Recente reacties

Als inbakeren onvoldoende lijkt te helpen

Gisteren kreeg ik onderstaande vraag.  Een veelvoorkomende vraag en daarom geschikt voor een nieuwe blog.

Beste Sylvie,
Mijn dochter is nu 6 weken oud en sinds 3 dagen zijn we begonnen met inbakeren in de Pacco Piccolo. Daarvoor hebben we een inbakerslaapzakje geprobeerd maar daarin leek ze teveel ruimte te hebben en werd steeds wakker van haar omhoogspringende armpjes. Haar armpjes lijken het grootste probleem bij het in slaap vallen en steeds onrustig zijn.

Ze protesteert niet erg als we haar in de Pacco doen maar het in slaap vallen duurt erg lang (een uur tot 1,5 uur). Ze valt steeds heel even in slaap, lijkt dan te willen bewegen en wordt dan gefrustreerd wakker omdat dit niet lukt. Ze moppert en huilt dan tot ze weer even wegvalt. Het valt me op dat ze ook niet lekker doorslaapt. Ze komt juist ‘s nachts eerder voor de voeding en slaapt erg onrustig.

Kan het een periode van gewenning zijn? Ik lees alleen succesverhalen maar niet dat wellicht sommige kindjes moeten wennen. Heeft u ervaring hiermee en hoe lang kan het wennen duren?

Hopelijk kunt u mij verder adviseren.

Mijn reactie:

Beste mama,
Ben je zelf gestart met inbakeren of op advies?
Check in elk geval: wanneer niet inbakeren >>

Het is denk ik niet zozeer het wennen aan het inbakeren. Op deze (jonge) leeftijd vinden eigenlijk alle baby’s het fijn om ingepakt te worden. Ze kunnen zelf nog niets met hun armpjes, ze kunnen nog niet bedenken hoe ze deze willen bewegen, ze hebben er nog geen controle over. Haar bewegingen zijn – wat ze noemen – onwillekeurige bewegingen en reflexen.

Als baby’s zich verzetten is het meestal weerstand tegen het in slaap vallen; ze kunnen zich niet ontspannen en hun lijfje wordt alsmaar drukker en drukker. Als er dan nog ruimte is in de doek, blijven ze wurmen ook al zijn ze doodmoe.

Bekijk voor de zekerheid dit filmpje of je de doek goed en strak genoeg aan doet.

Besef dat baby’s van 6 weken op de piek van hun onrust zitten. Als baby’s worden geboren zijn ze nog niet helemaal ‘af’, maar moeten ze wel geboren worden anders zouden ze niet meer door het geboortekanaal passen. Hun doorrijping (van o.a. darmen en zenuwstelsel) gaat dus nog verder in de eerste maanden van hun leven. Alle baby’s zijn op de leeftijd van ongeveer 6 weken het meest onrustig. Dat betekent dat je misschien alles goed doet, maar dat ze simpelweg nog wat tijd nodig heeft om een ritme te vinden.

Je babydochter is 6 weken, dat betekent dat ze ongeveer 45 minuten, hooguit een uur wakker kan zijn, inclusief voeden en verschonen. Belangrijk is dus dat je haar direct voedt als ze wakker wordt, dan heeft ze genoeg energie om te drinken en valt ze niet halverwege een voeding in slaap. Daarna is er tijd voor een boertje, verschonen en nog even knuffelen. Leg haar 45 min. nadat ze wakker is geworden in de box en let eens op wat er gebeurt. Een baby die moe wordt, gaat niet van het één op andere moment huilen. Meestal gaat het zo: gapen, ogen wrijven, wegkijken of ‘druk doen’, jengelen en daarna huilen. Omdat ze nog jong is, zal je misschien nog niet zo duidelijk kunnen zien wanneer ze moe is, maar probeer het te leren. Dat jij haar op het juiste moment naar bed brengt is namelijk dé sleutel voor haar om ontspannen in slaap te kunnen vallen. En de inbakerdoek is daarbij een hulpmiddel.

