Facebook

Vragen en antwoorden

Bij een juiste interpretatie van de signalen van je baby, helpt het inbakeren vrijwel altijd! Toch kan het lastig zijn om een ritme op te pakken als je baby overprikkeld of oververmoeid is geraakt.

Heb je voor een Pacco inbakerdoek gekozen en toch nog vragen over inbakeren? Op de website www.inbakeren.nl geeft Sylvie Zuidam - verpleegkundige en ontwerpster van de Pacco doeken - veel informatie. Gebruik deze informatie beetje bij beetje, lees alleen wat je op 'een bepaald moment' kunt gebruiken, anders zie je wellicht door de bomen het bos niet meer. 

Als je door de veelheid aan informatie het antwoord op jouw vraag niet kunt vinden, schroom niet om het ons te vragen. Op elke Pacco-pagina is gelegenheid om je eigen vraag te stellen. Sylvie beantwoordt deze vragen dagelijks. Wil je liever irl contact, bel dan één van de deskundig verkoopadressen.

We hebben de meest gestelde vragen over de Pacco inbakerdoeken voor je op een rijtje gezet:

Inbakeren is méér dan een goede doek!

Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen over inbakeren

Om diverse redenen raden wij aan om de twee onderdelen van de Pacco altijd in combinatie te gebruiken.

De gehele Pacco doek geeft je baby meer rust dan alleen de binnendoek. Het doel van inbakeren is geborgenheid en begrenzing, niet alleen maar armpjes stil leggen. Als je alleen baby's armpjes inpakt, verplaatst de onrust naar zijn beentjes.

Baby’s van ongeveer 3 maanden worden steeds actiever met hun benen. Ook worden ze sterker en behendiger. Een baby met vrije beentjes heeft meer kans op omrollen. Een baby kan zich zonder hulp van zijn armpjes niet goed oprichten als hij op zijn buik terecht komt.

Als de binnendoek niet goed of te los wordt aangelegd kan deze naar boven of beneden schuiven.

Deze twee punten gelden ook als je je baby alleen de buitendoek legt. Je baby in een losse buitendoek kan daar in zakken of de stof kan voor zijn mondje komen. Ook is omrollen dan gemakkelijker voor jouw baby.

Tips om je baby in de zomer toch lekker te laten slapen:

 • Was de inbakerdoek zo vaak mogelijk, dat maakt het katoen luchtiger en neemt het (nog) beter vocht op.
 • Houd de slaapkamer zo koel mogelijk.
 • Blijf je baby onderstoppen met een (royaal) laken van stevige katoen. Als het bedje kort opgemaakt is, kan een laken overdwars zodat het goed tot onder het matras komt. Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin, dit geeft hem extra rust. Een ondergestopt laken verkleint bovendien de kans op omrollen.
  Meer informatie over inbakeren in de zomer en op vakantie >>
Waarom inbakeren met beide onderdelen van de Pacco inbakerdoek?

Welke kleding je jouw baby aantrekt onder de Pacco, hangt af van jouw baby zelf en van de omgevingstemperatuur. Sommige baby’s hebben het snel warm en andere baby’s zijn kouwelijk van zichzelf. Een rompertje kan (vooral ’s zomers) al voldoende zijn. Kleed in het koude jaargetijde je baby niet overdreven warm aan. Je baby moet het behaaglijk hebben, niet te warm en niet te koud.

Een baby raakt zijn overtollige warmte vooral kwijt via zijn hoofd. Zet jouw ingebakerde baby daarom geen muts op. Zorg wel voor warme voetjes.

Let op de samenstelling van de kleding. Gebruik alleen kleding en bedbekleding van 100% natuurlijk en ademend materiaal (nieuwe kleding altijd wassen voor gebruik).

Dek jouw baby toe met een laken en een deken (in hoogzomer alleen met een laken).

Het nekje van je baby is een goede warmtemeter. Als de huid van je slapende baby warm en droog is, is het goed. Voelt de huid klam, laat dan een laagje kleding of een deken weg.

Een omgevingstemperatuur van 15 tot 18 graden is warm genoeg voor een baby die zichzelf op temperatuur kan houden.

Was de Pacco in het begin zo vaak mogelijk, dat maakt het katoen luchtiger.

Welke kleding onder de Pacco inbakerdoek?

Sinds het inbakeren in Nederland opnieuw wordt toegepast, vanaf de jaren negentig, zijn de informatie en adviezen regelmatig bijgesteld naar verbeterde inzichten. Pacco heeft er van het begin af aan voor gekozen om deze officiële adviezen op het gebied van inbakeren te volgen. Het meest recente advies is om het inbakeren vanaf 4 maanden weer af te bouwen en uiterlijk met 6 maanden te stoppen. Bij baby’s ouder dan 6 maanden wordt het risico dat ze – ingebakerd en al - naar hun buik draaien steeds groter en daarmee ook het risico ten aanzien van wiegendood.

Zie inbakeren als een tijdelijk hulpmiddel om rust te creëren en daardoor jouw baby te leren kennen. Zodra je op je baby bent ingespeeld en er evenwicht is ontstaan, kun je de doeken weer afwennen. Baby’s die al jong worden ingebakerd kunnen in de meeste gevallen op de leeftijd van 4 à 5 maanden zonder inbakerdoeken slapen. Zo niet, dan is het raadzaam om samen met een deskundige uit te zoeken waarom het afwennen van de doeken niet lukt en hoe het op korte termijn wel gaat lukken.

Baby kan weer zonder inbakeren slapen

Heeft je baby een aantal maanden ingebakerd geslapen? Heb je hem goed leren kennen? Weet je wat hij aankan qua prikkels en zie je goed wanneer hij moe is? Dan heeft de inbakerdoek als hulpmiddel zijn werk gedaan en is het tijd om het inbakeren af te bouwen. Met de Pacco Plus kunnen baby’s armpjes één voor één vrij gelaten worden. Zo kan je baby in zijn eigen tempo het inbakeren afwennen zonder overgang naar een ‘vreemde’ slaapzak.

Op inbakeren.nl schreef Sylvie over afbouwen een compleet artikel. Maak je niet ongerust als je negatieve verhalen over afbouwen leest, het lukt altijd!

Hoe ga je inbakeren weer afbouwen?

Vraag de jeugdverpleegkundige naar haar ervaring met inbakeren of neem contact op met één van onze deskundig verkoopadressen. Zij zijn deskundig op het gebied van inbakeren, kennen de bijbehorende aandachtspunten en hebben ruime ervaring in het werken met baby’s.

Je kunt met één van deze deskundigen een afspraak maken voor een individueel en persoonlijk advies (tegen tarief). Dit individuele advies wordt afgestemd op jullie unieke situatie. Een advies niet alleen gericht op het inbakeren, maar waar ook voeding, opvoeding, ontwikkeling en gezinssituatie in meegenomen worden.

De deskundige puzzelt samen met jullie tot praktische adviezen die voor júllie acceptabel en haalbaar zijn.

Wie kan helpen bij vragen over inbakeren?

Zo lang binnenshuis nog een normale temperatuur heerst (slaapkamer max. 18 graden), kun je jouw baby prima inbakeren met de standaard Pacco. Ook als het binnen warmer wordt, 20-22 graden, kun je de standaard Pacco gebruiken. Hoe warmer de omgeving, hoe minder kleding jouw baby onder de Pacco aan hoeft te hebben. Daarnaast kun je op een gegeven moment de deken nog weglaten en jouw ingebakerde baby alleen onderstoppen met een laken.

