Facebook

Vragen en antwoorden

Bij een juiste interpretatie van de signalen van je baby, helpt het inbakeren vrijwel altijd! Toch kan het lastig zijn om een ritme op te pakken als je baby overprikkeld of oververmoeid is geraakt.

Heb je voor een Pacco inbakerdoek gekozen en toch nog vragen over inbakeren? Op de website www.inbakeren.nl geeft Sylvie Zuidam - verpleegkundige en ontwerpster van de Pacco doeken - veel informatie. Gebruik deze informatie beetje bij beetje, lees alleen wat je op 'een bepaald moment' kunt gebruiken, anders zie je wellicht door de bomen het bos niet meer. 

Als je door de veelheid aan informatie het antwoord op jouw vraag niet kunt vinden, schroom niet om het ons te vragen. Op elke Pacco-pagina is gelegenheid om je eigen vraag te stellen. Sylvie beantwoordt deze vragen dagelijks. Wil je liever irl contact, bel dan één van de deskundig verkoopadressen.

We hebben de meest gestelde vragen over de Pacco inbakerdoeken voor je op een rijtje gezet:

Inbakeren is méér dan een goede doek!

Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen over inbakeren

Om diverse redenen raden wij aan om de twee onderdelen van de Pacco altijd in combinatie te gebruiken.

De gehele Pacco doek geeft je baby meer rust dan alleen de binnendoek. Het doel van inbakeren is geborgenheid en begrenzing, niet alleen maar armpjes stil leggen. Als je alleen baby's armpjes inpakt, verplaatst de onrust naar zijn beentjes.

Baby’s van ongeveer 3 maanden worden steeds actiever met hun benen. Ook worden ze sterker en behendiger. Een baby met vrije beentjes heeft meer kans op omrollen. Een baby kan zich zonder hulp van zijn armpjes niet goed oprichten als hij op zijn buik terecht komt.

Als de binnendoek niet goed of te los wordt aangelegd kan deze naar boven of beneden schuiven.

Deze twee punten gelden ook als je je baby alleen de buitendoek legt. Je baby in een losse buitendoek kan daar in zakken of de stof kan voor zijn mondje komen. Ook is omrollen dan gemakkelijker voor jouw baby.

Tips om je baby in de zomer toch lekker te laten slapen:

 • Was de inbakerdoek zo vaak mogelijk, dat maakt het katoen luchtiger en neemt het (nog) beter vocht op.
 • Houd de slaapkamer zo koel mogelijk.
 • Blijf je baby onderstoppen met een (royaal) laken van stevige katoen. Als het bedje kort opgemaakt is, kan een laken overdwars zodat het goed tot onder het matras komt. Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin, dit geeft hem extra rust. Een ondergestopt laken verkleint bovendien de kans op omrollen.
  Meer informatie over inbakeren in de zomer en op vakantie >>
Waarom inbakeren met beide onderdelen van de Pacco inbakerdoek?

Welke kleding je jouw baby aantrekt onder de Pacco, hangt af van jouw baby zelf en van de omgevingstemperatuur. Sommige baby’s hebben het snel warm en andere baby’s zijn kouwelijk van zichzelf. Een rompertje kan (vooral ’s zomers) al voldoende zijn. Kleed in het koude jaargetijde je baby niet overdreven warm aan. Je baby moet het behaaglijk hebben, niet te warm en niet te koud.

Een baby raakt zijn overtollige warmte vooral kwijt via zijn hoofd. Zet jouw ingebakerde baby daarom geen muts op. Zorg wel voor warme voetjes.

Let op de samenstelling van de kleding. Gebruik alleen kleding en bedbekleding van 100% natuurlijk en ademend materiaal (nieuwe kleding altijd wassen voor gebruik).

Dek jouw baby toe met een laken en een deken (in hoogzomer alleen met een laken).

Het nekje van je baby is een goede warmtemeter. Als de huid van je slapende baby warm en droog is, is het goed. Voelt de huid klam, laat dan een laagje kleding of een deken weg.

Een omgevingstemperatuur van 15 tot 18 graden is warm genoeg voor een baby die zichzelf op temperatuur kan houden.

Was de Pacco in het begin zo vaak mogelijk, dat maakt het katoen luchtiger.

Welke kleding onder de Pacco inbakerdoek?

Sinds het inbakeren in Nederland opnieuw wordt toegepast, vanaf de jaren negentig, zijn de informatie en adviezen regelmatig bijgesteld naar verbeterde inzichten. Pacco heeft er van het begin af aan voor gekozen om deze officiële adviezen op het gebied van inbakeren te volgen. Het meest recente advies is om het inbakeren vanaf 4 maanden weer af te bouwen en uiterlijk met 6 maanden te stoppen. Bij baby’s ouder dan 6 maanden wordt het risico dat ze – ingebakerd en al - naar hun buik draaien steeds groter en daarmee ook het risico ten aanzien van wiegendood.

Zie inbakeren als een tijdelijk hulpmiddel om rust te creëren en daardoor jouw baby te leren kennen. Zodra je op je baby bent ingespeeld en er evenwicht is ontstaan, kun je de doeken weer afwennen. Baby’s die al jong worden ingebakerd kunnen in de meeste gevallen op de leeftijd van 4 à 5 maanden zonder inbakerdoeken slapen. Zo niet, dan is het raadzaam om samen met een deskundige uit te zoeken waarom het afwennen van de doeken niet lukt en hoe het op korte termijn wel gaat lukken.

Baby kan weer zonder inbakeren slapen

Heeft je baby een aantal maanden ingebakerd geslapen? Heb je hem goed leren kennen? Weet je wat hij aankan qua prikkels en zie je goed wanneer hij moe is? Dan heeft de inbakerdoek als hulpmiddel zijn werk gedaan en is het tijd om het inbakeren af te bouwen. Met de Pacco Plus kunnen baby’s armpjes één voor één vrij gelaten worden. Zo kan je baby in zijn eigen tempo het inbakeren afwennen zonder overgang naar een ‘vreemde’ slaapzak.

Op inbakeren.nl schreef Sylvie over afbouwen een compleet artikel. Maak je niet ongerust als je negatieve verhalen over afbouwen leest, het lukt altijd!

Hoe ga je inbakeren weer afbouwen?

Vraag de jeugdverpleegkundige naar haar ervaring met inbakeren of neem contact op met één van onze deskundig verkoopadressen. Zij zijn deskundig op het gebied van inbakeren, kennen de bijbehorende aandachtspunten en hebben ruime ervaring in het werken met baby’s.

Je kunt met één van deze deskundigen een afspraak maken voor een individueel en persoonlijk advies (tegen tarief). Dit individuele advies wordt afgestemd op jullie unieke situatie. Een advies niet alleen gericht op het inbakeren, maar waar ook voeding, opvoeding, ontwikkeling en gezinssituatie in meegenomen worden.

De deskundige puzzelt samen met jullie tot praktische adviezen die voor júllie acceptabel en haalbaar zijn.

Wie kan helpen bij vragen over inbakeren?

Zo lang binnenshuis nog een normale temperatuur heerst (slaapkamer max. 18 graden), kun je jouw baby prima inbakeren met de standaard Pacco. Ook als het binnen warmer wordt, 20-22 graden, kun je de standaard Pacco gebruiken. Hoe warmer de omgeving, hoe minder kleding jouw baby onder de Pacco aan hoeft te hebben. Daarnaast kun je op een gegeven moment de deken nog weglaten en jouw ingebakerde baby alleen onderstoppen met een laken.

Het verschil in isolatiewaarde tussen de standaard Pacco en de Summer Pacco, zal vooral in hoogzomer verschil maken. Zolang de nachten nog koud zijn (onder de 10 graden) adviseren wij de standaard Pacco. Het koelt dan binnen immers ook af.

