Inbakeren afbouwen: wanneer en hoe?
Kirsten werkte in de zorg en schoolde zich om tot kinderslaapcoach en onrustdeskundige. Zij is ook ervaringsdeskundige. Zij vertelt over inbakeren en afbouwen. Wil je meer lezen over Kirsten? Lees: Wie is Kirsten?
Inbakeren afbouwen: wanneer en hoe?
Allereerst is het goed om na te gaan waarom je het inbakeren wilt gaan afbouwen! Er wordt vaak gezegd dat je hier met 4 maanden mee moet beginnen omdat kindjes vanaf deze leeftijd kunnen gaan proberen om te draaien. Goed om te weten is dat 4 maanden een hele pittige leeftijd kan zijn, want er is dan een sprongetje en een slaapregressie. Als je dan ook nog dat inbakeren gaat afbouwen, raakt je kindje helemaal van slag want het vertrouwde gevoel in bed verdwijnt ook nog eens! Het is in de praktijk veel vaker zo dat kindjes rond 5 à 6 maanden pas uit de inbakerdoek hoeven omdat ze nog niet goed kunnen omrollen. Zodra je kindje er echt mee begint, wordt het uiteraard belangrijk zo snel mogelijk af te bouwen om onveilige situaties te voorkomen. Je kindje kan zich in de Pacco namelijk niet met de handjes omhoogduwen om weer terug te rollen. Hieronder vind je een duidelijk overzicht wat je wanneer moet doen:
- Kan je baby in de box of op een speelkleed rollen van rug naar buik → inbakeren afbouwen
- Doet je ingebakerde baby in bed pogingen om te rollen → direct stoppen met inbakeren
- Baby 6 maanden → stoppen met inbakeren, maar liever van tevoren stapje voor stapje afbouwen
Hoe bouw je het inbakeren af?
Hoe bouw je het inbakeren af? Daar zijn meerdere mogelijkheden voor! Je leest ze hieronder:
- Eén arm per slaapje (om en om) uit de inbakerdoek met de Pacco Plus
- Eén arm vrijlaten tijdens alle slaapjes met de Pacco plus
- Slaapjes om en om in inbakerdoek en slaapzak
- In één keer stoppen met inbakeren
1. Eén arm per slaapje (om en om) uit de inbakerdoek met de Pacco Plus
Dit is de meest rustige manier om af te bouwen, dus als je op tijd begint kun je deze methode gebruiken! Als jouw baby veel onrust heeft (gehad in het verleden) of als hij/zij moeite heeft met veranderingen, kies dan ook voor deze stap. Het eerste slaapje op de dag wil je goed beginnen om niet al meteen een achterstand te hebben in slaap, volledig inbakeren dus. Het tweede slaapje laat je één armpje vrij. Pacco heeft een inbakerdoek waarbij dat kan: de Pacco Plus! Zo voelt het inbakeren verder volledig hetzelfde, alleen met een arm vrij. Gaat dat slaapje net zo goed als anders? Dan kun je het volgende slaapje het andere armpje ook vrijlaten. Merk je dat er toch weer meer onrust ontstaat tijdens het slapen? Hou het dan even bij één arm vrij. Of kies ervoor om een volgend slaapje weer even helemaal in te bakeren. Je wilt je baby namelijk wel genoeg slaap bieden zodat hij of zij niet oververmoeid raakt. Pas als alle slaapjes overdag goed gaan met beide armpjes vrij, ga je de nacht ook oefenen met de armpjes vrij. Tot die tijd is het verstandig je kind goede nachtrust te bieden, volledig ingebakerd. Neem stappen zo groot of klein als mogelijk! Je kind is al een hele tijd gewend aan inbakeren, dus soms gaat het moeilijk en dat is heel normaal.
2. Een arm vrijlaten tijdens alle slaapjes met de Pacco Plus
Een iets grotere stap is om een arm bij alle slaapjes vrij te laten. Kijk of dit werkt voor jouw kindje, want het kan vaak prima als jouw kind niet al te onrustig meer is. Heb vertrouwen, soms valt het enorm mee om het inbakeren af te bouwen! Gaat het goed met 1 arm bij alle slaapjes? Dan wordt het tijd om te kijken hoe het gaat met twee armen vrij.
3. Slaapjes om en om in inbakerdoek en slaapzak
Bij deze optie ga je de slaapjes om en om in de slaapzak doen. De andere slaapjes Gaan ingebakerd. Zo krijgt je baby weer even de volledige rust, want misschien ging het vorige slaapje niet helemaal lekker met allebei de armpjes vrij. Gaat het goed met de slaapjes in de slaapzak? Dan kun je de dag daarna eens kijken of je er nog een slaapje extra bij kunt pakken met de slaapzak. Start de dag met het eerste slaapje in ieder geval zo lang mogelijk ingebakerd, om de dag niet al met een achterstand te beginnen.