Het verschil in isolatiewaarde tussen de standaard Pacco en de Summer Pacco, zal vooral in hoogzomer verschil maken. Zolang de nachten nog koud zijn (onder de 10 graden) adviseren wij de standaard Pacco. Het koelt dan binnen immers ook af.

Soorten katoen

Voordeel van de standaard Pacco is dat deze gemaakt is van geruwde katoen (flanel), dat zich goed vormt om een babylijfje. Vooral bij jonge baby's zit de standaard Pacco erg fijn. De Summer katoen kun je nog het beste vergelijken met lakenkatoen. Als jouw kindje snel warm/zweterig is van zichzelf en de omgevingstemperatuur komt niet meer onder de 22 graden, dan kun je het beste de Summer kiezen.

TOG waarde

Een nieuwe Pacco die volgens de wasvoorschriften is gewassen heeft een isolatiewaarde van 1.3 TOG. De Pacco Summer heeft een waarde van 1.0 TOG. Testinstituut TÜV Rheinland in Enschede geeft de volgende aanwijzingen:

10-20 °C 2.0-3.5 TOG
21-23 °C 1.0-2.0 TOG
24-27 °C < 1.0 TOG

 

Luchtigheid en vochtopname

Behalve de omgevingstemperatuur, is ook de luchtvochtigheid belangrijk. Wat de luchtigheid en vochtopname van beide doeken bevordert, is vaak wassen. Vergelijk met een nieuwe theedoek of handdoek. Naarmate vaker gewassen, neemt het goed vocht op. Zo werkt het bij de Pacco doeken ook, ongeacht het soort katoen. Gebruik geen wasverzachter.

Overige warmtetips

Naarmate de Pacco vaker gewassen is, zal de isolatiewaarde nog wat verminderen. Lees meer in dit artikel: Warmte, warmtestuwing, TOG waarde en veilig slapen >>

Zorg voor een veilig opgemaakt bed, zorg ervoor dat jouw baby voldoende drinkt, maak geen stressvolle uitstapjes waarvan hij onrustig wordt (volgend jaar is alles weer gemakkelijker), bij twijfel kun je jouw baby tempaturen als hij wakker is en je de inbakerdoek los maakt. Lees meer in het artikel Inbakeren als het warm is >>

 

Veel gestelde vragen over de producten

Pacco inbakerdoek

 • Meest geschikt voor (zeer) onrustige en/of sterke baby’s
 • Verkrijgbaar in drie maten
 • Past baby’s vanaf 4 pond
 • Eén mogelijkheid: inbakeren
 • Materiaal: zachte katoen en klittenband
 • Meer laagjes over elkaar dus stevig,
  maar ook warmer dan de TinyNanny

Klik op de afbeelding >>
om deze groter te kunnen zien.

Bestel Pacco inbakerdoek

 

TinyNanny inbakerslaapzak

 • Geschikt voor licht onrustige baby’s
 • Verkrijgbaar in één maat
 • Past baby’s vanaf 6 pond
 • Mogelijkheden: foetushouding, inbakeren, arm vrij
 • Materiaal: zachte katoen en klittenband

Klik op de afbeelding >>
om deze groter te kunnen zien.

Bestel TinyNanny inbakerslaapzakje

 

Pacco inbakerdoek, meest geschikt voor (zeer) onrustige en/of sterke baby’s, verkrijgbaar in drie maten, past baby’s vanaf 4 pond, één mogelijkheid: inbakerenTinyNanny inbakerslaapzak, geschikt voor pasgeboren en licht onrustige baby's, foetushouding, inbakeren, één armpje vrij

Het gebruik van gewone inbakerdoeken is de voordeligste manier van inbakeren. Er zijn genoeg ouders die zich prima met losse doeken redden, maar vaak wordt het lastig als hun baby groter en sterker wordt of als ze de verzorging van hun baby over willen laten aan iemand die het inbakeren niet beheerst. Ook het vastzetten van de doeken met spelden zonder je baby te prikken is best lastig.

Een nadeel van losse doeken is de 'vouw' om de schouders. Deze gaat nogal eens los met het gevolg dat baby’s hun armpjes uit de doeken krijgen. Omdat baby’s tijdens het inpakken bewegen is het lastig om beide armen langs het lichaam te houden en ook nog de doeken vast te maken zonder dat dit ten koste gaat van de stevigheid. Je komt vaak net een hand tekort.

De Pacco heeft een voorgevormde schoudercoupe. Deze kan niet los en baby's armpjes kunnen aan de bovenkant niet ontsnappen. De armpjes worden één voor één vastgelegd, je hebt dus aan twee handen 'genoeg'. De Pacco wordt gesloten met klittenband, dat gaat makkelijker en sneller en het voorkomt prikongelukjes.

Met losse inbakerdoeken moet je zelf in de gaten houden dat de beentjes in 'kikkerstand' liggen zodat de heupontwikkeling niet verstoord raakt. Ter hoogte van de beentjes is de Pacco net een trappelzak met voldoende ruimte voor de benen.

Het inbakeren met behulp van een Pacco is eenvoudig zodat ook ouders die minder handig zijn met losse doeken, hun baby toch kunnen inbakeren.

Inbakeren met gewone traditionele losse inbakerdoekenInbakeren met de Pacco inbakerdoek

De Pacco doeken tot 2010 hadden nog geen label met maataanduiding. Door het opmeten van de breedte van de buitendoek kun je bepalen welke maat je hebt.

De buitendoek van de Pacco Primo is ongeveer 56 cm breed, die van de Piccolo ongeveer 70 cm en van de Pacco Comodo 80 cm.

Modellen en maten uit het verleden:

 • Pacco Comodo Plus, een inbakerdoek voor baby’s vanaf 7 kg en ouder dan 6 maanden.*
 • Pacco Ritmo, een inbakerdoek voor baby’s vanaf 9 kg.*
 • Pacco Ritmo Plus, een inbakerdoek voor baby’s vanaf 9 kg en ouder dan 6 maanden.*
 • Pacco Pre, een omslagdoek voor pasgeborenen. Het slaapzakje van TinyNanny is hiervoor in de plaats gekomen omdat deze ook de mogelijkheid biedt van de foetushouding.

* Vanaf augustus 2005 uit het assortiment vanwege de nieuwe leeftijdsgrenzen.

Pacco inbakerdoek, welke maatDeze Pacco Pre omslagdoek is vervangen door de inbakerslaapzak van TinyNanny

Veel gestelde vragen over de maten

Bij kleding kun je nog eens een mouwtje omslaan, een inbakerdoek moet echter goed passend zijn. Een baby die teveel bewegingsvrijheid heeft met zijn armpjes zal onvoldoende tot rust komen. Een passende doek geeft een beter resultaat en is beter voor de veiligheid. Het is begrijpelijk dat je zo lang mogelijk met één maat wilt kunnen doen. Voor de meeste baby's is één maat voldoende, soms zijn er in een inbakerperiode twee maten of modellen nodig.

Bij het kiezen van de meest geschikte maat of model zijn belangrijk: de leeftijd van je baby, zijn gewicht, zijn lengte en je doel: ga je starten met inbakeren, wil je nog wat langer doorgaan of wil je (bijna) afbouwen? De meeste baby's worden gemiddeld zo'n acht weken ingebakerd. Kies de beste maat op basis van het huidige gewicht van je baby, zijn groeilijn en je doel. Trek de groeilijn van je baby door evenwijdig aan de voorgedrukte lijnen.