Soorten katoen

Voordeel van de standaard Pacco is dat deze gemaakt is van geruwde katoen (flanel), dat zich goed vormt om een babylijfje. Vooral bij jonge baby's zit de standaard Pacco erg fijn. De Summer katoen kun je nog het beste vergelijken met lakenkatoen. Als jouw kindje snel warm/zweterig is van zichzelf en de omgevingstemperatuur komt niet meer onder de 22 graden, dan kun je het beste de Summer kiezen.

TOG waarde

Een nieuwe Pacco die volgens de wasvoorschriften is gewassen heeft een isolatiewaarde van 1.3 TOG. De Pacco Summer heeft een waarde van 1.0 TOG. Testinstituut TÜV Rheinland in Enschede geeft de volgende aanwijzingen:

10-20 °C 2.0-3.5 TOG
21-23 °C 1.0-2.0 TOG
24-27 °C < 1.0 TOG

 

Luchtigheid en vochtopname

Behalve de omgevingstemperatuur, is ook de luchtvochtigheid belangrijk. Wat de luchtigheid en vochtopname van beide doeken bevordert, is vaak wassen. Vergelijk met een nieuwe theedoek of handdoek. Naarmate vaker gewassen, neemt het goed vocht op. Zo werkt het bij de Pacco doeken ook, ongeacht het soort katoen. Gebruik geen wasverzachter.

Overige warmtetips

Naarmate de Pacco vaker gewassen is, zal de isolatiewaarde nog wat verminderen. Lees meer in dit artikel: Warmte, warmtestuwing, TOG waarde en veilig slapen >>

Zorg voor een veilig opgemaakt bed, zorg ervoor dat jouw baby voldoende drinkt, maak geen stressvolle uitstapjes waarvan hij onrustig wordt (volgend jaar is alles weer gemakkelijker), bij twijfel kun je jouw baby tempaturen als hij wakker is en je de inbakerdoek los maakt. Lees meer in het artikel Inbakeren als het warm is >>

 

Veel gestelde vragen over de producten

Pacco inbakerdoek

 • Meest geschikt voor (zeer) onrustige en/of sterke baby’s
 • Verkrijgbaar in drie maten
 • Past baby’s vanaf 4 pond
 • Eén mogelijkheid: inbakeren
 • Materiaal: zachte katoen en klittenband
 • Meer laagjes over elkaar dus stevig,
  maar ook warmer dan de TinyNanny

Klik op de afbeelding >>
om deze groter te kunnen zien.

Bestel Pacco inbakerdoek

 

TinyNanny inbakerslaapzak

 • Geschikt voor licht onrustige baby’s
 • Verkrijgbaar in één maat
 • Past baby’s vanaf 6 pond
 • Mogelijkheden: foetushouding, inbakeren, arm vrij
 • Materiaal: zachte katoen en klittenband

Klik op de afbeelding >>
om deze groter te kunnen zien.

Bestel TinyNanny inbakerslaapzakje

 

Pacco inbakerdoek, meest geschikt voor (zeer) onrustige en/of sterke baby’s, verkrijgbaar in drie maten, past baby’s vanaf 4 pond, één mogelijkheid: inbakerenTinyNanny inbakerslaapzak, geschikt voor pasgeboren en licht onrustige baby's, foetushouding, inbakeren, één armpje vrij

Het gebruik van gewone inbakerdoeken is de voordeligste manier van inbakeren. Er zijn genoeg ouders die zich prima met losse doeken redden, maar vaak wordt het lastig als hun baby groter en sterker wordt of als ze de verzorging van hun baby over willen laten aan iemand die het inbakeren niet beheerst. Ook het vastzetten van de doeken met spelden zonder je baby te prikken is best lastig.

Een nadeel van losse doeken is de 'vouw' om de schouders. Deze gaat nogal eens los met het gevolg dat baby’s hun armpjes uit de doeken krijgen. Omdat baby’s tijdens het inpakken bewegen is het lastig om beide armen langs het lichaam te houden en ook nog de doeken vast te maken zonder dat dit ten koste gaat van de stevigheid. Je komt vaak net een hand tekort.

De Pacco heeft een voorgevormde schoudercoupe. Deze kan niet los en baby's armpjes kunnen aan de bovenkant niet ontsnappen. De armpjes worden één voor één vastgelegd, je hebt dus aan twee handen 'genoeg'. De Pacco wordt gesloten met klittenband, dat gaat makkelijker en sneller en het voorkomt prikongelukjes.

Met losse inbakerdoeken moet je zelf in de gaten houden dat de beentjes in 'kikkerstand' liggen zodat de heupontwikkeling niet verstoord raakt. Ter hoogte van de beentjes is de Pacco net een trappelzak met voldoende ruimte voor de benen.

Het inbakeren met behulp van een Pacco is eenvoudig zodat ook ouders die minder handig zijn met losse doeken, hun baby toch kunnen inbakeren.

Inbakeren met gewone traditionele losse inbakerdoekenInbakeren met de Pacco inbakerdoek

De Pacco doeken tot 2010 hadden nog geen label met maataanduiding. Door het opmeten van de breedte van de buitendoek kun je bepalen welke maat je hebt.

De buitendoek van de Pacco Primo is ongeveer 56 cm breed, die van de Piccolo ongeveer 70 cm en van de Pacco Comodo 80 cm.

Modellen en maten uit het verleden:

 • Pacco Comodo Plus, een inbakerdoek voor baby’s vanaf 7 kg en ouder dan 6 maanden.*
 • Pacco Ritmo, een inbakerdoek voor baby’s vanaf 9 kg.*
 • Pacco Ritmo Plus, een inbakerdoek voor baby’s vanaf 9 kg en ouder dan 6 maanden.*
 • Pacco Pre, een omslagdoek voor pasgeborenen. Het slaapzakje van TinyNanny is hiervoor in de plaats gekomen omdat deze ook de mogelijkheid biedt van de foetushouding.

* Vanaf augustus 2005 uit het assortiment vanwege de nieuwe leeftijdsgrenzen.

Pacco inbakerdoek, welke maatDeze Pacco Pre omslagdoek is vervangen door de inbakerslaapzak van TinyNanny

Veel gestelde vragen over de maten

Bij kleding kun je nog eens een mouwtje omslaan, een inbakerdoek moet echter goed passend zijn. Een baby die teveel bewegingsvrijheid heeft met zijn armpjes zal onvoldoende tot rust komen. Een passende doek geeft een beter resultaat en is beter voor de veiligheid. Het is begrijpelijk dat je zo lang mogelijk met één maat wilt kunnen doen. Voor de meeste baby's is één maat voldoende, soms zijn er in een inbakerperiode twee maten of modellen nodig.

Bij het kiezen van de meest geschikte maat of model zijn belangrijk: de leeftijd van je baby, zijn gewicht, zijn lengte en je doel: ga je starten met inbakeren, wil je nog wat langer doorgaan of wil je (bijna) afbouwen? De meeste baby's worden gemiddeld zo'n acht weken ingebakerd. Kies de beste maat op basis van het huidige gewicht van je baby, zijn groeilijn en je doel. Trek de groeilijn van je baby door evenwijdig aan de voorgedrukte lijnen.

Groeicurves:
Meisjes, gewicht naar leeftijd
Jongens, gewicht naar leeftijd
Curven voor baby's die exclusief borstvoeding krijgen

Een meisjesbaby met gemiddeld postuur weegt bij 6 weken 4,5 kg en bij 14 weken 6 kg. Zij past een hele inbakerperiode dus prima in de Pacco Piccolo. Een forse baby van 6 weken kan al 6 kg wegen. Helaas is de Pacco Comodo dan nog te groot, zowel qua omvang als qua lengte. In het laatste voorbeeld bestaat er geen passende maat waarmee de hele inbakerperiode overbrugd kan worden.
Een geschikte combinatie is dan: de Pacco Piccolo en de Pacco Plus Large.

De eerste maanden kan een baby hard groeien. Dit wordt geleidelijk minder, de groeicurve loopt de eerste maanden vrij steil, daarna minder. Een baby van 4 maanden heeft dus een minder groot pasbereik nodig dan een baby van 4 weken.