4. In één keer stoppen met inbakeren
Je gaat in een keer over van de Pacco naar een slaapzak. Het is vaak een van de moeilijkste opties, omdat je kind van een heel geborgen en vertrouwd gevoel ineens alle vrijheid gaat ervaren in bed. Daarom raad ik deze optie alleen aan als je kind in bed probeert om te rollen, of wanneer je baby 6 maanden is en je nog niet bent begonnen met afbouwen.
Als inbakeren afbouwen niet lukt…
Je baby is waarschijnlijk een lange tijd gewend geraakt aan het geborgen en vertrouwde gevoel bij het inbakeren. Je kindje moet dus ook weer wennen aan het in slaap vallen zonder dit gevoel! Dus, gaat het niet zo lekker met afbouwen? Lees deze tips dan even door!
- Zorg voor voldoende rust en regelmaat en hou rekening met de wakkertijden en slaapsignalen van je kindje. Als je baby te moe is, wordt het veel moeilijker om te leren slapen zonder inbakeren. Is je baby niet moe genoeg, kan er ook frustratie ontstaan. Timing is dus heel belangrijk!
- Een duidelijk en voorspelbaar bedtijdritueel wordt vaak enorm onderschat. Tijdens het bedtijdritueel zijn alle handelingen 'slaapcues'. Dat zijn signaaltjes waardoor het lijfje weet: ik moet zo gaan slapen! Bij een goed voorspelbaar bedtijdritueel wat door iedere verzorger hetzelfde wordt uitgevoerd maakt het lijfje daardoor al tijdens het ritueel het slaaphormoon melatonine aan. Superfijn!
- Bied je kindje tijdelijk wat meer hulp bij het in slaap vallen als het afbouwen moeilijk gaat, houd bijvoorbeeld even de handjes vast tot je kindje rustig is en bijna in slaap valt. Het is niet erg om iets meer hulp te bieden, zolang je dit ook weer gaat afbouwen zodra het in slaap vallen makkelijker gaat. Wees niet bang om een afhankelijke slaapassociatie te creëren.
- In de winter gaat inbakeren afbouwen vaak net iets makkelijker als je een dikke winterslaapzak gebruikt met mouwen. Die mouwen geven namelijk wat extra weerstand bij de armpjes en dat kan zorgen voor rust.
- Gaat het echt niet? Soms heb je nog genoeg tijd om even te stoppen met het afbouwen van inbakeren als het te veel onrust geeft en je kindje oververmoeid dreigt te worden of het ritme helemaal kwijtraakt. Neem even pauze, ga weer volledig over op het inbakeren en probeer het over een paar weken nog eens. Het kan zomaar zijn dat je kindje er echt nog niet aan toe is, maar over 2 weken wel!
Slaapcoaching
Kom je er niet goed uit of heb je andere problemen rondom het slapen van jouw baby? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Kirsten.
Wie is Kirsten?
Kirsten Teunisse werkte tot 2020 in de zorg. Na de geboorte van haar zoontje schoolde zij zich om tot kinderslaapcoach en onrustdeskundige. Haar zoontje Revi had last van reflux, was een huilbaby en dus een zeer onrustige baby. Kirsten weet als geen ander hoe zwaar ouders het hebben zonder rust of slaap.
Revi huilde en huilde en gelukkig werd Kirstens ervaring serieus genomen op het consultatiebureau. Ze kon snel terecht bij de kinderarts die haar vermoeden bevestigde dat Revi’s klachten werden veroorzaakt door reflux. Helaas bleken de reguliere adviezen niet voldoende, maar met hulp van een kinderfysiotherapeut en medisch pedagogisch medewerker in combinatie met medicatie vond het gezin een ritme.
Deze turbulente periode gaf Kirsten de passie voor het helpen van andere ouders bij soortgelijke problemen. Zij volgde de opleiding tot kinderslaapcoach. Ouders kunnen contact opnemen met haar om de onrust van hun baby te bespreken. Even kort sparren of juist een langere periode coaching, Kirsten biedt verschillende mogelijkheden. Haar hulp is laagdrempelig, kijk op haar website Slaapwolkje voor mogelijkheden en contact.
Volg Slaapwolkje
Volg Slaapwolkje op Instagram of Facebook voor gratis tips!