Enquête

Waar slaapt jouw baby 's nachts?

Recente reacties

Facebook

Koosnaampjes voor je baby

Toen ik onlangs deze mail van een moeder kreeg...

"Hierbij drie foto's van ons relaxte, uitgeruste dochtertje, ons kleine Stampertje."

... vond ik dat heel schattig. Het kindje ziet er inderdaad uit alsof ze zo uit het verhaal Pluk van de Petteflet komt.

Koosnamen kunnen - zoals bij Stampertje – gebaseerd zijn op uiterlijke kenmerken, maar het innerlijk kan ook aangeduid worden.

Kennen jullie het voorleesboekje “Je bent mijn lieve schattebout”? Lola's ouders noemen haar soms 'hartje' of 'lieve schattebout'. Vriendinnetje Lisa plaagt haar daar nogal mee, maar eigenlijk is ze jaloers op die koosnaampjes.

Koosnamen zijn alleen leuk als gever en ontvanger er blij mee zijn. Hoewel je tegen baby’s natuurlijk nog alles kunt zeggen ;-). Je zou je wel af kunnen vragen of je er in baby’s plaats zelf blij mee zou zijn, ook op de lange termijn.

Een koosnaam, ook wel troetelnaam genoemd, is een liefkozende benaming die je geeft aan iemand van wie je houdt. Vaak is een koosnaampje een onderonsje en de meeste mensen (klein of groot) vinden het niet fijn om in het openbaar bij hun koosnaam genoemd te worden.

Als iemand mij vroeger Syl noemde, was ik daar als kind verontwaardigd over. Ik vond het niet leuk omdat ik ooit eens gehoord had over Sil de strandjutter. De televisieserie heb ik niet gezien, ik was toen een jaar of 5. Buiten dat, ik heette Sylvie, niet Syl! Dat ik dat gevoel nu nog weet...

Als vrienden mij nu zo noemen, vind ik het niet erg. Ergens is mijn verontwaardiging verdwenen. Een bijnaam heb ik nooit gehad.

Onze kinderen hebben we altijd bij hun roepnaam genoemd, ook niet afgekort. De jongste kreeg wel bijnaam: Cadeautje. Niet omdat ik onverwacht zwanger raakte, maar omdat we niet wisten dat er twee kindjes geboren zouden worden. Ik sprak hem echter nooit zo aan. Hij weet wel waarom hij hem als cadeautje ervaren. Inmiddels is de tweeling 11 jaar en heeft de jongste opnieuw een bijnaam. Maar die is geheim, alleen ik mag het tegen hem zeggen als er verder niemand bij is. Hij heeft ook een bijnaam voor mij.

Hebben jullie je kindje(s) een koosnaampje gegeven?
Zo ja, waarom deze naam?
Hoe kijken jullie tegen bijnamen aan?

Koosnaampje voor je baby
Familie Stamper uit Pluk van de Petteflet

Reacties

Popje

Qua haar zal stampertje voor mijn dochter goed kunnen, maar ik gebruik altijd "popje"

koosnaampjes

Mijn man noemt haar tegenwoordig Kojak, vanwege haar coupe ;).

Bij mij zijn Dyplodokus en Knuffelkontje favoriet.

Koosnaampje

Mijn moeder noemde mijn dochter van 5,5 maand onlangs liefkozend slagroomsoes, omdat ze lekker aan de maat is door de borstvoeding. Dit is een beetje blijven hangen en nu noem ik haar soms mijn kleine roomsoes! Zal ze later misschien niet meer zo leuk vinden... ;)

Koosnaampjes

Toen ik zwanger was:frummel
Nu ze er is:kroepoekje

Onze dochter heet sinds de

Onze dochter heet sinds de kraamweek: Koekeroen, Koekeroentje, De Koekeroen. Geen idee waar de naam vandaan kwam, maar het past haar. Ze is nu twee en kan het sinds kort zelf ook zeggen (' Kuhkewoen'). Ik verwacht dat de nick name zal blijven plakken, en dat zij op een leeftijd komt dat ze het niet meer grappig vindt :-)

Koosnaampje

Onze oudste noem ik Mmetje (madeleine) of Leine. De jongste boeboe (aaron), waarom geen idee.

Reactie toevoegen