Het postuur van je baby wordt ook bepaald door zijn lengte. Als je baby een gemiddelde lengte heeft, maar bovengemiddeld zwaar is, of als je baby een gemiddeld gewicht heeft, maar lang is voor zijn leeftijd, vraag dan per e-mail om raad. 

Pacco inbakerdoek, welke maat?

De pasvorm van de TinyNanny inbakerslaapzak is afhankelijk van het postuur van jouw baby en zijn groei. Deze inbakerslaapzak past tot maximaal 6 kg of maximaal 62 cm, dat is bij de meeste baby’s tot de leeftijd van ongeveer 3 maanden.

Tot welke leeftijd inbakeren met het inbakerslaapzakje?

We krijgen regelmatig de vraag welke maat Pacco voor een baby van rond de 3,5 kg het beste is. De beste maat is de Pacco Primo. Het nadeel is dat je daar niet heel lang mee kunt doen. Toch is het wel belangrijk dat je een goed passende maat kiest. Jouw baby moet niet kunnen 'wurmen' in de Pacco, dan helpt het inbakeren niet of zelfs averechts.

Hoe lang past de Pacco Primo?

Het maximale pasbereik van de Pacco Primo is 4,5 kg. Een baby die de onderste lijn van de groeicurve volgt, past tot ongeveer 10 weken in de Pacco Primo. Heeft jouw baby een gemiddeld postuur bekijk dan de groeicurves om in te schatten wanneer jouw baby 9 pond zal zijn.
Klik hier voor de groeicurve van jongens.
Kik hier voor de groeicurve van meisjes.

Aanbieding Pacco Primo en Pacco Piccolo

Met de Pacco Primo kan in de meeste gevallen geen hele inbakerperiode overbrugd worden. Overweeg de aanbieding Pacco Primo en Pacco Piccolo. Bij de overgang van de Pacco Primo naar de Pacco Piccolo kun je dan ook tijdelijk de binnendoek van de ene, combineren met de buitendoek van de andere maat.

Voorbeelden pasvorm Pacco Primo

De baby op de eerste foto is drie weken oud, weegt 3750 gram en slaapt in een Pacco Primo. De baby op de tweede foto is vier weken, weegt 3610 gram en is 53 cm lang. Ook in de Pacco Primo.

De baby op de fotoserie hieronder is drie weken en weegt 4500 gram (de bovengrens van de Pacco Primo). Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

De baby op de tweede fotoserie is vijf weken oud, een lange baby en weegt 9,5 pond. Hij ligt in een Pacco Piccolo.

Baby van 7,5 pond ingebakerd met de Pacco PrimoBaby 3610 gram en 53 cm in Pacco Primo inbakerdoek

Als je gaat starten met inbakeren en jouw baby weegt tussen de 4 en 5,5 kg, dan is de Pacco Piccolo de best passende inbakerdoek. De Pacco Piccolo past baby's tot 7 kg.

De baby op de eerste foto is 6,3 kg en ligt in een Pacco Piccolo.

De Pacco Plus is zowel voor het inbakeren als voor het afbouwen geschikt. Met één armpje buiten de doek past de Pacco Plus Medium vanaf 5,5 kg en de Pacco Plus Large vanaf plm. 6,5 kg.

De baby op de tweede foto is 5,5 kg en ligt met één armpje vrij in een Pacco Plus Medium.

Baby van 6,3 kg in Pacco PiccoloBaby van 5,5 kg in Pacco Plus Medium, inbakeren afbouwen

De Pacco Comodo is een inbakerdoek voor baby's vanaf 7 kg. De meeste baby's met dit gewicht zullen qua leeftijd echter niet zo lang meer ingebakerd mogen worden. Het advies is om het inbakeren tussen 4 en 6 maanden af te bouwen. Zodra jouw baby kan rollen is het verstandig om een 'afbouwplan' te maken.

 

De meeste baby's houden niet van grote veranderingen in één keer of meerdere veranderingen tegelijk. Met de Pacco Plus kun je baby's armjes één voor één vrijlaten. Overweeg een Pacco Plus als je baby zwaarder is dan 7 kg. Een Pacco Plus is namelijk geschikt om in te bakeren (beide armpjes erbij in) maar ook om de armpjes één voor één vrij te laten. Het meisje op de tweede foto is 9 kg en ligt in een Pacco Plus XL.

Pacco Comodo te gebruiken tot 9 kg of max. 6 maandenPacco Plus Large bij baby van 9 kg, inbakeren afbouwen

Zodra je het eerste armpje van je baby vrijlaat ontstaat er meer ruimte in de Pacco wat van invloed is op de pasvorm. Het jongetje op de eerste foto is 6,2 kg en ligt in een Pacco Plus Medium. Bij dit postuur past de Pacco Plus Large ook maar dan nog wel met beide armpjes in de doek.

De beste maat wordt bepaald door het gewicht van je baby op het moment dat je daadwerkelijk een armpje gaat vrijlaten. Met de Pacco Plus Medium kan afbouwen vanaf 5,5 à 6 kg, met de Pacco Plus Large vanaf 6,5 à 7 kg en met de Pacco Plus XL vanaf 8 kg. Er is een overlap tussen de maten en alle Pacco Plus maten hebben een ruime pasvorm. Kies een Pacco Plus zeker niet op de groei! Het is niet nodig - door één armpje vrij ontstaat er immers vanzelf meer ruimte - en ze vallen dus ook nog eens ruim.

Het jongetje op de tweede foto is 8,5 kg en ligt in een Pacco Plus XL.

Baby van 6,2 kg in Pacco Plus Medium, inbakeren afbouwenBaby van 8,5 kg in Pacco Plus Large, inbakeren afbouwen

Vraag stellen

Reacties

Voor Chantal

Beste Chantal,

Je bent op de goede weg! Met een wakkere baby bedoelen ouders doorgaans dat hun baby heel lang achter elkaar wakker is. Een baby wordt niet moe van korte slaapjes, maar wel van te lang achter elkaar wakker zijn. 

Ik denk dat het tijd nodig heeft. Als je zijn tempo gaat volgen, heb je grote kans dat er ook andere slaapjes volgen dan 45 minuten slaapjes. En wat je zegt... ga maar ergens beginnen. Bijstellen kan ook weer. Als je maar niet elke dag wat anders probeert. Dan zie je niet wat wel/niet werkt en je baby raakt er ook van in de war. Kleine stapjes in babytempo :-) Succes!

Bedankt!

Bedankt Sylvie! Dit doet mij weer goed. Ik word zo onzeker van al die opmerkingen als: "slaapt hij nog steeds niet door?" " Jee, zit hij nog op 8 voedingen, dan zouden er toch nu wel 5 of max. 6 moeten zijn".

Doorslapen en aantal voedingen

Hoi Chantal, sommige baby's komen nooit in een ritme om de 4 uur. Of slaapjes en voedingen gelijkmatig verdeeld over de dag (ik denk zelfs wel meer dan 'sommige'). Je baby is 3 maanden (EN te vroeg geboren). Ik weet het... van die opmerkingen... maar het is echt normaal dat een baby van die leeftijd 's nachts nog een keer wakker wordt. Alsof schema's te trainen zijn. Niet dus. Laat je niet onzeker maken. Aan de andere kant ben je echt niet de enige die daar onzeker van wordt. Misschien vind je dit blog wel leuk om te lezen >>
Groet, Sylvie

Inbakerdoek wassen

Hallo.

Ik gebruikt pacco al vanaf dat onze dochter Skye een week oud is. Heerlijk gewoon!! Wat ben ik er super blij mee. We zijn er zo blij mee en Skye ook, dat we de volgende alweer gekocht hebben.
Nu vroeg ik mij alleen af, wij wassen het op de hand, omdat we bang zijn dat hij krimpt. Maar kan dat op 60 graden gewassen worden?? Ik vond het bijzonder hoog. Ik hoop iets te horen. Groetjes Debbie & Skye

Wasvoorschriften Pacco

Beste Debbie, fijn dat de Pacco zo goed helpt!