Groeicurves:
Meisjes, gewicht naar leeftijd
Jongens, gewicht naar leeftijd
Curven voor baby's die exclusief borstvoeding krijgen

Een meisjesbaby met gemiddeld postuur weegt bij 6 weken 4,5 kg en bij 14 weken 6 kg. Zij past een hele inbakerperiode dus prima in de Pacco Piccolo. Een forse baby van 6 weken kan al 6 kg wegen. Helaas is de Pacco Comodo dan nog te groot, zowel qua omvang als qua lengte. In het laatste voorbeeld bestaat er geen passende maat waarmee de hele inbakerperiode overbrugd kan worden.
Een geschikte combinatie is dan: de Pacco Piccolo en de Pacco Plus Large.

De eerste maanden kan een baby hard groeien. Dit wordt geleidelijk minder, de groeicurve loopt de eerste maanden vrij steil, daarna minder. Een baby van 4 maanden heeft dus een minder groot pasbereik nodig dan een baby van 4 weken.

Het postuur van je baby wordt ook bepaald door zijn lengte. Als je baby een gemiddelde lengte heeft, maar bovengemiddeld zwaar is, of als je baby een gemiddeld gewicht heeft, maar lang is voor zijn leeftijd, vraag dan per e-mail om raad. 

Pacco inbakerdoek, welke maat?

De pasvorm van de TinyNanny inbakerslaapzak is afhankelijk van het postuur van jouw baby en zijn groei. Deze inbakerslaapzak past tot maximaal 6 kg of maximaal 62 cm, dat is bij de meeste baby’s tot de leeftijd van ongeveer 3 maanden.

Tot welke leeftijd inbakeren met het inbakerslaapzakje?

We krijgen regelmatig de vraag welke maat Pacco voor een baby van rond de 3,5 kg het beste is. De beste maat is de Pacco Primo. Het nadeel is dat je daar niet heel lang mee kunt doen. Toch is het wel belangrijk dat je een goed passende maat kiest. Jouw baby moet niet kunnen 'wurmen' in de Pacco, dan helpt het inbakeren niet of zelfs averechts.

Hoe lang past de Pacco Primo?

Het maximale pasbereik van de Pacco Primo is 4,5 kg. Een baby die de onderste lijn van de groeicurve volgt, past tot ongeveer 10 weken in de Pacco Primo. Heeft jouw baby een gemiddeld postuur bekijk dan de groeicurves om in te schatten wanneer jouw baby 9 pond zal zijn.
Klik hier voor de groeicurve van jongens.
Kik hier voor de groeicurve van meisjes.

Aanbieding Pacco Primo en Pacco Piccolo

Met de Pacco Primo kan in de meeste gevallen geen hele inbakerperiode overbrugd worden. Overweeg de aanbieding Pacco Primo en Pacco Piccolo. Bij de overgang van de Pacco Primo naar de Pacco Piccolo kun je dan ook tijdelijk de binnendoek van de ene, combineren met de buitendoek van de andere maat.

Voorbeelden pasvorm Pacco Primo

De baby op de eerste foto is drie weken oud, weegt 3750 gram en slaapt in een Pacco Primo. De baby op de tweede foto is vier weken, weegt 3610 gram en is 53 cm lang. Ook in de Pacco Primo.

De baby op de fotoserie hieronder is drie weken en weegt 4500 gram (de bovengrens van de Pacco Primo). Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

De baby op de tweede fotoserie is vijf weken oud, een lange baby en weegt 9,5 pond. Hij ligt in een Pacco Piccolo.

Baby van 7,5 pond ingebakerd met de Pacco PrimoBaby 3610 gram en 53 cm in Pacco Primo inbakerdoek

Als je gaat starten met inbakeren en jouw baby weegt tussen de 4 en 5,5 kg, dan is de Pacco Piccolo de best passende inbakerdoek. De Pacco Piccolo past baby's tot 7 kg.

De baby op de eerste foto is 6,3 kg en ligt in een Pacco Piccolo.

De Pacco Plus is zowel voor het inbakeren als voor het afbouwen geschikt. Met één armpje buiten de doek past de Pacco Plus Medium vanaf 5,5 kg en de Pacco Plus Large vanaf plm. 6,5 kg.

De baby op de tweede foto is 5,5 kg en ligt met één armpje vrij in een Pacco Plus Medium.

Baby van 6,3 kg in Pacco PiccoloBaby van 5,5 kg in Pacco Plus Medium, inbakeren afbouwen

De Pacco Comodo is een inbakerdoek voor baby's vanaf 7 kg. De meeste baby's met dit gewicht zullen qua leeftijd echter niet zo lang meer ingebakerd mogen worden. Het advies is om het inbakeren tussen 4 en 6 maanden af te bouwen. Zodra jouw baby kan rollen is het verstandig om een 'afbouwplan' te maken.

 

De meeste baby's houden niet van grote veranderingen in één keer of meerdere veranderingen tegelijk. Met de Pacco Plus kun je baby's armjes één voor één vrijlaten. Overweeg een Pacco Plus als je baby zwaarder is dan 7 kg. Een Pacco Plus is namelijk geschikt om in te bakeren (beide armpjes erbij in) maar ook om de armpjes één voor één vrij te laten. Het meisje op de tweede foto is 9 kg en ligt in een Pacco Plus XL.

Pacco Comodo te gebruiken tot 9 kg of max. 6 maandenPacco Plus Large bij baby van 9 kg, inbakeren afbouwen

Zodra je het eerste armpje van je baby vrijlaat ontstaat er meer ruimte in de Pacco wat van invloed is op de pasvorm. Het jongetje op de eerste foto is 6,2 kg en ligt in een Pacco Plus Medium. Bij dit postuur past de Pacco Plus Large ook maar dan nog wel met beide armpjes in de doek.

De beste maat wordt bepaald door het gewicht van je baby op het moment dat je daadwerkelijk een armpje gaat vrijlaten. Met de Pacco Plus Medium kan afbouwen vanaf 5,5 à 6 kg, met de Pacco Plus Large vanaf 6,5 à 7 kg en met de Pacco Plus XL vanaf 8 kg. Er is een overlap tussen de maten en alle Pacco Plus maten hebben een ruime pasvorm. Kies een Pacco Plus zeker niet op de groei! Het is niet nodig - door één armpje vrij ontstaat er immers vanzelf meer ruimte - en ze vallen dus ook nog eens ruim.

Het jongetje op de tweede foto is 8,5 kg en ligt in een Pacco Plus XL.

Baby van 6,2 kg in Pacco Plus Medium, inbakeren afbouwenBaby van 8,5 kg in Pacco Plus Large, inbakeren afbouwen

Vraag stellen

Reacties

Inbakeren en slaapzak

Beste Sylvia,

Ik woon in Duitsland en hier raden ze het gebruik van lakens en dekentjes voor babies geheel af. Vandaar dat mijn kindje (nu 2,5 week oud) alleen met een warme slaapzak slaapt. Nu wil ik beginnen met inbakeren (heb de Pacco 4-7 kilo) vooral overdag want dan is mijn baby erg onrustig, maar ook eventueel in de nacht. Mijn vraag: kan ik de inbakerdoek samen met de slaapzak gebruiken? Dus zonder deken?

Hartelijk dank!

