zijn borst heen. Een uitleg van het wikkelen ipv bakeren, waar ik op deze site een foto van zag (met de handjes onder de kin leek het), en waarmee dat dan moet, kan ik niet vinden. Graag jouw advies!
Groet, Glen

Pagina's

Reactie toevoegen