60 graden zou ik alleen doen als het nodig is, de stof kan er tegen. Op 40 graden in de wasmachine kan gerust. Als je de Pacco in een waszak doet, voorkom je dat het klittenband aan andere was gaat plakken. En als je de klittenbanden van te voren ook nog sluit zorg je ervoor dat het niet dichtslibt met pluisjes. Lees voor de zekerheid nog even de wasvoorschriften (gebruiksaanwijzing) misschien vergeet ik nog een tip. Groet, Sylvie

Pacco werkt maar zoontje blijft zich verzetten

Mijn zoontje van 2,5 maand maait met zijn armen en klopt zichzelf steeds wakker. Inbakeren leek dus een logische next step. Eerst met doeken, handig maar niet voor de papa;-) dan de Pacco Piccolo besteld en na een superservice thuis ontvangen. Maar wat een gekrijs en gestamp toen ik hem erin legde! We hebben volgehouden en hij slaapt er ondertussen mooi in. Toch blijft hij krijsen de moment we hem erin leggen. Keer op keer. Niet altijd erg lang. Ik lees van mensen wiens kindje al rustig werd bij het eien van de doek. Nou, hier is het elk slaapje toch weer stress. We zoeken nu ook verder indien er een fysieke oorzaak is (reflux?) waardoor hij inbakeren misschien niet leuk vindt. Heb je nog tips/ervaringen voor me waardoor het toch wat makkelijker kan gaan?

Rustig in slaap vallen

Hoi Brigitte,

Zoals er kindjes zijn die al rustig worden als ze op de doek worden gelegd, zijn er ook kindjes die op de 1 of andere manier automatisch blijven verzetten. Het kan ook verzetten tegen de slaap zijn. Moeite om te ontspannen. Hoeft niet perse met het inbakeren te maken te hebben.
Een fysieke oorzaak kan ik online natuurlijk niet vaststellen of uitsluiten. Maar bij reflux zie je altijd meer symptomen dan alleen een inslaaphuil. 
Onderschat je eigen uitstraling niet. Als jij weet dat je kindje bij het inbakeren/naar bed brengen gaat huilen ga je er ongemerkt misschien een beetje tegen op zien. Je zoontje voelt dat weer aan jou en reageert daarop. Een baby heeft nog geen 'filter' hij reageert meteen op wat hij voelt. Misschien al eerder dan dat je jezelf ervan bewust bent. Blijf in elk geval zelf rustig en vol vertrouwen.

Ga niet over de vermoeidheidsgrens van je baby heen. Een baby van 2,5 maand kan van nature per keer een uur, hooguit 5 kwartier wakker zijn, inclusief voeding. Hoe vermoeider hij naar bed gaat, hoe groter het verzet. Lees ook eens dit blog, inbakeren kwestie van doorzetten, misschien haal je daar nog tips uit. Succes! Groet, Sylvie

Beste Sylvie,

Beste Sylvie,

We zijn deze week begonnen met het inbakeren van onze 6weken oude dochter. Na twee dagen kunnen we zeggen dat de Pacco veel goeds heeft gebracht. Wilde ze voorheen alleen maar op onze borst in slaap vallen, nu slaapt ze de ochtend en middag tevreden in haar eigen bed. Alleen de avond verloopt op dit moment nog moeizaam. Ze blijft maar huilen in bed. Met dit warme weer is ze dan steeds helemaal bezweet en ik durf haar niet langer dan 20 minuten te laten huilen. Ze heeft onder de Pacco alleen een romper aan of een pamper. Zodra we haar uit bed halen valt ze op onze borst direct in slaap. Wat kunnen we het best doen, voorlopig in de avond bij ons houden totdat de temperaturen weer gezakt zijn?

Met vriendelijke groet,

Chris

Onrust in de avond - voor Chris

Beste Chris, mooi dat er rust is in de ochtend en de middag. De meeste baby's zijn 's avonds onrustig, zeker op die leeftijd. Mijn advies is om haar 's avonds bij je te houden. Even niet meer proberen in bed. Als ze een hele relaxte dag heeft gehad kun je het proberen, maar gaat het niet, niet laten huilen.
Vaak zie je dat als de ochtend en middag goed gaan, dat rust in de avonden ook wel komt, doorgaans gaat het tussen 9 en 12 weken steeds beter.

Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Dag Sylvie,

Dag Sylvie,

Een vraag over het afbouwen van de pacco. Ons dochtertje is nu 5 maanden. De eerste 3 maanden van haar leventje heeft ze heel veel gehuild en kon ze overdag alleen in de draagdoek slapen, ze bleek een koemelkallergie en Kiss te hebben. Vanaf 12 weken hebben we haar dmv inbakeren en slaaptraining leren slapen in haar eigen bedje. Met heel veel moeite heeft ze geleerd een uur te slapen, maar langer lukt niet, ze wordt eigenlijk altijd na een uur huilend en moe wakker. Ongeveer een keer per dag kan ik haar voeden na wakker worden en slaapt ze nog een uur verder. Aan regelmaat en voorspelbaarheid ligt het denk ik niet.
Nu is ze dus vijf maanden en moeten we het inbakeren gaan afbouwen. Poging om op haar buik te draaien doet ze nog niet. De pacco plus hebben we sinds deze week in huis, maar ik zie er heel erg tegenop om hem te gaan gebruiken. 's Ochtends slaapt ze het makkelijkst in, 's nachts wordt ze ongeveer drie keer wakker om te drinken en slaapt dan weer verder. Welk moment van de dag kan ik het best starten met de doek en heb je misschien tips voor ons die voor zoveel mogelijk slaap kunnen zorgen?
Alvast dank, Willemiek

Voor Willemiek

Beste Willemiek,

Ik kan me voorstellen dat je er tegenop ziet om het inbakeren te gaan afbouwen. Die eerste 3 maanden zijn niet zomaar uit je systeem, dat moet slijten, heeft tijd nodig. Maar... je zal de eerste moeder niet zijn die achteraf zegt dat het meegevallen is. Hou vertrouwen! Je hebt je kindje leren kennen en weet wat ze kan hebben aan prikkels, hoe ze laat zien dat ze moe is, enz. Informatie over afbouwen vind je in dit artikel. Daarin staan ook verschillende manieren hoe je het kunt aanpakken.

Als je er zelf niet uit komt, kun je ook van te voren eerst overleggen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of een andere deskundige uit deze lijst >>

Ze draait nog niet, dus je hoeft niet onnodig haast te maken. Maar schuif het ook niet te ver voor je uit, want dat heeft geen zin. Dan ga je je op een gegeven moment alleen maar zorgen maken over de veiligheid en het rendement van inbakeren wordt waarschijnlijk niet groter meer dan nu. Succes! Groet, Sylvie

Hallo Sylvie,

Hallo Sylvie,
Wat een fijne website en een goed product, de Pacco! Bedankt voor alle informatie en filmpjes!
Ik ben ons zoontje van 4 weken sinds 4 dagen aan het inbakeren omdat hij erg korte slaapjes had. Sinds het inbakeren gaat het beduidend beter en we proberen ook goed de 'volgorde' in de gaten te houden en hem naar zijn wiegje te brengen zodra hij moe wordt.
Maar zijn slaapjes blijven kort. Ik wil graag het ritme volgen van wakker-gelijk voeden-spelen-slapen. Maar als ik dat elke keer doe zodra hij wakker wordt krijgt hij teveel flessen en komen we allen niet aan onze rust. Aan flesvoeding zit natuurlijk ook nog een maximum hoeveelheid per dag.
Als hij wakker wordt kan ik het met een beetje moeite 'rekken', dus het is niet perse honger. Maar dan ben ik weer compleet het ritme kwijt en is hij overprikkeld tegen de tijd dat hij wel echt honger heeft.
Heb je hier tips voor?