Nikki

Voor Nikki

Beste Nikki,
Helaas kan ik geen antwoord geven op jouw vraag.
Ik weet niet waarom ze lakens en dekens in Duitsland afraden en Pacco kan geen verantwoordelijk nemen voor de combinatie met een slaapzak. Welke slaapzak, welke maat, welke isolatiewaarde, hoe gebruikt etc.
Ik raad je aan om dit te overleggen met een deskundige (verloskundige, verpleegkundige of kinderarts). Desgewenst mag je de Pacco doek – indien ongebruikt, ongewassen, compleet en netjes in de verpakking – na het overleg weer retour sturen naar ons en krijg je het aankoopbedrag teruggestort.
Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Inbakeren met reflux

Beste sylvie
We zijn 3 weken begonnen met inbakeren met de pacco doek en zijn daar erg tevreden over. We hebben alleen het bedje iets schuin staan. En schuift wel eens naar beneden. Super gevaarlijk natuurlijk. Heb jij misschien een idee of tip hiervoor? (We hebben hem heel kort opgemaakt en voetjes liggen aan t eind van t bed)
Groeten Leonie

Goedemiddag,

Goedemiddag,

Ik heb een inbakerdoek van Pacco geleend. Nu ik me erin verdiep middels deze website zie ik dat er allemaal verschillende doeken zijn (Primo, Piccolo, enz.) en dat deze typen op het merklabel op de voorkant van de doek staan. Bij mij staat hier echter alleen Pacco en geen type. Kun jij me vertellen welke doek dit is en voor welke leeftijd/lengte/gewicht baby hij geschikt is?

Vriendelijk bedankt,
Sandra

Beste sylvie,

Beste sylvie,

Wij bakeren ons meisje in maar willen straks ook weer gaan afbouwen nu is het hoog zomer en vraag me af welke doek dan het best is van de Pacco om in de zomer te gebruiken met afbouwen? Omdat het van flanel is zag ik.. Heb al veel op de Site gelezen, gekeken en gezocht maar kom er niet echt uit..
M.v.g. Leonie

Verschil flanel en Summer

Beste Leonie,
De Large is er inderdaad alleen in geruwde katoen. Deze stof is wat warmer, dan het katoen van de Summer, maar uit testen is gebleken dat het verschil ook weer niet heel groot is. Resp. 1.3 TOG en 1.0 TOG, lees hierover meer in 'Standaard Pacco of Pacco Summer?'. Mijn advies is om de afbouwdoek op tijd aan te schaffen zodat je deze vaak kunt wassen voordat je 'm daadwerkelijk wilt gaan gebruiken. Wassen maakt katoen luchter en absorberender (vergelijk met handdoeken en theedoeken).

Is dit voldoende antwoord op je vraag?
Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Bij die summer kunnen daar

Bij die summer kunnen daar ook 1 voor 1 de armpjes uit (zoals met afbouwen).
Ik vind het lastig om te kiezen wat het beste is omdat ze ook kans heeft op heupdysplasie en daarvoor gaan we pas volgende maand een echo voor maken dan is ze 3 maanden.
Maar wil graag een doek waarbij 1 voor 1 de armpjes vrij kunnen en die ook een beetje voor dit soort weer bestemd is zodat ze het niet te heet heeft.
Ze slaapt nu savonds en snachts in de mum2mum maar daar kan je niet mee afbouwen.

M.v.g. Leonie

Summer geen afbouw-ontwerp

Beste Leonie, ik ken wel ouders die afbouwen met de standaard Pacco, maar de Piccolo of de Summer zijn daar niet speciaal voor bedoeld. Een foto met een voorbeeld zie je bij een van mijn andere reacties >>
Past jouw dochter tot de echo nog in de Summer en liggen haar beentjes in de doek ontspannen in 'kikkerstand'? Maak dan pas een keuze als de echo is geweest.
Groet, Sylvie

grotere inbakerdoek

goed middag,

Wij hebben de pacco piccolo summer voor onze zoon. wij zijn zeer tevreden met de doek omdat hij zonder doek niet langer dan een half uur slaapt. onze zoon is nu 12 weken oud en weegt 6500 gram en dus bijna uit deze doek gegroeid. wij willen hem voorlopig nog in een inbakerdoek laten slapen dus welke raden jullie ons aan? vanaf welke leeftijd is het verstandig om af te gaan bouwen?

mvg, susanne

Pacco Plus Large als opvolger voor Summer

Beste Susanne,

Fijn dat de Pacco jouw zoon helpt om beter te slapen. De beste opvolger qua maat is de Pacco Plus Large, de XL past pas echt goed vanaf 8 kg. De Large past met beide armpjes erbij in (inbakeren) tot 8 kg, mocht dat nodig zijn.

De Large is er alleen in geruwde katoen. Deze stof is wat warmer, dan het katoen van de Summer, maar uit testen is gebleken dat het verschil ook weer niet heel groot is. Resp. 1.3 TOG en 1.0 TOG (lees meer). Mijn advies is om de Large nu alvast aan te schaffen en deze vaak te wassen. Wassen maakt katoen luchter en absorberender (vergelijk met handdoeken en theedoeken).

Is dit voldoende antwoord op je vraag?
Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Arm komt los

Onze zoon bakeren we nu een paar weken in met de pacco piccolo summer. Dit gaat harstikke goed. Hij is nu 9 weken maar ik zie de laatste paar keer dat hij het voor elkaar krijgt om zijn rechterarm los te krijgen en toch zijn hand buiten de pacco te krijgen. Hij heeft dan zijn handje onder zijn kin. Wat kan ik hier aan doen?
Is de buitendoek wel zonder de binnendoek te gebruiken of kunnen we dat beter niet doen?

Louise

Beste Sylvie,

Beste Sylvie,

Wij zijn pas gestart met afbouwen met de pacco plus medium maar omdat het steeds zo warm is hebben we de kleine man nu weer in de Summer. Hebben jullie ook een alternatief voor afbouwen met dit warme weer? Helemaal zonder pacco slapen lukt hem nog niet goed hij wordt dan sneller wakker dan wanneer hij is ingebakerd.

Groeten Louise

Een arm vrij uit de Piccolo

Arm vrij uit PiccoloHoi Louise,

Hier zie je een baby met een arm vrij uit de standaard Pacco. Probeer de Summer eens zo te vouwen dat er een arm uit vrij ligt, misschien gaat het dan beter.

Groet, Sylvie

Voor Louise

Beste Louise, fijn dat de Pacco helpt. Bekijk nog eens het filmpje of je kunt ontdekken of er nog verbetering mogelijk is bij het aandoen van de Pacco.
Op het filmpje zie je hoe hoog jouw baby op de Pacco te leggen, hoe strak vastmaken en ook de handjes geheel in de binnendoek te doen.

Alleen de buitendoek gebruiken is niet veilig genoeg en hoogstwaarschijnlijk ook minder effectief, lees: Waarom binnendoek of buitendoek niet los gebruiken >>

Groet, Sylvie

keuze nieuwe doek

Hallo,

Ik ben mijn zoontje van bijna 11 weken nu een week of 3 aan het inbakeren met de Pacco Piccolo en ben hier heel blij mee, hij slaapt er goed in (wel af en toe nog een inslaap huilmoment, zeker in de avond) maar het gaat al veel beter dan zonder doek. Nu is alleen het probleem dat hij groeit als kool en de piccolo dus wat klein begint te worden. Hij weegt nu 6,5 kilo. Nu twijfel ik alleen of ik de Pacco comodo nog moet aanschaffen of al de Large afbouwdoek en hem hier nog even met 2 armen in te laten. Ik wil namelijk de komende paar weken nog niet afbouwen aangezien hij daar nog wat jong voor is denk ik, en ik eerst het slapen er echt goed in wil hebben.
Maar aangezien ik geen geldboompje in de tuin heb staan :), twijfel ik om voor zo'n korte periode nog een nieuwe inbakerdoek te kopen en daarna ook nog een afbouwdoek.

