Enquête

Harvey Karps 5 S-en, wat vind jij?

Recente reacties

Baby's en hun uit-knop, de 5 S-en van Harvey Karp

Onlangs was kinderarts Harvey Karp in Nederland om zijn methode ‘de S-en’ onder de aandacht te brengen. De 5 S-en staan voor Swaddling, Side position, Shushing, Swinging en Sucking ofwel inbakeren, zijligging op de arm, sussen, wiegen en zuigen.

Baby’s die onbedaarlijk huilen kun je met deze methode binnen 1 minuut kalmeren. Heeft Karp hiermee de ‘uit-knop’ van baby’s ontdekt? Vele ouders en professionals zijn enthousiast en passen het toe. Critici hebben hun bedenkingen, met name over de Shushing.

Karp benadrukt dat zijn methode geschikt is voor gezonde, meestal prikkelbare baby’s die - eenmaal in een alarmtoestand - moeilijk te troosten zijn. Of zoals hij zelf zegt: ”Rocket ships off the launchpad who just can’t calm themselves down.”

Quick fix

De 5 S-en van Karp lijken een ‘quick fix’ met voordelen: De stress bij ouders verdwijnt, hun zelfvertrouwen neemt toe waardoor ze (weer) kunnen openstaan voor hun baby.
Nadelen van deze quick fix kunnen zijn dat men vergeet naar de oorzaak van het huilen te kijken en er niet gewerkt wordt aan een lange termijn oplossing. Stress kan immers een gevólg zijn van het vele huilen van een baby, maar stress (bij ouders) kan ook een óórzaak zijn dat hun baby huilt.

Wat dat betreft komen de 5 S-en overeen met rust, regelmaat en inbakeren en welke huil-methode dan ook: nooit toepassen voordat er e.e.a. is gecheckt en uitgesloten.

Wat is nieuw aan deze methode

De meeste ouders passen wel iets toe uit het lijstje van de 5 S-en, maar het is deze specifieke volgorde en combinatie die werkt als een uit-knop. De methode begint met inbakeren, strak, losjes helpt niet. En als je je baby niet wilt inbakeren, hou je hem stevig vast in je armen.

De meeste baby’s worden stil na de Shushing, sommigen hebben ook de 4e of 5e S nodig voordat ze ontspannen.

Zelf kan ik nog niet wennen aan het luide sussen. Maar hey, ik heb geen kleine kindjes meer, geen baby die ontroostbaar huilt midden in de nacht. Want daar heeft Karp een punt: Huilen mag er dan bij horen, een heftig huilende en ontroostbare baby kan het ellendigste gevoel uit je naar boven halen. “Every parent can get over the edge.”

Pacco inbakerdoek

Mooi voor mij was om te zien dat in Nederland de Pacco inbakerdoek echt veel gebruikt wordt. In een uitzending van EenVandaag op 18 juni j.l. kwam de Pacco 5x voorbij!

Karp gebruikt 1 blanket* van 120x120 cm, maar het inbakeren met 1 doek wordt in Nederland niet als veilig genoeg gezien. Misschien kan het bij pasgeboren baby’s nog prima, maar vanaf welk moment niet meer? In de VS worden ook baby’s van 4, 5 of 6 maanden ingebakerd, hoe kan 1 doek goed en veilig blijven zitten? Ik zie op de YouTube filmpjes ook nergens dat de doek wordt vastgezet. Wat dat betreft ben ik blij dat men daar hier in Nederland strenger op let. Het zou heel vervelend zijn als het inbakeren – waar heel veel baby’s en ouders mee gebaat zijn – zou verdwijnen omdat er ongelukken mee gebeuren.

* Blankt wordt in de EenVandaag uitzending vertaald met ‘deken’ maar moet zijn: katoenen doek. 

sitestat

 

Harvey Karp gaf op 18 juni een lezing in Amsterdam,
ik schreef een verslag >>

Harvey Karp, methode begint met swaddling, inbakeren
Na inbakeren baby in zijligging vasthouden en sussen
Pacco inbakerdoek veelvuldig te zien in uitzending EenVandaag
De Pacco inbakerdoek blijft goed zitten, ook bij grotere baby's
Harvey Karp: baby wordt stil, gaat ontspannen en valt in slaap
Karp gebruikt 1 doek, in Nederland is advies 2 inbakerdoeken of Pacco doek

Reacties

Geweldig

We hebben deze workshop van Harvey Karp mogen mee maken en we hebben er veel baat bij gehad. Onze baby is snel geprikkeld en dan ontroostbaar. Hij wil dan vooral niet gaan slapen en blijft maar huilen, hoe moe hij dan ook is. We voelen nu aan wanneer dit puur de reden is van het huilen (lees: hartverscheurend gekrijs) en volgen dan de 5 stappen. Resultaat: Hij wordt rustig valt bijna altijd in slaap. Bovendien slaapt hij langer dan wanneer hij niet strak ingebakerd naar bed gaat. Tip: als je niet hard wilt ssshh-en dan is de fohne of stofzuiger net zo adequate.

Hoi Sylvie, ik vind het

Hoi Sylvie, ik vind het lastig hoor. Het kan een cirkel doorbreken. Het nadeel van toch zo'n korte opname is dat er geen ruimte is voor het grote geheel, alleen het "kunstje" op zich. Ik mis de achtergrond van de baby en het gezin. In de opname ontbrak een goed contact met de baby, de baby werd een beetje het lijdend voorwerp. Waarom huilt de baby? Ja, hij heeft al eten en een schone luier gehad, maar hoe zit het met zijn emotionele behoeftes? Wordt daaraan voldaan? Wat laat de lichaamstaal van het kindje zien? Maar soms is de draagkracht zo ontoereikend dat je een dergelijk truukje kan overwegen. Al moet je je denk ik realiseren dat je niet zozeer troost en aan een behoefte voldoet. Maar eerder de hulpvraag "smoort". Al kan dat misschien net genoeg ruimte bieden aan de ouder om wel de rust te hebben om goed naar de baby te gaan kijken en luisteren. Maar door de manier waarop het gepresenteerd wordt ben ik bang dat juist dat essentiële vervolg ontbreekt. Voor mij een bevestiging hoe belangrijk het werk van de babyconsulent is, om ouders juist bij dat essentiële stuk te ondersteunen.