Tips bij korte slaapjes

Beste Irene, dank voor je complimenten.

Even wat op een rijtje zetten.

Je zoontje is 4 weken, dat is sowieso een leeftijd waarop veel baby’s onrustig zijn en de piek ligt meestal rond de 6e week. Dus ook al doe je veel dingen goed, misschien merk je nog geen spectaculaire verbeteringen.

Je geeft aan dat het al wel beter gaat, dan denk ik dat je daarmee het in slaap vallen bedoelt. Dat is mooi, probeer goed de slaapsignalen van je kindje te leren kennen. Hoe langer je baby wakker is, hoe meer prikkels, hoe moeier, hoe korter hij zal slapen. Hij slaapt wellicht 1 cyclus (bij baby’s is dat 45 min.) komt dan in een lichtere fase van de slaap en kan niet meer naar een diepe slaap zakken.

Blijft hij korte slaapjes doen, dan helpt het soms om er snel bij te zijn, speentje (terug) te geven of even een hand op zijn hoofdje. Geen geluid of prikkels, sommige baby’s vallen dan weer in de volgende diepe fase van de slaap.

Je kunt ook een andere volgorde proberen: slapen-voeden-knuffelen-slapen-box-slapen, maar... is niet mijn voorkeur bij zo’n jonge baby. Eigenlijk komt een baby op deze leeftijd nog niet aan de box toe, dat is bij een uitgeruste baby vanaf plm. 6 weken.

Je kunt ook de hoeveelheid per fles kleiner maken. Dit is vaak wennen voor de ouders, maar pakt voor baby’s vaak wel goed uit. Stel, hij mag nu 600ml per etmaal, dat mag je verdelen over 6x 100ml, maar ook over 7x 85ml of 8x 75 ml. Klinkt misschien tijdrovend, maar als je daarmee het ritme van je kindje beter kunt volgen zal het veel rust geven.

En tot slot nog een praktisch punt. Vergeet behalve het inbakeren niet om je kindje ook stevig onder te stoppen in bed. In een kort opgemaakt bed mag je je baby toedekken over de schouders, tot zijn kinnetje. De druk op de schouders geeft extra rust.

Succes! Groet, Sylvie

Pacco afbouwen bij prematuurtje

Hi Sylvie,
Onze dochter is 6,5 week te vroeg geboren en vanaf dat zij 4 weken oud is bakeren we haar in. Niet zozeer omdat ze veel huilde maar vooral omdat ze voortdurend lag te 'dirigeren' in haar bedje; met haar armpjes maaien waar ze natuurlijk nog helemaal geen controle over had. Bij het consultatiebureau werd inbakeren ook aangeraden omdat prematuurtjes nóg minder controle over de armpjes en beentjes hadden dan de 'normale' pasgeboren baby'tjes. Ze was verder wel rustig en tevreden en huilt eigenlijk ontzettend weinig, alleen als ze honger heeft. Met de Pacco Primo (want het was natuurlijk nog een klein hummeltje) sliep ze vrijwel meteen in. We leggen haar bij de eerste slaapsignalen in bed, en ze valt gemakkelijk zelf in slaap (soms na 2 minuten, soms pas na een half uur, maar altijd laat ze rustig de slaap 'komen'). We houden een vast ritme aan: zodra ze wakker is verschonen, voeden en vervolgens spelen (muv 's nachts natuurlijk). Nu is ze ondertussen 12 weken en weegt ze ruim 4kg en gaat ze over een maandje naar de kinderopvang. Daar bakeren ze niet in, dus ik wil ook graag voor die tijd thuis de Pacco afgebouwd hebben. Af en toe als de Pacco in de was zat en nog niet droog was, of als ze een inenting had gehad, heeft ze zonder de Pacco geslapen. We gebruikten die momenten als 'proefdagen' om te kijken of ze al zonder Pacco kon. Dan viel ze op zich vrij snel in slaap. De ene keer sliep ze keurig een uurtje of 3, maar andere keren 'maaide' ze zichzelf wakker en waren het steeds korte slaapjes.

Bij de tips over afbouwen wordt steeds genoemd 'blijf op de regelmaat letten, het bedritueel etc en als die regelmaat er goed in zit, zal je kindje de bakerdoek niet meer nodig hebben'. Alleen in ons geval heb ik het idee dat haar beweeglijkheid niet door te veel indrukken of gebrek aan ritme komt (omdat ze verder heel vrolijk, rustig en tevreden is en ook echt duidelijk laat merken dat ze rustig wil gaan slapen), maar gewoon omdat ze echt die controle over haar armpjes nog mist en zich dus niet over kan geven aan de slaap en zichzelf wakker houdt. Dit doet mij behoorlijk vrezen voor het moment waarop we moeten gaan afbouwen (over een klein maandje) omdat ik denk dat ze ook dan nog die controle over d'r armpjes mist (vanwege haar prematuriteit).

Tijdens de proefdagen hebben we haar wel een slaapzakje aangedaan maar dat is ivm het jaargetijde een dunne dus dat voorkomt helaas niet dat de armpjes gaan 'maaien'. Ook de armpjes goed onder de dekentjes stoppen helpt niet; binnen 2 minuten heeft ze die er onderuit gewurmd :-)

Heb je tips of ervaring met deze situatie?

Alvast erg bedankt!

Tijd nodig

Beste Muisje,

Op deze leeftijd gaan de onwillekeurige bewegingen (het ‘gemaai’) langzamerhand over in willekeurige bewegingen. Over een poosje zal je dochtertje controle hebben over haar armpjes. Dan kan ze bijvoorbeeld een speeltje leuk vinden en dat zelf pakken. Nu is er nog die overgangsfase, ze lijkt er nog niet aan toe, wat logisch is gezien haar vroeggeboorte.

Jammer dat ze op het kinderdagverblijf niet inbakeren. Mijn tip zou zijn: geef haar wat meer tijd. Pas als baby’s (bijna) gaan draaien moet je echt gaan afbouwen, voor die tijd kun je een baby de tijd geven. En omdat je kindje te vroeg geboren is, volgt ze haar eigen ontwikkeling. Ik kan je helaas geen andere adviezen geven dan die je zelf ook al doet en gevonden hebt. Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Pacco plus

Mijn zoontje weegt nu 7 kilo en is bijna 4 maanden oud.Ik wil het inbakeren gaan afbouwen met de pacco plus.
Kan de doek als slaapzak gebruikt worden met beide armen eruit?
Kan hij dan ook nog veilig gebruikt worden als hij zich op zijn buik kan draaien?

Pacco Plus 2 armpjes vrij

Beste Petra, de Pacco Plus kan inderdaad doorgedragen worden als slaapzak. De veiligheid van een baby die kan draaien hangt af van of hij 'om en om' kan draaien dus ook of hij zelfstandig weer van buik naar rug kan draaien. Lees meer in het artikel tijd van inbakeren, tijd van afbouwen >>

Meestal is het zo dat een slaapzak het moment van draaien in bed wat uitstelt. Om die reden wordt ook aangeraden om een baby stevig onder te stoppen in bed. Hoe later hij draait in bed, hoe beter. Laat je baby lekker oefenen met draaien als hij wakker is en je toezicht op je kindje kunt houden. Is dit voldoende antwoord op je vraag? Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Maat pacco plus

OK bedankt. Mijn zoontje weegt nu 6,9 kilo hij groeit vrij hard.
Ik neem aan dat de pacco plus large dan de geschikte maat voor hem is? Voor het afbouwen van het inbakeren

Voor Petra

Beste Petra, waarschijnlijk past jouw zoontje wel de Large, maar dit is wel een beetje afhankelijk van zijn postuur (hoe lang hij is) en zijn bouw. Als je de Large binnenkrijgt, even passen voor de zekerheid. Als je m verder niet gebruikt of wast, mag ie nog retour of geruild worden. Na het wassen zal de Pacco plm. 2 cm krimpen. Groet, Sylvie

Huilen in pacco

Beste Sylvie,

Mijn dochtertje is 4 weken oud en heeft een milde vorm van verborgen reflux. Al vanaf dag 1 zijn we zoekende met haar slaaphouding. Na zowel de rug als zijligging veelvuldig geprobeerd te hebben, leggen we haar sinds de 2e week te slapen op haar buik. Dit is de enige houding waarin ze zich meestal overgeeft aan haar slaap. Echter gaat dit meestal ook niet zonder slag of stoot. Ze protesteert , komt met haar hoofd omhoog en beweegt deze van links naar rechts. Door dit drukke gedrag speelt de reflux dan weer meer op. En daardoor wordt het slapen nog lastiger. En zo zitten we in een vicieuze cirkel. Het hoofdeinde van haar bedje staat al omhoog en ze krijgt flesvoeding met jbpm.