Groetjes Maaike

Pacco Plus Large is prima - voor Maaike

Beste Maaike,
Fijn dat de Pacco doek jouw zoontje helpt bij het slapen. Je kunt nu prima overgaan op de Pacco Plus Large. Tot ongeveer 8 kg past een baby deze met de armpjes erbij in (inbakeren).
Voor afbouwen is het inderdaad nog te vroeg. Bij de meeste baby’s lukt het tussen 4 en 5 maanden wel. Lees anders vast eens dit artikel: Inbakeren afbouwen >> 

Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Hi Sylvie,

Hi Sylvie,

Vandaag zijn wij begonnen met inbakeren van ons meisje. Ze is bijna 12 weken. In eerste instantie wilde ik er niet meer mee beginnen omdat het een aantal weken duurt voor je ritme hebt en ze al wat ouder is.. maar ze slaapt overdag zo slecht en we zijn een beetje ten einde raad..

Het was een zware bevalling die erg lang heeft geduurd en waar ze ook veel last van heeft, nu nog steeds. Ze heeft een voorkeurshouding, doet alleen hazenslaapjes van 10 min overdag waarna ze weer huilend wakker wordt en ik vermoed verborgen reflux omdat ik haar regelmatig hoor slikken, ze haar keel veel schraapt, naar adem happend geluiden maakt en ze vaak zuur ruikt.. hiervoor gaan we over een paar dagen even naar de kinderarts. We dikken de voeding in, ze krijgt nu ook hypo allergeen en het bedje staat omhoog.

Ze accepteert de doek ontzettend goed. Ligt er lachend in zelfs. Maar ik had verwacht dat ik vandaag al wel wat verbetering zou zien. Ze heeft net als andere dagen gewoon heel onrustig geslapen. Elke 10 min tot 15 min is ze wakker geworden. Ritme is zo natuurlijk helemaal niet te ontcijferen..
Ook gezien alle verhalen die ik erover lees had ik andere verwachtingen. Mijn vraag is Hoe lang kijk je het normaal aan voor je weet of het inbakeren echt gaat werken?

Bij 12 weken kun je nog prima een ritme oppakken - voor Simone

Beste Simone,
Jullie zitten duidelijk in een vicieuze cirkel. Inbakeren is altijd een hulpmiddel. Doeltreffend als het aansluit op andere ‘puzzelstukjes’. Ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen.
Je schetst al heel goed waardoor het niet gelukt is om vanzelf een ritme te vinden. Na een moeizame start kan zoveel onrust er gewoon insluipen.
Wat je nu het beste kunt doen is een professional zoeken die samen met jullie puzzelt. Het liefst in de thuissituatie. Alles op een rijtje zetten en alles op elkaar laten aansluiten. Soms heb je geluk en tref je op cb een jeugdverpleegkundige die goed luistert, de tijd neemt, aan huis komt enz. Is dat niet zo bij jullie, weet dan dat er verpleegkundigen zijn met een eigen praktijk, zie www.babyconsulentennederland.nl
Op basis van wat jij beschrijft, verwacht ik niet dat jouw dochter vandaag of morgen spontaan beter gaat slapen. Vind ik niet leuk om te zeggen, maar wel eerlijk. Het goede nieuws is dat je op de leeftijd van 12 weken nog prima een begin kunt maken met een ritme, echt! Bij baby’s van plm. een half jaar wordt het echt moeilijker. Laat me anders nog even weten waar jullie wonen, ik heb een groot netwerk van professionals die ik kan aanraden. Irl hulp is echt het fijnst en het beste. Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Goedemiddag!

Goedemiddag!

Omdat onze dochter van 6 weken (alleen overdag) steeds onrustiger wordt, hebben we vandaag een inbakerdoek te leen gekregen van het consultatiebureau. Nu lag onze dochter in een stuit, is dit erg? De vrouw van het consultatiebureau die ons geholpen heeft zegt van niet, maar een kinderarts heb ik niet gesproken.

Verder slaapt onze dochter echt ontzettend goed snachts en zie ik het eigenlijk niet zitten om haar snachts ook in te bakeren. Ik weet dat het wel wordt geadviseerd, maar het gaat zo tegen mijn gevoel in. Kan ik het ook proberen om het snachts niet te doen?

Alvast bedankt!

Inbakeren van een baby van 6 weken

Beste Ellen,
Ligt je dochter nu in een Pacco doek te slapen? Het was fijn geweest als de mevrouw van het consultatiebureau wat meer uitleg had gegeven, want stuitigging betekent wel een verhoogde kans op heupproblemen en als je niet goed inbakert en als jouw dochtertje niet voldoende ruimte heeft voor haar benen, dan kan het wel kwaad.

Ga na of ze voldoende ruimte heeft voor haar benen nadat de Pacco geheel gesloten is. Er is genoeg ruimte als je baby haar benen in opgetrokken stand kan spreiden en volledig kan strekken. Die spreidstand noem ik ook wel ‘kikkerstand’. Als een baby heel ontspannen ligt dan zie je de benen helemaal gebogen en open liggen. Zoveel ruimte zouden haar benen moeten hebben. Op deze pagina over veilig inbakeren zie je een paar voorbeelden daarvan.
En hier meer informatie over heupontwikkeling.

Heb je er ook een gebruiksaanwijzing bij gekregen? Zo niet, dan vind je deze hier >>
En de film (1.45 min.)

Het kan zijn dat je dochter ’s nachts zo goed slaapt omdat ze overdag slecht slaapt. Op deze leeftijd is een baby dan door- en doormoe en valt als een blok in slaap. Het wil niet zeggen dat dit zo blijft. Ik zou zeggen, start eerst met inbakeren overdag en kijk hoe het gaat. Een uitgeruste baby van zes weken kan ongeveer een uur per keer wakker zijn, inclusief voeden, verschonen, knuffelen etc. Daarna is ze weer aan slapen toe. De ene keer zal ze 1,5 uur slapen en een andere keer langer, dat verschilt, maar de wakkere tijd klopt altijd. Wil je meer weten over baby’s en ritme, dan raad ik je mijn boek aan: Slapen als een baby

Succes! Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

welke versie gebruken

hallo,

wij bakeren onze dochter in vanaf 10weken ongeveer. we kenden pacco niet en hadden tot haar 3 maanden een ander merk waar we tevreden iver waren. hier geraakt ze nu echter niet meer in. dit merk heeft geen grotere maat en uit inbakerdoeken die ik van vriendinnen leende,wurmt ze zich los. ik zou nu dus graag een pacco komem,maar weet niet goed welke versie te kopen. ze is nu 4 maand en half. ze rolt nog niet,maar zullen toch snel willen starten met afbouw. ik dacht dus een pacco plus te kopen,maar wou voor de zekerheid navragen of he die ook kan gebruiken om volledig in te bakeren. bovendien is ons meisje aan de lichte kant voo haar leeftijd:ze weegt nog maar 6,1kg. kan ik dan al een pacco plus gebruiken?

alvast bedankt voor het advies!