Leg haar in de box nog niet onder een baby-gym of mobile, zulke dingen houden je baby als het ware te lang wakker. Ze wordt daarvan té moe en overprikkeld om nog ontspannen in slaap te kunnen vallen. Baby’s die controle hebben over hun armen kunnen hiermee spelen, eerder niet.

Bij slaapsignalen breng je haar naar bed met een vast en kort bedritueeltje; inbakeren, stevig onderstoppen en gordijnen dicht.

Maak het ritueeltje niet te lang, want baby’s zijn snel over hun slaap heen. En als ze een paar keer over hun slaap heen (geholpen) zijn, dan wordt het steeds moeilijker om in slaap te vallen en diep te slapen, hoe moe ze ook zijn!

Blijf een week thuis om goed haar signalen te leren kennen en voed en verschoon op een vaste plaats. Maak haar leventje voorspelbaar, ze is nog zo klein en begrijpt nog helemaal niets van het leven op aarde. Voorspelbaarheid zorgt ervoor dat ze niet steeds alert hoeft te zijn en beter kan ontspannen en overgeven aan de slaap.

Kun je hiermee vooruit? Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.

Reacties

huilen ondanks inbakeren

Hallo,

ik heb een vraag over mijn zoontje van bijna 7 weken. Op advies van het cb zijn we hem gaan inbakeren omdat hij overdagerg moeilijk in slaap komt. In eerste instantie leek het inbakeren goed te helpen maar nu krijst hij weer heel erg als hij moe is en in slaap wil vallen Hij lijkt zich niet over te kunnen geven aan zijn slaap. Ook als we hem vasthouden dan zie je hem tegen zijn slaap vechten. Wanneer we hem moe in bed leggen dan begint hij te krijsen, we gaan nu om de 15 min troosten maar het duurd gemiddeld 45 tot 60 minuten voordat hij slaapt. Hebben jullie nog tips voor ons
alvast bedankt

Terugval

Beste Danielle, het komt vaker voor dat baby's in eerste instantie goed op het inbakeren reageren en later toch weer moeizaam in slaap vallen. Hoe dat komt lees je op deze pagina onder het kopje Dip op de derde dag >>

Hoe pak je de draad weer op? Blijf in elk geval zelf rustig. Hou er vertrouwen in dat het weer goed komt. Baby's zijn ontzettend gevoelig en hebben nog geen filter. Hij neemt jouw gevoel en uitstraling over. Kijk ook of je de Pacco goed aan doet >> 

Blijf in elk geval een vaste volgorde van slapen-voeden-knuffelen-box aanhouden. Lees bovenstaand blog een paar keer en kijk wat in jullie situatie van toepassing is.
Na slaapsignalen breng je hem naar bed, kort vast bedritueeltje, inbakeren & stevig onderstoppen >>
en als hij wakker is voed je hem. Je geeft je baby dus geen voeding op bepaalde tijden, maar je legt hem (ingebakerd) te slapen als je slaapsignalen ziet en zodra hij wakker wordt, mag hij meteen drinken. Dat is voeden op verzoek en dat is een ritme die een baby begrijpt. Een goede timing van het naar bed brengen is dus essentieel voor een goede slaap. Een baby van 7 weken kan van nature maximaal 5 kwartier wakker zijn, incl. voeding. Die tijd is zo voorbij. Als je kindje al over zijn vermoeidheidsgrens heen is, wordt het steeds lastiger om zelf in slaap te vallen en ook om ontspannen (langer) te slapen.

Hier staat uitgelegd wanneer een baby moe is >>
(vooral het filmpje van die baby van 3 weken is leerzaam, daar zie je dat vermoeidheid heel subtiel begint)

Lukt het niet om het ritme weer op te pakken. Niet wanhopen, hij is nog jong. Als je meer advies op maat nodig hebt, dan raad ik je aan om opnieuw contact op te nemen met je jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Groet, Sylvie

Reactie toevoegen