Omdat wij bij onze 1e dochter geweldige ervaringen hebben met de Pacco doek, heb ik deze in de 2e week direct voor Giulia aangeschaft. Mijn 1e dochter kwam bij de 1e keer inbakeren direct tot rust en werd daarna een hele goede slaper die zonder moeite kon inslapen. Ik was dus hoopvol dat dit wederom het geval zou zijn. Maar Giulia verzet zich enorm tegen het inbakeren. Ze jengelt, huilt, valt even weg maar zodra ze haar armpjes dan wil bewegen en merkt dat dit niet lukt, zet ze het op een brullen. We zijn al een paar keer aan de Pacco begonnen en door deze reactie dan toch weer afgehaakt. Na een half uur proberen trokken we de zak dan uit. We zijn vandaag weer begonnen en hebben haar vanmiddag ruim 30 min (af en aan) laten huilen. Uiteindelijk is ze in slaap gevallen.

We willen het nog een laatste kans geven. Juist omdat we weten wat het ons uiteindelijk kan opleveren. Mijn vraag is: is het verzetten tegen de Pacco tijdens het inslapen normaal? En vooral: hoeveel dagen kan/mag dit aanhouden? Heb je het idee dat dit verzet van tijdelijke aard is?

Alvast hartelijk dank voor je deskundig advies.

Mvg,

Nicole

Nicole, een richting

Beste Nicole,

Naar dat je baby zo onrustig is. Kleintjes die moe zijn en niet kunnen slapen zijn altijd zielig. Helaas is het moeilijk voor mij om op basis van deze informatie een goed advies te geven. Ik zou willen weten hoe de zwangerschap en bevalling verlopen zijn? Hoeveel voeding je dochtertje krijgt, hoeveel per fles en hoeveel totaal per etmaal. Poept en plast ze goed? Heb je de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau al gevraagd? Zo ja, wat zei zij?

Ik ben zelf niet voor ‘doorzetten om het doorzetten’. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat jonge baby’s die (erg) oververmoeid zijn soms even huilen voordat ze ontspannen en in slaap vallen, maar als ik jouw bericht lees denk ik dat het een 'puzzel' is en je meer informatie nodig hebt om de puzzel goed te kunnen leggen. Meestal is die puzzel niet moeilijk hoor, maar via een scherm zie ik natuurlijk niets en kan ik geen advies 'op maat' aanreiken.

Misschien helpt dit blog je verder Als inbakeren onvoldoende lijkt te helpen >>

 • Filmpje checken of je de Pacco goed aandoet (in een onjuist of te los aangelegde doek kan een baby wurmen en komt ze niet tot rust)
 • Leer goed haar lichaamstaal kennen, link door haar het artikel, heel duidelijk te lezen en te zien dat een baby van 4 weken meestal nog geen uur wakker kan zijn inclusief de voeding.
 • Ook haar bedje veilig en stevig opmaken.

Deze 3 punten staan uitgelegd in het artikel. Als dit je niet verder helpt, dan raad ik je aan om contact op te nemen met je consultatiebureau. Ik hoop dat dit een richting is of dat je puzzelstukjes vindt. Groet, Sylvie

Ook 's nachts inbakeren?

Beste Sylvie,

Sinds een kleine week bakeren wij onze 9 weken oude zoon in in de pacco doek. Wat biedt dit een rust, voor voor hem en natuurlijk ook voor ons. Hoewel hij alleen moeite had om overdag in slaap te komen en lang door te slapen werd ons door het consultatiebureau geadviseerd hem ook 's nachts in te bakeren. Ondanks dat hij 's nachts al doorsliep en goed in slaap kwam. Is dit ook het advies wat jullie geven? Ik ben zo bang dat zodra we gaan afbouwen hij 's nachts moeilijker gaat slapen.

Groetjes Marieke

Voor Marieke, slaap overdag en in de nacht

Beste Marieke,
Bang zijn hoeft niet, er zijn 'spookverhalen' van kindjes die niet meer van het inbakeren afkomen, maar meestal gaat het om situaties waarin er voor de doeken niets in de plaats is gekomen. Als jij in de inbakerperiode van gemiddeld 6 tot 8 weken je baby steeds beter leert kennen, uitstapjes en prikkels op hem afstemt, volgorde van slapen-voeden-knuffelen-box volgt, niet over zijn vermoeidheidsgrenzen heen gaat, dan gebruik je de doeken als een tijdelijk hulpmiddel om in een ritme te komen. Op een gegeven moment is dat ritme 'ingebakken' geraakt en lukt het ook zonder doeken. Let op: ritme voor een baby is niet voeden en slapen op vaste tijden. Maar slapen als je moe wordt en als je wakker wordt: drinken (mits lang genoeg geslapen). De meeste baby's slapen doorgaans 's ochtends wat beter dan einde van de dag en een nachtvoeding is heel normaal, zeker als je kindje borstvoeding krijgt. 

Als het 's nachts nu goed gaat, kun je hem prima alleen overdag inbakeren. Mits je ook rekening houdt met de randvoorwaarden (niet te veel prikkels, kijken naar lichaamstaal, etc.)

Ik zal je een paar interessante artikelen geven, daar kom je vast mee vooruit!
Leer goed te zien wat je zoontje doet zodra hij moe wordt, de signalen die voorafgaan aan jengelen en huilen >>
Maak zijn bedje niet alleen kort, maar ook stevig op >>
Nachtvoedingen (hier staat wel dag en nacht inbakeren, maar dat geldt meer voor baby's die alleen s nachts ingebakerd worden en overdag nauwelijks slapen).

Is dit voldoende antwoord op je vraag? Groet, Sylvie

Bedankt!

Bedankt voor het snelle antwoord en de aanvullende artikelen. Hier heb ik zeker wat aan.

Beste Sylvie,

Beste Sylvie,

Ons dochtertje is 8 1/2 week en het is ons nog niet gelukt om overdags een ritme te vinden.
's Nachts slaapt ze goed tussen de voeding door en 's ochtends weer tot een uurtje of 10.30u.
Overdags lukt het echter vaak niet om haar in slaap te krijgen in haar bedje. Vaak helpt een wandeling wel zolang we lopen. Eenmaal thuis wordt ze direct weer wakker en maait ze met haar armpjes. 's Avonds merken we dat ze uitgeput is en blijft ze ook huilen.
In overleg met consultatiebureau willen we het inbakeren proberen. Ik begrijp nu inmiddels dat we haar eerder in haar bedje kunnen leggen, bij de eerste signalen van vermoeidheid.
Mijn vraag is: is het verstandig om het inbakeren als ritueel zowel overdags als 's nachts toe te passen?
Aan de ene kant lijkt dat me een fijn vast ritueel dat ze het inbakeren associeert met slapen. Aan de andere kant slaapt ze nu 'snachts al goed, lekker met haar armpjes ontspannen omhoog, zoals ze fijn vindt.
Ook vind ik ergens wat eng om haar de hele nacht ingebakend te hebben, al lees ik overal dat het veilig is.
Ik neig ernaar om alleen overdags in te bakeren, maar tegelijk wil ik naar een goed ritme toe werken.
Wat zou jij adviseren?