Vier en een halve maand en 6,1 kg - voor Femke

Beste Femke,
Als je op korte termijn wilt beginnen met afbouwen adviseer ik je de Pacco Plus Medium. De Pacco Plus Large past ze nu net, maar zal bij afbouwen weer veel te ruim zijn.
Het staat je natuurlijk vrij om beide maten te bestellen en deze thuis te passen en te vergelijken en er 1 weer terug te sturen. Je krijgt dan het aankoopbedrag van die doek weer teruggestort en het kost je alleen verzendkosten voor het retourneren. Zorg er wel voor dat je in dat geval de Pacco doek netjes weer opvouwt en retourneert, sorry klinkt een beetje streng misschien, maar dat is door onze ervaring met retouren.
Meer informatie over ruilen/retourneren http://pacco.nl/wil-je-een-product-ruilen-retourneren

Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Tijd om af te bouwen?

Hallo,

Mijn dochter is nu 15 weken, we bakeren haar in vanaf dat ze 5,5 week is. Het heeft altijd perfect gewerkt, soms met een klein beetje weerstand, maar ze wordt er altijd snel rustig van.
De laatste week biedt ze echter steeds erg veel weerstand bij het inbakeren. Ze krult zich op en huilt hard, alsof ze er boos van wordt. Na een paar minuten wordt ze wel rustig en slaapt ze in, maar ik heb nog niet ontdekt waarom ze zo reageert. Ze doet dit overigens ook als we haar in de maxi cosi zetten als we weg gaan; even heel veel weerstand, daarna rust.
Is dit een teken dat het tijd is om af te bouwen?

Alvast bedankt!

Misschien - voor Kim

Beste Kim,
Het wordt gezegd dat verzet tegen inbakeren een teken kan zijn dat een baby er aan toe is om zonder inbakeren te slapen. Eerlijk gezegd vind ik het een wat vage reden. Het kan verzet tegen inbakeren zijn, maar ook verzet tegen de slaap. Het kan betekenen dat ze (wat) overprikkeld zijn of het kan een fase zijn. Kinderen kunnen zich om veel redenen verzetten tegen de slaap. Op zich heeft ze de leeftijd ervoor om het eens te proberen hoe het gaat als je 1 armpje vrij laat of 1 slaapje vervangt door een slaapzak.
Lees meer over afwennen >>
Groet, Sylvie Zuidam

Overweeg het slaapzakje van TinyNanny

Beste Marloes,
De Pacco Primo is helaas uitverkocht en volgende maand pas weer leverbaar.
De Pacco Piccolo is op dit moment nog te groot.
Overweeg het inbakerslaapzakje van TinyNanny. Zeker als je baby niet heel erg onrustig is, maar wel een omhulling nodig heeft om in slaap te komen is dit een fijn product.
Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Vragen

Beste Sylvie,

Graag zou ik het volgende willen vragen.
Mijn zoon van bijna 11 weken bakeren we in sinds een week. Sinds een paar dagen met de Pacco medium. Op dit moment baker ik hem bij al zijn slaapjes in, is dit ook de bedoeling? Hij ligt hierdoor heel veel uren met zijn armpjes beperkt. Wanneer hij gedronken heeft en wakker is laat ik hem veel met zijn armen bewegen en stimuleer ik dit. Verder vraag ik me af of je een minimale periode adviseert om onze zoon in te bakeren?
Ik hoor het graag, alvast bedankt.

Groeten, Margriet

Beste Margriet, jouw vragen

Beste Margriet, jouw vragen worden beantwoord bij punt 7 en 8 op deze pagina >>
Maak je dus geen zorgen, in de wakkere tijd samen spelen en ontwikkelen is prima.

Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Beste Sylvie,

Beste Sylvie,

Bedankt voor je reactie. Wat ik eigenlijk nog bedoel met mijn laatste vraag is of je een minimaal aantal weken adviseert om een baby in te bakeren, bv 6 weken, voordat je weer zou kunnen gaan afbouwen.
Ik hoor het graag.

Groet, Margriet

Minimaal 6 weken

Beste Margriet, beetje afhankelijk van de leeftijd en de ernst van de onrust, maar de meeste baby's hebben 6 tot 8 weken nodig voordat ze echt uitgerust zijn geraakt, er een nieuwe en gezonde balans is tussen slapen, eten en wakker zijn. Groet, Sylvie

Ik heb een vraag. Mijn

Ik heb een vraag. Mijn dochter is 7 weken en we bakeren haar in vanaf week 2. Eigenlijk omdat ik dat bij mijn oudste dochter ook heb gedaan. Ik voed haar op verzoek, maar ze slaapt eigenlijk nu al vanaf 7 tot 7, met een voeding om 23 uur en om 4 uur snachts. Een mooi nachtritme dus. Overdag is er nog weinig ritme.
Met ca 10 weken gaat ze naar de creche. Dat betekent afbouwen. Ik vind veel informatie over afbouwen op latere leeftijd. Ik zie er dus een beetje tegenop om het te proberen op zo'n jonge leeftijd. Iemand met ervaring of Sylvia, weet jij raad?

Inbakeren afbouwen bij jonge baby

Beste Tamara,
Ik begrijp uit je verhaal dat ze op de kinderopvang niet willen inbakeren? Op zich is er tussen afbouwen op jonge leeftijd en vanaf plm. 4 maanden niet zoveel verschil. De belangrijke basis van Rust, Regelmaat, Voorspelbaar handelen, weinig prikkels voor je baby zijn hetzelfde. Die doek is daar een tijdelijk hulpmiddel bij. Een baby van 10 weken hoeft nog geen strak ritme op de klok te hebben, sommige kinderen bereiken dat nooit, wat heel normaal is omdat je zelf ook wisselend slaapt en op wisselende tijden eet. Als ze maar naar je kindje blijven kijken, naar haar lichaamstaal en een goede timing aanhouden v.w.b. het naar bed brengen. Als je bij een baby over de vermoeidheidsgrens gaat, wordt in slaap vallen steeds moeilijker.

Blijf investeren in het leren kennen van je kindje. Blijf veel thuis, speel in op haar lichaamstaal en volg haar ritme (in babytempo). Leg een zo goed mogelijke basis voor een gezond slaap-drink-speel-ritme. Tegen de tijd dat ze naar de kinderopvang gaat, sta dan ’s ochtends op tijd op en neem ruim de tijd voor het ochtendritueel (drinken, wassen, aankleden, kletsen, zingen, etc.) voordat je je kindje naar de crèche brengt. Geef de verzorgsters zoveel mogelijk informatie over je baby. Hoe lang kan ze wakker zijn? Hoe zie jij aan haar dat ze moe is? Welke slaapsignalen gaan aan haar huilen voor af? Spreek af wat te doen als hij ze maar een kort slaapje heeft gedaan; toch meteen voeden? (eventueel een aangepaste hoeveelheid).

Als je dochtertje bij het slapen gaan een fopspeen gewend is, vraag de verzorgsters of zij deze op de kinderopvang ook consequent willen geven. Vraag of ze het bedje (kort) opmaken, laken en deken overdwars, en je baby toedekken over de schouders tot de kin: Baby ledikant kort opmaken >>
Tijdens de wakkere tijd weinig speelgoed in de box, in elk geval geen baby-gym of ander speelgoed boven haar hoofd, zodat haar slaapsignalen beter zichtbaar of sneller hoorbaar zijn.
Zorg ervoor dat ze na een dag kinderdagverblijf weer een dag thuis kan zijn zodat ze zo nodig kan bijslapen. Dit betekent wel, dat je je baby waarschijnlijk groot plezier doet door op een thuisdag ook echt thuis te blijven. Denk er eens over na hoe je dat zelf vindt. Het zal tijdelijk zijn… er komt een tijd dat je baby niet meer zo snel uit zijn doen is van veranderingen en sneller ‘herstelt’.