Alvast bedankt!
Groet Esther

Voor Esther - overdag starten en daarna verder kijken

Beste Esther,
Ga eerst maar overdag starten, leer goed te zien wat je dochtertje doet zodra ze moe wordt, de signalen die voorafgaan aan jengelen en huilen >>
En maak haar bedje niet alleen kort, maar ook stevig op >>

Het is verstandig om te proberen om overdag de slaap te verbetern. Juist op deze leeftijd. Als er niets verandert, dan heb je kans dat ze 's nachts goed blijft slapen, maar je hebt ook kans dat de nachten steeds moeizamer gaan worden. Dat zie je vaak bij baby’s tussen 3 en 4 maanden. Ze hebben dan meer kracht om zich – ook 's nachts – tegen de slaap te gaan verzetten. Op dat moment ingrijpen kan ook nog hoor, maar hoe jonger hoe gemakkelijker te sturen. Het hoeft niet in 1x perfect te gaan. Stapje voor stapje kan ook. Probeer maar uit. Succes!
Groet, Sylvie

Hallo Sylvie,

Hallo Sylvie,

Hartstikke bedankt voor dit uitgebreide en snelle antwoord!
Ontzettend leerzaam, wij gaan ermee aan de slag.

Groet Esther

Hallo,

Hallo,

Mijn zoontje is nu 6 weken oud en heeft veel baat bij het inbakeren. Hij is een huilbaby namelijk. Het geen wat mij nu slapeloze nachten bezorgd is dat hij onder zijn dekentje kruipt Ik ga heel vaak bij hem kijken hierdoor en slaap zelf heel onrustig hierdoor. Wat kan ik hier aan doen want het bed is al kort opgemaakt maar hij trekt zijn benen zo ver op dat hij met zijn billen tegen het bed eind aan ligt. Zijn matras is trouwens aan een kant opgehoogd ivm reflux.

Groeten Lotte

Beste Lotte

Beste Lotte,

Fijn dat het inbakeren je zoontje helpt. Ik kan me voorstellen dat je niet gerust bent op de veiligheid. In jullie geval wordt dit veroorzaakt vanwege het schuine bed. Heb je het bed op advies of op eigen initiatief schuin gezet? Het is een logische gedachte om te doen, maar uit onderzoek is gebleken dat het geen effect heeft op het huilen. Ken je deze informatie? http://inbakeren.nl/baby-reflux-verborgen-of-spugen.htm 

Aan houdings-  en voedingsadviezen heb je meer. En dat dan weer afgestemd op de soort voeding die je baby krijgt. Als je moeite hebt om de juiste hulp hierbij te vinden kan ik je aanraden om contact op te nemen met de verpleegkundigen die dit blog hebben geschreven: http://pacco.nl/baby-reflux-is-nooit-verborgen

Groet, Sylvie

Wij zijn sinds 4 nachten

Wij zijn sinds 4 nachten begonnen ons zoontje van bijna 4 weken snachts in te bakeren.
Mijn vraag is of wij dat zo goed doen, of is het de bedoeling dat hij overdag ook ingebakerd wordt?
Overdag is hij namelijk ook super onrustig..
En doe je dat dan alleen thuis? Niet als hij in de kinderwagen ligt neem ik aan?
Gr karin

Ook overdag inbakeren

Beste Karin,

Als je zoontje overdag ook moeite heeft om in slaap te vallen zou ik hem dan ook inbakeren. Het inbakeren is een hulpmiddel bij het slapen. Dus zodra je zoontje vermoeidheidssignalen laat zien, baker je hem in en leg je hem op bed.

Hoe zit het met zijn lichamelijke ontwikkeling bij overdag en 's nachts inbakeren lees je hier >>
Meer over vermoeidheidssignalen >>
Meer over ritme en regelmaat >>
Meer over de eerste week inbakeren (op deze pagina word je vraag over wandelen ook beantwoord).

Ik hoop dat je verder kunt met deze informatie. Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Dag Sylvie,

Dag Sylvie,

Ik heb de tiny nanny aangeschaft en ze reageert er goed op. Eindelijk slaapt ze nu overdag ook. Pas ook regelmaat toe. Enkel 's nachts lukt het niet goed. Ze verzet zich en ligt heel hard te bewegen. Dit kan misschien ook zijn omdat ze net dan toevallig meer last heeft van haar reflux maar het probleem is dat ze vaak dwars in haar bedje komt te liggen en ze haar armpjes los krijgt. Ik span het nochtans echt goed aan.

Ik heb de tiny nanny gekozen omwille van haar heup maar weet sinds gisteren dat dezenu in orde is. Is er misschien een andere doek waar er minder kans is dat ze zichzelf loswringt? Want als ze los is met haar armpjes, wordt ze precies wakker. Dan is dat vervelend voor haar.

Gr

Verschil TinyNanny en Pacco

Beste Sarah,

Fijn dat de TinyNanny je dochtertje helpt bij het slapen.

De Pacco inbakerdoeken zijn steviger, hebben ook een ander ontwerp, daar zal ze niet uit kunnen komen.
De verschillen op een rijtje >>

Overweeg een Pacco Plus (waarschijnlijk de Medium), daar kun je haar mee inbakeren, twee armpjes bij de doek in, maar ergens tussen 4 en 6 maanden het inbakeren ook weer stapje voor stapje afwennen. Meer informatie over de Pacco Plus >>

Vriendelijke groet, Sylvie

Ons dochtertje is bijna 7 weken

Ons dochtertje is bijna 7 weken. Ze is heel onrustig wegens verborgen reflux. Hierdoor ligt ze vaak te kronkelen en spartelen in haar bedje en kan ze door de last de slaap niet vatten. Nu vroeg ik me af of nu nog beginnen met inbakeren niet te laat is? Kan zij hier op haar 7weken nog aan wennen?

Alvast bedankt

Bijna 7 weken en verborgen reflux - voor Sarah

Beste Sarah,

Vanwaar je idee dat een leeftijd van 7 weken te laat zou zijn, heb je dat ergens gelezen of gehoord?

Mijns inziens kun je nog prima starten. Vanaf 4 maanden heeft het niet veel zin meer om te beginnen omdat het voor de 6e maand weer afgebouwd moet zijn.

Door de klachten heeft je dochtertje nog niet de kans gekregen om te ontspannen, inbakeren zal daarbij helpen. Maar ook is aandacht voor haar voeding (hoe, hoeveel, hoe vaak) belangrijk. Slapen en drinken hangen bij baby’s nauw met elkaar samen. Ken je dit artikel? Over spugen en (verborgen) reflux >> 

Het gebeurt vaak dat als baby’s beter slapen, dat ook hun klachten verminderen. Dus blijf wel je vragen stellen aan het consultatiebureau of de kinderarts. Als je nog geen goede hulp gevonden hebt, kun je ook overleggen met Baby&Borstvoeding, lacatatiekundigen en kinderverpleegkundigen, ze helpen bij borstvoeding, maar ook als je je baby met de fles voedt. Hun hulp wordt vergoed vanuit veel aanvullende verzekeringen. Voor Pacco schreven zij dit blog: Reflux is nooit verborgen >>

Ik hoop dat je met deze informatie vooruit kunt. Als er nog vragen overblijven, laat gerust weten. Groet, Sylvie

afbouwen inbakeren

Mijn zoontje is nu 4 maanden en rolt in de box nu bijna van rug naar zijn buik. Wij hebben inmiddels de pacco afbouwdoek voor 7kg plus. Ik wil opt ijd gaan afbouwen dus ben met de ochtendslaapjes gestart met een armpje vrij te houden. Helaas pakt hij dit niet goed op hij valt wel vrij snel in slaap maar slaapt maximaal 45 min en wordt dan huilend wakker en is moeilijk te troosten met als gevolg dat hij weer een voeding krijgt (borstvoeding) en weer max 90 minuten wakker is om te spelen om vervolgens naar bed te gaan. Ook daarna wordt hij weer snel wakker waardoor we weer in het ritme vervallen wat we hadden voor het inbakeren. Hoe moet ik nu verder juist doorzetten of even wachten met afbouwen? Hij komt zo niet goed tot rust....