Succes! Vriendelijke groet, Sylvie Zuidam

Verschuiven

Hallo,

Mijn zoontje van 10 weken ligt ingebakerd waardoor die een stuk rustiger slaapt maar nu sins 2 nachten gaat die zich op zijn zij draaien en draait die door tegen de Zijkant van zijn ledikant. Zijn bedje staat ook iets omhoog vanwege zijn reflux dus dat is geen optie om die plat te liggen want dan spuugt die heel erg. Maar heeft u nog niets waardoor die niet gaat rollen. Zie er tegenop om te stoppen want hij slaapt nu sins kort een stuk beter.

Voor Jacqueline

Beste Jacqueline,

Fijn dat het inbakeren goed helpt. Ik hoop voor je kindje dat hij door de rust uiteindelijk minder gaat spugen.

Wij raden een schuin bed niet aan, bij geen enkele baby, ook niet-ingebakerde baby’s, omdat het moeilijk is dit veilig te doen. Als je het bed schuin hebt gezet op aanraden van een professional, dan kun je het beste even met hem/haar overleggen hoe nu verder. Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

vraag over afbouwen

Beste Sylvia,

Onze dochter is nu 16 weken en we bakeren haar in met de pacco sinds een paar maanden. Ze heeft (verborgen) reflux met de daarbij horende onrust. De bakerdoek heeft erg geholpen, maar nu lijkt het opeens of ze zich ertegen verzet en wordt ze steeds panischer als ze in bed gelegd wordt en komt ze niet meer in slaap doordat ze helemaal over de toeren raakt. Als we dan even met haar rondlopen valt ze direct in slaap en kunnen we haar meestal slapend in bed leggen. Maar ja dit is niet ideaal natuurlijk. Inmiddels draait ze ook al een paar weken fanatiek op haar buik in de box. We zijn vandaag bij de kinderarts geweest omdat de reflux ook weer verergerd is, en de onrust. Hij raadde aan om af te bouwen met inbakeren. Nu is mijn vraag: is dit inderdaad verstandig, terwijl de onrust juist nu zo erg is? En ze is 6,7 kilo, welke afbouwdoek kunnen we dan het beste gebruiken?
En heb je misschien verder nog tips over het afbouwen in deze lastige situatie, gezien de reflux en de onrust? Bedankt vast!

Met kinderarts eens

Beste Josine,

Ik ben het eens met de kinderarts om het inbakeren af te bouwen. Als je kindje kan rollen zal ze dat ingebakerd op een gegeven moment ook kunnen, niet veilig. De Pacco Plus Large is voor zijn postuur meest geschikt. Let op dat je die vanaf 6 à 7 kg kiest. In winkels ligt ook nog die van 7 à 8 kg, maar deze noemen we tegenwoordig XL.

De onrust zal toch op een andere manier bekeken moeten worden. Overweeg eens om Angelique te bellen, lactatiekundige en kinderverpleegkundige. Ze helpt bij borstgevoede en ook flesgevoede baby’s. Veel kennis en ervaring op het gebied van reflux! Verpleegkundigen zijn doorgaans wat praktischer. Ze weet ook veel van inbakeren en kent de Pacco doeken. Op de website Baby & Borstvoeding kun je haar contactgegevens vinden. Check even bij je polisvoorwaarden of lactatiekundige hulp vergoed wordt door je (aanvullende) ziektekostenverzekering.

Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Graag zou ik wat willen

Graag zou ik wat willen vragen over ritme. Mijn zoontje is 5 weken te vroeg geboren en nu 13 weken, ik baker hem in, omdat hij enorm met zijn handjes zwaait en anders zichzelf echt wakker maakt. Ik heb het idee dat het goed gaat, maar overdag heeft hij toch regelmatig alleen maar slaapjes van 45 minuten. Nu staat er op inbakeren.nl dat je moet uitgaan van: slapen-voeden-spelen-slapen. Ik weet alleen niet of ik dan dus al moet gaan voeden als hij maar 45 minuten heeft geslapen. Of moet je dan toch wachten tot er in ieder geval 2 uur voorbij is (wat ik ook veel lees) en wat doe je dan? In de box laten spelen? Ik ben recent van de borstvoeding af en geef nu kunstvoeding. Dus dan moet je ook het aantal ml in de gaten houden. Ik probeer echt een ritme op te bouwen, maar vind dit dus moeilijk en weet niet goed wat te doen.
Moet ik ook met de wakkere tijden in de gaten houden dat hij vroeger is geboren?

Hij is inmiddels ook aardig gegroeid door de borstvoeding hiervoor. Hij is nu zo'n 6,3 kg. Verder komt hij (nog steeds) om de 3 uur, maar soms heeft hij ook al honger na 2 uur. Hij drinkt per keer niet veel uit de fles, denk ik. Soms maar 70 ml. Meestal rond de 100 ml. Totaal heeft hij nog niet meer dan 800 ml opgekregen op een dag. Ik zag ook wel het slapen-wakker-voeden-spelen-slapen-wakker-spelen-slapen-wakker-voeden op de site. Zou dat iets zijn? Maar hoe lang moet hij dan spelen de tweede keer als je hem dan niet voedt en dan weer naar bed? Op deze manier krijgt hij denk ik nog minder voeding binnen, want hij drinkt zoals gezegd niet veel per keer.

Tips bij korte slaapjes

Beste Chantal,

Je hebt veel vragen. Moeilijk om online een goed passend antwoord op te geven. Ik zal met je meedenken, als het onvoldoende is, raad ik je aan om e.e.a. door te spreken met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Dat je kindje om de 3 uur drinkt is prima. Sommige baby’s komen zelfs nooit in een ritme ‘om de 4 uur’. Die schema’s zijn meer een richtlijn, een gemiddelde, maar een baby slaapt wisselend en kan ook wisselend drinken. Meestal slaapt een baby ’s ochtends wat beter dan einde van de dag. Je kindje groeit goed, hij krijgt niet teveel voeding dus wacht even af hoe zich dat verder ontwikkelt. Laat hem niet te lang over een fles doen, laat hem geen restjes opdrinken. Let op zijn drinktempo, 15-20 min. actief drinken (met oogjes open) anders eens andere fles/speen proberen. 

Een kindje van zijn leeftijd kan van nature ongeveer 5 kwartier wakker zijn, inclusief drinken. Dat hij te vroeg is geboren maakt misschien een paar minuten uit, maar op zijn lichaamstaal letten is belangrijker dan de klok. Als hij een kort slaapje heeft gedaan zal hij ook weer snel moe zijn. Als je goed zijn lichaamstaal kunt lezen en hij structureel korte slaapjes doet is die volgorde van slapen-drinken-knuffelen-box-slapen-box-slapen inderdaad een idee. Wachten/rekken met voeden vind ik zelf niet goed werken. Ook niet duidelijk voor je kindje.

Meer info korte slaapjes http://www.inbakeren.nl/korteslaapjes.htm
Meer over lichaamstaal http://www.inbakeren.nl/hoe-zie-je-aan-je-baby-of-hij-moe-is-of-honger-heeft.htm 

Probeer ook goed te kijken waar je prikkels kunt verminderen. Soms moet je (tijdelijk) even naar een heel ‘saai’ en voorspelbaar leven zodat je baby tot rust komt, kan ontspannen, meer ontspanning = langer slapen.