Warm weer en inbakeren

Sinds 1,5 week bakeren we onze Hugo in in een Pacco Piccolo en hij slaapt daar super mee! Nu is het op zijn kamertje momenteel 23 graden. Ik heb hem een romper zonder mouwen aangetrokken, zijn inbakerdoek en een lakentje over hem heen. Ik vind alleen zijn nekje steeds een beetje klammig aanvoelen, maar zijn lijfje voelt behagelijk warm. Ik ben zo bang dat hij het te warm of te koud heeft... Wat adviseren jullie?

Inbakeren als het warm is

Beste Karin,

We hebben een hele warme zomer achter de rug en je was niet de enige met deze vraag. Daarom heb ik er een blog over geschreven en ik denk dat je daarin alle antwoorden zult vinden die je zoekt. Inbakeren als het warm is >>
Groet, Sylvie

Hallo,

Hallo,
Ik heb een zoontje van drie maanden en we bakeren hem in in de pacco piccolo. Hij weegt nu 6 kilo en is 63 centimeter lang. We willen het inbakeren het liefste afbouwen maar ik weet niet of hij hier klaar voor is. Daarom twijfel ik nu tussen de pacco comodo en de pacco plus afbouwdoek. Kan ik in de pacco plus ook twee armpjes inbakeren, zodat als hij er klaar voor is ik een armpje er uit kan laten? of moet er gelijk 1 armpje uit. als er perse een armpje uit gelaten moet worden denk ik dat ik toch wel een pacco comodo wil, is deze geschikt voor zijn lengte en gewicht?

groetjes

Beste Pascale

Ja, in de Pacco Plus is ook geschikt om in te bakeren met beide armpjes erbij in.
Maar... zowel de Pacco Comodo als de Pacco Plus zullen nu nog te groot zijn qua omvang.
Probeer zo lang mogelijk te doen met de Pacco Piccolo. Plak eventueel de binnenste doek iets lager (1 à 2 cm) op de buitendoek. Zijn handjes/vingertjes geheel in de binnendoek. En leg je zoontje hoog op de Pacco als je hem inpakt, bekijk desnoods nog een keer het filmpje >>

Als je kindje de Piccolo nog past, maar het onderste strikje niet meer gesloten kan worden, kun je tijdelijk zelf een paar cm lager een extra koordje toevoegen.

Als je een opvolger wilt voor de Piccolo is mijn advies om de Pacco Plus Large aan te schaffen. Misschien is het voor de overgang ook nog een optie om de binnendoek van de Piccolo te combineren met de buitendoek van de Large.

Ik hoop hiermee voldoende aanwijzingen te hebben gegeven zodat jullie weer even verder kunnen. Groet, Sylvie

Afbouwen inbakeren.

Goedemiddag Sylvie,

Voor ons is de tijd aangebroken om aan afbouwen te gaan denken, aangezien onze kleine meid van 16 weken op haar zij begint te draaien in de box en op het speelkleed. Beter nu maar beginnen, dan kunnen we echt de tijd nemen voor het afbouwen. Wij en onze dochter Sofie uiteraard, zijn enorm tevreden over de PACCO doek! Maar ik merk ook dat het voor Sofie een gewenning is, en ik wil haar niet uit het niets ineens die gewenning afpakken. Dus mooi op tijd beginnen dacht ik zo... Voor de zekerheid wil even checken of wij gebruik moeten maken van de Pacco Plus Medium of van de grotere maat Pacco Plus Large. Ze is net over de 6 kg, dus ik denk aan de Medium. Kun je me zeggen of dat correct is?
En nog een vraagje aangaande het afbouwen, Sofie had altijd moeite met in slaap komen, met de Pacco is dit enorm verbeterd. Het slapen na de laatste fles (rond 22.00) is helemaal super, ze valt direct in slaap zonder te mormelen en jengelen tot de volgende dag 8.00 uur. Is het nu het beste deze slaap als eerste te pakken om met een armpje vrij te slapen of beter een van overdag, die over het algemeen iets moeizamer gaan? Ik wil er eigenlijk wel een tijdje over doen, er is namelijk geen haast bij (nog). Is er ook een limiet van wanneer ze afgewend moet zijn, als je begint met afwennen. Bijvoorbeeld niet langer dan 2 weken ofzo?

Alvast bedankt voor je informatie en reactie!

Groet,

Mirjam

Beste Mirjam,

De Pacco Plus Medium is inderdaad de beste maat om af te bouwen. De Plus is - zeker in omvang nog veel en veel te groot.

Het is natuurlijk afwachten hoe ze gaat reageren op 1 armpje vrij, maar als ik het zo lees zou ik ook kiezen voor de nacht. Hoewel dat wel spannend is natuurlijk en je het liefst de nachten zo wilt houden zoals ze nu gaan, maar het is tijd om de afbouwstap te nemen. Hou het ritueel gewoon hetzelfde. Let goed op je eigen uitstraling. Doe net alsof er niets aan de hand is en doe echt net als je nu elke avond doet. In de meeste gevallen gaat 1 armpje vrij redelijk tot goed, maar is het 2e armpje vrij een grotere stap. Een vaste afbouwlimiet bestaat niet. Alleen als ze echt gaat omrollen in bed, laat dan twee armpjes vrij. 

Combineer ook met een stevig opgemaakt bedje, soms kan dat het moment van rollen in bed nog wat uitstellen.
En ken je dit artikel over afbouwen?
Groet, Sylvie

Pacco piccolo

Hallo,

Allereerst hartelijk dank voor het maken van deze produkten!
5 jaar geleden bij onze 1e zoon zijn wij na een paar weken gaan inbakeren met de pacco piccolo. Dat was,icm met het ouderwetse "rust en regelmaat" echt een uitkomst en wij hebben hem er met volle tevredenheid tm 4 maanden in laten slapen. Nu verwacht ik in de komende 10 dagen ons 2e kindje (geschat geboorte gewicht 4.5 kgr). De eerste reactie is om hem meteen vanaf de geboorte in te bakenen, maar ik vraag mij wel af of dit nodig is en "mag" of dat het beter is om eerst 2/3 weken aan te kijken of er een noodzaak is? En is het mogelijk om de gebruiksaanwijziging van de piccolo ergens te downloaden of iets dergelijks. Deze hebben wij niet meer en 5 jaar is net te lang geleden om "zeker te weten" dat we het produkt juist gebruiken. Bij voorbaat dank voor het antwoord!

Beste Amber

Beste Amber,

Bedankt voor je compliment.

Je hoeft je tweede kindje niet meteen in te bakeren, verwelkom hem eerst, leer hem kennen, kijk hoever je komt met rust en regelmaat en je zult vanzelf merken wanneer hij de Pacco als extra hulpmiddel nodig heeft om in slaap te vallen. Dit nieuwe kindje is misschien heel anders dan je eerste. De situatie (aandacht verdelen tussen twee kinderen) zal ook wennen zijn.

Ik heb deze tips voor je:

Pagina over preventie van onrust >>
A4 tje (voor en achterkant) met tips voor na de kraamtijd >>
Gebruiksaanwijzing >>

Als je mij je adres mailt - info@pacco.nl - kan ik je ook een papieren gebruiksaanwijzing sturen, misschien wel zo gemakkelijk.

Sterkte met de laatste loodjes! Vriendelijke groeten, Sylvie

Antwoord

Hallo Sylvie,

Hartelijk dank voor je, zeer snelle, antwoord. Ik zal je adviezen idd opvolgen. Veel succes verder met Pacco!

Amber

Pagina's

Reactie toevoegen