Een ledikant stevig opmaken wil ook helpen http://pacco.nl/hoe-het-bedje-voor-je-baby-veilig-en-kort-opmaken
Je mag je baby in een kort opgemaakt bed toedekken over zijn schouders tot zijn kinnetje. De druk op de schouders vergroot het effect van inbakeren.
Ik hoop dat je verder kan met deze tips, succes! Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

Hoi Sylvia,

Hoi Sylvia,

Super bedankt voor je antwoord.
Volgens mij doe ik alles al wat er in die extra informatie staat. Soms denk ik aan overprikkelend, maar ik geef eigenlijk een heel voorspelbare dag voor hem. Doe alles in bepaalde volgorde en gaan hooguit stukje wandelen in de buitenlucht. Verder de laatste weken geen andere uitjes. Als ik de vroege ochtend meereken, denk ik dat hij tot 18/19 uur wel de 5 uur slaap haalt en met de avond erbij misschien totaal 15 uur. Misschien is dat wel genoeg. Op dit moment ga ik eerst maar eens gewoon zijn ritme volgen. Dan maar om de 2,5 uur voeden. Hij is namelijk wel vrolijk en zoals gezegd als hij gedronken heeft lachend en brabbelend in de box tegen ons. Ik hoop alleen dat die 45 minuten per keer niet te weinig is. Ik lees namelijk overal dat men denkt een wakkere baby te hebben, maar dat die korte slaapjes uiteindelijk zullen resulteren in slecht slapen in de nachten.
Nogmaals dank!
Hartelijke groet,
Chantal

Voor Chantal

Beste Chantal,

Je bent op de goede weg! Met een wakkere baby bedoelen ouders doorgaans dat hun baby heel lang achter elkaar wakker is. Een baby wordt niet moe van korte slaapjes, maar wel van te lang achter elkaar wakker zijn. 

Ik denk dat het tijd nodig heeft. Als je zijn tempo gaat volgen, heb je grote kans dat er ook andere slaapjes volgen dan 45 minuten slaapjes. En wat je zegt... ga maar ergens beginnen. Bijstellen kan ook weer. Als je maar niet elke dag wat anders probeert. Dan zie je niet wat wel/niet werkt en je baby raakt er ook van in de war. Kleine stapjes in babytempo :-) Succes!

Bedankt!

Bedankt Sylvie! Dit doet mij weer goed. Ik word zo onzeker van al die opmerkingen als: "slaapt hij nog steeds niet door?" " Jee, zit hij nog op 8 voedingen, dan zouden er toch nu wel 5 of max. 6 moeten zijn".

Doorslapen en aantal voedingen

Hoi Chantal, sommige baby's komen nooit in een ritme om de 4 uur. Of slaapjes en voedingen gelijkmatig verdeeld over de dag (ik denk zelfs wel meer dan 'sommige'). Je baby is 3 maanden (EN te vroeg geboren). Ik weet het... van die opmerkingen... maar het is echt normaal dat een baby van die leeftijd 's nachts nog een keer wakker wordt. Alsof schema's te trainen zijn. Niet dus. Laat je niet onzeker maken. Aan de andere kant ben je echt niet de enige die daar onzeker van wordt. Misschien vind je dit blog wel leuk om te lezen >>
Groet, Sylvie

Inbakerdoek wassen

Hallo.

Ik gebruikt pacco al vanaf dat onze dochter Skye een week oud is. Heerlijk gewoon!! Wat ben ik er super blij mee. We zijn er zo blij mee en Skye ook, dat we de volgende alweer gekocht hebben.
Nu vroeg ik mij alleen af, wij wassen het op de hand, omdat we bang zijn dat hij krimpt. Maar kan dat op 60 graden gewassen worden?? Ik vond het bijzonder hoog. Ik hoop iets te horen. Groetjes Debbie & Skye

Wasvoorschriften Pacco

Beste Debbie, fijn dat de Pacco zo goed helpt!

60 graden zou ik alleen doen als het nodig is, de stof kan er tegen. Op 40 graden in de wasmachine kan gerust. Als je de Pacco in een waszak doet, voorkom je dat het klittenband aan andere was gaat plakken. En als je de klittenbanden van te voren ook nog sluit zorg je ervoor dat het niet dichtslibt met pluisjes. Lees voor de zekerheid nog even de wasvoorschriften (gebruiksaanwijzing) misschien vergeet ik nog een tip. Groet, Sylvie

Pacco werkt maar zoontje blijft zich verzetten

Mijn zoontje van 2,5 maand maait met zijn armen en klopt zichzelf steeds wakker. Inbakeren leek dus een logische next step. Eerst met doeken, handig maar niet voor de papa;-) dan de Pacco Piccolo besteld en na een superservice thuis ontvangen. Maar wat een gekrijs en gestamp toen ik hem erin legde! We hebben volgehouden en hij slaapt er ondertussen mooi in. Toch blijft hij krijsen de moment we hem erin leggen. Keer op keer. Niet altijd erg lang. Ik lees van mensen wiens kindje al rustig werd bij het eien van de doek. Nou, hier is het elk slaapje toch weer stress. We zoeken nu ook verder indien er een fysieke oorzaak is (reflux?) waardoor hij inbakeren misschien niet leuk vindt. Heb je nog tips/ervaringen voor me waardoor het toch wat makkelijker kan gaan?

Rustig in slaap vallen

Hoi Brigitte,

Zoals er kindjes zijn die al rustig worden als ze op de doek worden gelegd, zijn er ook kindjes die op de 1 of andere manier automatisch blijven verzetten. Het kan ook verzetten tegen de slaap zijn. Moeite om te ontspannen. Hoeft niet perse met het inbakeren te maken te hebben.
Een fysieke oorzaak kan ik online natuurlijk niet vaststellen of uitsluiten. Maar bij reflux zie je altijd meer symptomen dan alleen een inslaaphuil. 
Onderschat je eigen uitstraling niet. Als jij weet dat je kindje bij het inbakeren/naar bed brengen gaat huilen ga je er ongemerkt misschien een beetje tegen op zien. Je zoontje voelt dat weer aan jou en reageert daarop. Een baby heeft nog geen 'filter' hij reageert meteen op wat hij voelt. Misschien al eerder dan dat je jezelf ervan bewust bent. Blijf in elk geval zelf rustig en vol vertrouwen.

Ga niet over de vermoeidheidsgrens van je baby heen. Een baby van 2,5 maand kan van nature per keer een uur, hooguit 5 kwartier wakker zijn, inclusief voeding. Hoe vermoeider hij naar bed gaat, hoe groter het verzet. Lees ook eens dit blog, inbakeren kwestie van doorzetten, misschien haal je daar nog tips uit. Succes! Groet, Sylvie

Beste Sylvie,

Beste Sylvie,

We zijn deze week begonnen met het inbakeren van onze 6weken oude dochter. Na twee dagen kunnen we zeggen dat de Pacco veel goeds heeft gebracht. Wilde ze voorheen alleen maar op onze borst in slaap vallen, nu slaapt ze de ochtend en middag tevreden in haar eigen bed. Alleen de avond verloopt op dit moment nog moeizaam. Ze blijft maar huilen in bed. Met dit warme weer is ze dan steeds helemaal bezweet en ik durf haar niet langer dan 20 minuten te laten huilen. Ze heeft onder de Pacco alleen een romper aan of een pamper. Zodra we haar uit bed halen valt ze op onze borst direct in slaap. Wat kunnen we het best doen, voorlopig in de avond bij ons houden totdat de temperaturen weer gezakt zijn?

Met vriendelijke groet,

Chris

Pagina's

Reactie toevoegen